Moet ik in quarantaine bij terugkomst in Nederland?3 min leestijd

Moet ik in quarantaine bij terugkomst in Nederland?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Er is inmiddels heel wat te vinden over reizen in coronatijd. Ook op InsideFlyer is daar veel over te lezen. Wat dacht je van de laatste toegangsvereisten, reisadviezen of wat kan en mag als je gevaccineerd bent? Maar wat moet je doen bij terugkomst in Nederland na een reis in het buitenland? Volstaat een negatieve PCR-test of moet je ook in quarantaine? InsideFlyer zocht het voor je uit.

#Wijsopreis

Het advies van de Nederlandse overheid blijft ‘Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.’. Oftewel lees je goed in en ga wijs op reis.

Moet ik in quarantaine bij terugkomst in Nederland?
Bron: Rijksoverheid

Wereldwijd gelden er voor veel landen andere toegangsvereisten. In tijden dat er geen pandemie is veranderen de reisadviezen over het algemeen nauwelijks, maar dat is nu wel anders. In het afgelopen jaar zijn ze dikwijls aangepast en we raden je dan ook altijd aan om kort voor vertrek nog eens te checken of er iets is veranderd. Dat kun je via verschillende kanalen doen:

  • Wijsopreis.nl: een website van de Nederlandse overheid met de laatste informatie over reisadviezen en mogelijke toegangsvereisten.
  • KLM Traveldoc: een website van Traveldoc in samenwerking met KLM. De website is samengesteld door experts. Je kunt hier je reisgegevens invullen en krijgt overzichtelijk te zien aan welke vereisten je moet voldoen.
  • Re-open Europa: Op deze website vind je de laatste informatie over reizen in coronatijd door Europa.

Moet ik in quarantaine bij terugkomst in Nederland?In quarantaine?

Maar de grote vraag is natuurlijk: moet ik bij terugkomst in Nederland in quarantaine?
De overheid heeft sinds 1 juni een quarantaineplicht ingesteld voor verschillende landen. Dat houdt in dat wanneer je uit een land met een (zeer) hoog coronarisico terugreist naar Nederland je verplicht bent in quarantaine te gaan. Doe je dat niet, dan loop je risico om een boete van €339,- te krijgen. Zo dien je bij terugkomst uit een land met een hoog coronarisico  10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Tijdens deze periode kun je gebeld worden door iemand uit het team van toezichthouders en ambtenaren met opsporingsbevoegdheden. Krijgt men geen gehoor, dan kun je dus een boete van €339,- krijgen. De overheid heeft een website met informatie over de voorbereiding van de thuisquarantaine gelanceerd.

Maar nog belangrijker is dus de vraag ‘moet ik in quarantaine bij terugkomst in Nederland?’.

Een uitgebreid antwoord vind je op deze website van de overheid.

Kom je uit een land met een hoog coronarisico, dan moet je dus in quarantaine. Het maakt niet uit of je per vliegtuig, trein, boot of bus reist. Wanneer je reist naar Nederland moet je ook in het bezit zijn van een quarantaineverklaring. Deze download je eenvoudig via deze website van de overheid. De quarantaineverklaring print je uit voor je vertrek naar Nederland, vul je in en onderteken je. Ben je niet in het bezig van zo’n ingevuld formulier, dan heb je nog eens kans op een boete van €95,-.

Conclusie

Waarschijnlijk wil je weer op reis naar het buitenland. Het coronavirus is wereldwijd nog steeds aanwezig. Niemand wil natuurlijk het virus na een reis terug naar Nederland nemen. De Nederlandse overheid heeft daarom sinds 1 juni een quarantaineplicht ingesteld. Het kan dus voorkomen dat je bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet. Dit is afhankelijk of het land van waaruit je naar Nederland reist is aangemerkt tot een land met een hoog coronarisico. Op deze website van de overheid lees je daar meer over. Bereid je reis dus goed voor en ga wijs op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *