Kunnen gevaccineerde reizigers straks echt weer op reis?2 min leestijd

Review Hyatt House Jersey City - Nabij New York City

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Steeds meer landen lijken hun strenge reisrestricties wat te versoepelen. Volgens IATA hebben inmiddels meer dan 20 landen hun strenge toegangseisen versoepeld voor gevaccineerde reizigers. En volgens de luchtvaartorganisatie kan dat zonder al te veel risico. IATA roept overheden dan ook op om een snelle herstart van de luchtvaart mogelijk te maken door gevaccineerde reizigers toe te laten. Die oproep komt tegelijkertijd met de beslissing van de EU om inreisverboden te versoepelen.

Geen reisrestricties meer?

De International Air Transport Association (IATA) pleit ervoor om gevaccineerde reizigers zoveel mogelijk weer te laten reizen. Uit onder meer Duits onderzoek blijkt dat vaccins tot 90% effectief zijn en in combinatie met testen weinig risico opleveren. Daarmee zouden quarantineregels ook niet meer nodig zijn, aldus IATA. Duitsland is dan ook een van de landen die dit advies overneemt. Maar ook in de VS is men in een vergevorderd stadium om reizen weer mogelijk te maken.

De Europese Unie maakt deze week bekend te willen kijken naar reismogelijkheden voor gevaccineerde reizigers. Dat betekent bijvoorbeeld dat Amerikanen die een vaccin hebben gehad mogelijk snel weer richting Europa mogen reizen. Het gaat echter wel om door de EU goedgekeurde vaccins. Zo zijn Russische en Chinese gevaccineerden mogelijk (nog) niet welkom in Europa.

Gevaccineerde reizigers

Een hoge vaccinatiegraad en een laag aantal besmettingen is wel een voorwaarde. Maar volgens onderzoek van IATA zou tot 81% van de internationale reizigers zich willen laten vaccineren met als een van de redenen de mogelijkheid om weer op pad te kunnen buiten de eigen landsgrenzen. Zo’n 74% van dezelfde ondervraagden vindt dat gevaccineerden weer moeten kunnen reizen. De EU houdt wel een slag om de arm bij de beslissing om gevaccineerde reizigers toe te laten. Mocht het aantal besmettingen namelijk weer oplopen, dan kan de EU besluiten alsnog af te zien van de versoepeling op dit gebied.

Volgens IATA zou bijna 90% van alle reizigers het geen probleem vinden om zelf iets te moeten doen om weer te kunnen reizen. Het gaat dan om bijvoorbeeld vaker testen of het bijdragen van een vaccinatiebewijs. Zo’n 84% ziet het wel zitten om die vaccin- en gezondheidsgegevens vast te leggen in een app. Zelf biedt IATA de IATA Travel Pass waar onder meer Singapore en Panama gebruik van maken. Maar er zijn diverse andere initiatieven in omloop.

De IATA Travel Pass is een van de initiatieven die digitaal gezondheidsdata opslaan (Bron: IATA)
De IATA Travel Pass is een van de initiatieven die digitaal gezondheidsdata opslaan, bijvoorbeeld voor gevaccineerde reizigers (Bron: IATA)

Herstel in zicht?

Alhoewel de COVID-19 situatie zich positief heeft ontwikkeld de afgelopen periode is het nog afwachten of eventuele nieuwe varianten van het virus het reisplezier nog kunnen bederven. Airlines zijn in in ieder geval positief. Zij voegen volop nieuwe nieuwe bestemmingen toe en schroeven de frequentie van vluchten flink op. Onder meer KLM en Transavia maken zich op voor een reislustige zomer. Maar of het echt zo ver komt met die reislust is nu dus nog afwachten.

Reacties

  1. JdV zegt

    De EU is een ongelofelijk domme club bureaucraten. Openstelling had moeten plaatsvinden op basis van wederkerigheid. Op het moment dat de VS, Canada, Japan etc etc aangeeft dat volledig gevaccineerde EU burgers welkom zijn in hun landen is dat omgekeerd ook zo. Nu stelt Brussel onze grenzen open en mogen wij niet afreizen naar die landen. Dom dom dom.

  2. Van Gooiland zegt

    Het wordt allemaal veel moeilijker voorgesteld dan het is. Tijdens de pandemie heb ik meer gereisd en meer landen bezocht (tegen de 20, zo uit mijn hoofd) dan in voorgaande jaren. Heerlijk rustig, bijna nergens een toerist te bekennen. Wat een verademing.

    Ik ben niet gevaccineerd, en met zo af en toe een test kan ik wel leven. Overigens lang niet altijd nodig, zo’n test. Gisteren nog per vliegtuig drie grenzen gepasseerd, een negatieve test uitslag was nergens vereist.

    Echt, met een beetje plannen is het allemaal best te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *