Loyaltyprogramma Verslaving

Loyaltyprogramma Verslaving

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een loyaltyprogramma verslaving? Waar heb je het in godsnaam over? Tja, sommigen van ons behoren waarschijnlijk tot een aparte categorie als het aankomt op het sparen van air miles of hotelpunten. We grappen wel eens tegen elkaar dat we dezelfde afwijking hebben of dezelfde gekke hobby delen maar het komt er gewoon op neer dat we verslaafd zijn aan de voordelen die een loyaltyprogramma met zich mee kan brengen en de daarbij horende miles en punten.

(Ab)normaal

Bij het boeken van een vlucht of hotelovernachting kijkt een normaal persoon meestal naar de prijs, ze willen het goedkoopste vliegen van A naar B of goedkoop overnachten in stad X, groot gelijk hebben ze want dat is waarschijnlijk de meeste economische oplossing! Maar degenen met een loyaltyprogramma verslaving hebben een abnormale afwijking dat ze én goedkoop willen vliegen of overnachten, daarbij nog eens het maximaal aantal miles of punten eruit willen halen én proberen uit te vogelen wat hun elite status hen kan opbrengen. Zoals je leest maken dit soort mensen het misschien wel iets te ingewikkeld, maar hun brein werkt zodanig dat ze nadenken in de termen van loyaltyprogramma’s.

Zo zal ik zoeken naar de goedkoopste hotelovernachtingen, maar ik begin dan te zoeken bij de hotelketens waar ik elite status heb op dat moment. De reden hiervoor is dat ik door mijn elite status meer punten kan verdienen, kans heb op een upgrade, mogelijkheid heb tot een vroege check in of late check out en een eventueel welkom geschenk(je) krijg. Dat lijken allemaal kleine dingetjes, het probleem is dat je er na verloop van tijd zo aan gewend raakt en het normaal begint te vinden.

Getallen

Het zijn niet alleen die dingen waar je aan went, maar ik heb ook iets met getallen… Net zoals met het saldo van je bankrekening, dat zie je toch ook graag zo hoog mogelijk? Wel zoiets heb ik ook met miles en punten! Ik wil al mijn saldi zo hoog mogelijk hebben, alleen is het niet zo verstanding met miles om die lang te behouden door alle devaluaties die er aan de gang zijn. Mijn advies voor miles? Indien je genoeg miles hebt staan om een award ticket naar keuze te boeken, doe dat dan ook meteen!

Qua hotelpunten lig ik niet zo wakker van devaluaties, die treden minder frequent op dan bij airlines. Af en toe verspringen hotels wel eens naar een hogere of lagere categorie, maar die veranderingen zijn lang niet zo ingrijpend als bij een award chart van een luchtvaartmaatschappij.

Mijn focus bij de hotelketens ligt volledig bij IHG, zo liep mijn hobby zodanig uit de hand in 2014 dat ik zo obsessief bezig was met het behalen van mijn Platinum status dat ik zo goed als 7 weekends op rij in het Crowne Plaza hotel bij Brussel Airport verbleef. Als je dan weet dat ik per overnachting zo’n 129 euro betaalde, tel daar nog eens 35 euro bij op voor een upgrade naar een club room en het gebruik van de lounge en dan weet je dat ik een absurd bedrag betaalde in dat najaar puur om zo’n plastic kaartje te behouden. Spoor je dan nog of niet? Volgens veel mensen niet, maar goed ieder heeft zo zijn eigen hobby, niet waar?

Loyaltyprogramma Verslaving
Saldo zo hoog mogelijk houden!

Ik ben bezeten om het saldo van mijn IHG account zo hoog mogelijk te houden en dat lukt me aardig dit jaar aangezien ik al ruim boven de 200.000 punten zit. Zolang ik maar zorg voor activiteit in mijn account, blijven de punten geldig en dat is voor mij geen probleem aangezien ik de komende maanden nog een flink aantal overnachtingen heb geboekt bij deze hotelketen. Ik zou natuurlijk overnachtingen kunnen boeken met al deze punten en mezelf zo flink wat geld besparen, maar nee eigenwijs is ook wijs en ik blijf halsstarrig betalen voor m’n overnachtingen. Ik heb gewoon een bepaald getal in mijn hoofd zitten wat ik wil behalen dit jaar en als dat lukt dan beslis ik pas wat ik met al de punten ga doen.

Ofwel kan ik met het huidige totaal aan punten een 4tal overnachtingen boeken in een InterContinental hotel of ik wacht tot IHG de PointBreaks aankondigt en dan kan ik met die 200.000 punten zo’n 40 overnachtingen boeken! Ja dat lees je goed, 40! Het mooie is dat deze dan ook weer meetellen voor de kwalificatie van mijn elite status en zo is het cirkeltje weer rond…

Frequent Flyer

2015 was het eerste jaar dat ik ooit een elite status behaalde bij een airline, dit is puur door het feit dat ik niet genoeg vlieg want voor mijn werk mag ik blij zijn als ik 1 keer per jaar van Brussel naar Manchester mag vliegen. Voor de rest zou het allemaal uit eigen zak moeten komen, nu vind ik dat niet zo erg maar ik heb mijn Platinum elite status bij American Airlines relatief makkelijk behaald via een zogenaamde challenge.

Loyaltyprogramma Verslaving
Vorig jaar met 2 trips flink wat miles verzameld

Tijdens het najaar van 2015 heb ik nog 2 mileage runs gedaan en flink wat award miles bij elkaar gevlogen, maar dat zal er dit jaar niet in zitten jammer genoeg. De vluchten die ik heb geboekt voor mijn aankomende vakantie zijn grotendeels award vluchten waarbij je geen miles verdient. De trip die gepland staat in het najaar van 2016 zal me niet ontzettend veel miles opleveren, zeker niet bij American Airlines, maar bij Alaska Air waar ik geen elite status heb dus ik moet voor 2017 nog een strategie gaan bepalen…

Loyaltyprogramma Verslaving
Nog geen elite qualifying miles in 2016…

Net zoals bij de loyaltyprogramma’s van hotels, raak je ook bij de airlines snel gewend aan alle bijkomende voordelen. In mijn geval zijn dit voornamelijk de vrije keuze van stoelen zonder extra te moeten betalen en toegang tot de lounge, allebei goud waard!

Oplossing voor de loyaltyprogramma verslaving ?

Bestaat er überhaupt een oplossing voor de loyaltyprogramma verslaving? Een andere hobby zoeken of compleet stoppen met reizen lijkt me een beetje drastisch, want reizen is zo fijn! Als je eenmaal bent gebeten door deze microbe, dan is er geen houden meer aan want je blijft zoeken naar goedkope tickets, de beste hoteldeals en allerlei andere manieren om miles en punten te verzamelen…

Evenementen als de FTU (Frequent Traveller University) in Berlijn in juni dragen alleen nog maar bij aan deze “afwijking”. De meesten van ons blijven ontkennen dat we verslaafd zijn en daarom is zo’n evenement wel leuk om een weekend lang door te brengen met mensen die er hetzelfde over denken, zie het als een Frequent Flyers Anonymous (FFA) waar je kan praten over jouw “problemen”!

Je hoeft niet speciaal een trip naar Berlijn, wat een ontzettend leuke stad is voor een city trip trouwens, te ondernemen want ook online kan je terecht voor een dosis therapie of extra aansporing van de loyaltyprogramma verslaving. Zo is er op het forum van InsideFlyer NL een topic met de titel “Hoe doen jullie het toch allemaal?” waar je over onze gezamenlijke stoornis kan lezen.

Hebben jullie ook zo’n verslaving? Wil je er over praten? Aarzel dan niet om de hulplijn van InsideFlyer NL te contacteren waar je met al je vragen terecht kan!

Reacties

 1. Chawa zegt

  Leuk artikel Ionell.
  Ik sprak tijdens mn trip naar PDL een engelsman die in Duitsland woont. Hij reist vaak, zoeken regelmatig naar error fare.
  Ik heb hem doorverwezen naar Insideflyer.de.nl.com.pl en FTU Berlijn etc.etc. he he. Hij heeft nog nooit over de site gehoord.

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Chawa, leuk om te horen dat je mensen doorverwijst naar InsideFlyer! We hebben nog flink wat werk om de community bekend te maken bij het grote publiek, maar daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen door af en toe leuke artikelen te delen om social media, of zoals in jouw geval mensen richting onze site(s) wijzen. Zo hebben we ook nog een grote mogelijkheid in België om bekendheid te behalen, maar het heeft tijd nodig en flink wat content 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *