KLM vervangt vliegtuig door Thalys op route Brussel-Amsterdam3 min leestijd

Service aan boord van 1e klas treinstel Thalys (Bron: Thalys)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De trein speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol in de verduurzaming van de luchtvaart. Zo kondigde Star Alliance onlangs een samenwerking met treinvervoerder Deutsche Bahn aan. En KLM werkt al jaren met NS International en Thalys als alternatief voor sommige korte vluchten. KLM start nu met een nieuwe proef waarbij de airline stoelen voor transferpassagiers inkoopt bij Thalys. Hierdoor komt voorlopig één dagelijkse vlucht te vervallen.

KLM ‘vliegt’ met Thalys

Met de samenwerking met Thalys wil KLM het aantal passagiers dat tussen Brussel en Amsterdam per trein reist vergroten. Volgens de Nederlandse nationale carrier gaat het voornamelijk om transferpassagiers. In 2019 reisde al tot 25% van de passagiers op dit traject per trein in plaats van het vliegtuig. Het ging toen al om 36.000 reizigers per jaar.

Op dit moment vliegt KLM nog tot vier keer per dag naar Brussel. De vlucht duurt minder dan een uur en wordt uitgevoerd door de Embraer 190 toestellen van KLM Cityhopper. Dergelijke ultrakorte vluchten staan al langer ter discussie. Het plan om meer vluchten te vervangen door een treinreis op intra-Europese routes stamt al uit 2020. Toen kwamen Schiphol, ProRail, KLM, NS International en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overeen zich hiervoor in te zetten. Een korte vlucht is overigens een route tot 700 kilometer.

KLM verkent samen met NS International en andere Europese treinmaatschappijen de mogelijkheden om het treinnetwerk uit te bereiden. Maar heel concreet zijn die stappen tot dusver nog niet gebleken. De inkoop van stoelen bij Thalys staat ook al heel lang op het programma en is in basis niet anders dan dat KLM al langere tijd doet. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om naast Brussel ook in Parijs of Antwerpen op de Thalys of NS International trein op te stappen voor een vlucht via Schiphol.

Thalys en KLM gaan meer samenwerken (Bron: KLM)
Thalys en KLM gaan meer samenwerken (Bron: KLM)

De KLM – Thalys dienstregeling

Het nieuwe KLM air/rail product van en naar Brussel kent ook een eigen Thalys dienstregeling. Tussen Brussel en Amsterdam Airport Schiphol rijdt elke dag een trein met een eigen vluchtnummer. Op maandag tot en met vrijdag en zondag is dat tussen Brussel en Amsterdam de TH9357. De trein vertrekt om 16.52 uur en komt in Amsterdam om 18.25 uur aan. Op zaterdag vertrekt de TH9351 om 15.52 uur en komt om 17.25 uur aan. Vanuit Amsterdam rijdt de TH9376 elke dag behalve zaterdag om 17.34 uur vanuit Schiphol met aankomst om 19.08 uur in Brussel. Op zaterdag vertrekt de TH9382 om 18.34 uur en komt om 20.08 uur aan. De dienstregeling duurt tot 29 oktober 2022. Daarna zal gekeken worden of en hoe te treinverbinding verder gaat.

De trein moet volgens de KLM niet als iets ‘aparts’ gezien worden. Deze is namelijk helemaal geïntegreerd in de transfer ‘ervaring’. Inchecken gaat bijvoorbeeld gewoon via KLM en de boarding pass is voor beide vervoersmiddelen geldig. In het geval van verstoringen in de trein brengt KLM de reiziger ook op de hoogte.

Crew Thalys op het perron (Bron: Thalys)
Crew Thalys op het perron (Bron: Thalys)

Verdien ook Flying Blue XP op treinreizen

Voor ‘vluchten’ per trein krijg je ook Flying Blue miles en XP bijgeschreven. Tenzij je een reward vlucht boekt uiteraard. Economy reizigers krijg 5 XP per enkele reis. Business Class passagier verdienen 15 XP per enkele reis. Vlieg je Business Class en reis je deels per trein dan krijg je een stoel in de 1e klas toegewezen.

Ben je bereid vanuit Antwerpen, Brussel of zelfs Parijs te vertrekken? Dan kun je gemakkelijk wat extra XP verdienen. Regelmatig zijn de prijzen met vertrek vanuit België of Frankrijk ook nog eens lager dan met een directe vlucht vanuit Amsterdam.

Bron uitgelichte afbeelding: Thalys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *