KLM stoelopties in Economy; overzicht en kortingen6 min leestijd

KLM stoelopties

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM heeft vooral op longhaulvluchten veel verschillende typen stoelen in de Economy Class; bijvoorbeeld Economy Comfort, stoelen met extra beenruimte en voorkeursstoelen. Ook geldt er voor sommige passagiers een toeslag voor het vooraf selecteren van een standaard stoel. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende stoelopties bij KLM. Ben je Elite lid bij Flying Blue of Skyteam? Dan lees je ook bij welke opties je eventueel korting krijgt! Ook als Flying Blue Explorer lid kan je mogelijk met korting een stoel reserveren bij KLM.

Dit artikel is in januari 2019 geupdated. 

Economy Comfort

Economy Comfort (EC) bij KLM houdt dezelfde stoel en service in als Economy, maar met extra beenruimte en recline. Deze stoelen omvatten de eerste rijen van Economy en daardoor kan je na aankomst ook vaak als een van de eerste uit het vliegtuig. Deze stoelen zijn te herkennen aan de verschillende kleur hoofdsteun en er is een kleine divider tussen EC en Economy. Economy Comfort is beschikbaar op elk type vliegtuig dat longhaul vliegt. De extra beenruimte is 4 inch en de rugleuning kan 2x zo ver naar achter.

KLM economy comfort

De prijzen hangen onder andere af van route, seizoen en hoe vroeg voor vertrek je de stoel (bij)boekt. Dit varieert van 60 tot 180 euro per enkele vlucht op intercontinentale routes en 6 tot 20 euro op Europese vluchten.

Het is nogmaals belangrijk te vermelden dat Economy Comfort géén andere reisklasse of tariefklasse is. Je behoudt dezelfde service als in Economy, maar krijgt wat extra ruimte en mogelijk een sneller vertrek na landing.

Stoel met extra beenruimte

Extra legroom seats bij KLM zijn bijvoorbeeld stoelen bij de nooduitgang. Door deze locatie is er vaak geen stoelrij direct voor je waardoor je extra beenruimte hebt. Houd er hierbij wel rekening mee dat de stoelen minder wijd zijn omdat onder andere het televisiescherm en tafeltje in de armleuning opgeborgen zijn. Ook moet alle handbagage tijdens vertrek en landing in de bagagebakken boven je. Prijzen variëren van 50 tot 90 euro op intercontinentale routes en 10 tot 30 euro binnen Europa. Sommige passagiers, zoals alleenreizende kinderen, reizigers met peuters of baby’s, of mensen met een handicap, mogen geen stoel bij de nooduitgang.

KLM stoel extra beenruimte

Voorkeursstoel

Voorkeursstoelen, of preferred seats, zijn stoelen in de eerste rijen van economy achter Economy Comfort. Afgezien van de positie bieden deze stoelen geen extra beenruimte, service of comfort. Het argument is dat je met deze stoelen sneller het vliegtuig uit kunt.

Op de Boeing 747-400 en Boeing 777-300ER zijn er bovendien stoelen in een rij van twee die voorkeursstoelen zijn. Dit zijn echter wel de stoelen helemaal achterin het vliegtuig. Dit kan ideaal zijn voor koppels. Voorkeursstoelen kosten €30 per vlucht.

KLM Voorkeursstoel
Op sommige typen toestellen zijn voorkeursstoelen ook stoelen in een rij van twee (paars) als er normaal 3 stoelen per rij zijn

Stoelselectie

KLM en Air France rekenen ook voor de selectie van een standaardstoel een bijbetaling, zowel op Europese vluchten als intercontinentaal. Meer hierover lees je in ons artikel. De kosten zijn 10 euro binnen Europa per vlucht en 20 euro op intercontinentale vluchten. Eventuele kortingen worden hieronder besproken.

Korting voor Flying Blue Elite leden

Als Flying Blue Elite lid krijg je een korting op alle stoelopties bij KLM. Dit kan oplopen tot zelfs 100%! Als onderdeel van de transatlantische joint venture met Delta Airlines zijn ook de kortingen voor Skymiles Elite leden gelijk getrokken met die van Flying Blue. Kortingen gelden niet bij betaling met miles.

Flying Blue Platinum, en Skymiles Diamond en Platinum Medaillion leden, krijgen 100% korting op alle stoelopties. Dit betekent dat deze passagiers Economy Comfort, Extra legroom en preferred seats kostenloos kunnen reserveren. Dit is echter alleen geldig voor het elite lid zelf. Reizen deze elite leden met andere passagiers in één boeking, dan mogen al die medepassagiers kosteloos een standaardstoel selecteren.

Flying Blue Gold en Skymiles Gold leden krijgen op Economy Comfort en een stoel met extra beenruimte 50% korting. Preferred stoelen zijn gratis net als selectie van standaard stoelen. Net als bij Platinum leden mogen ook hier medepassagiers in dezelfde boeking van een Gold lid gratis een standaard stoel selecteren. De kortingen op betaalde stoelen is alleen geldig voor het elite lid.

Flying Blue Silver en Skymiles Silver Medaillions krijgen een korting van 25% op Economy Comfort, stoelen met meer beenruimte en voorkeursstoelen. Zij kunnen wel met alle medepassagiers in één boeking kosteloos van te voren een standaardstoel reserveren.

korting flying blue klm
De korting voor Flying Blue leden loopt op per niveau

Korting voor Skyteam Elite leden

Elite leden van een ander Skyteam programma dan Flying Blue of Skymiles krijgen beperkter korting. Zo is er helemaal geen korting op stoelen in Economy Comfort, stoelen met extra beenruimte of preferred seats voor Skyteam Elite en Elite Plus leden van overige maatschappijen.

Wel mogen zowel Elite en Elite Plus en hun medereizigers op één PNR gratis een standaardstoel selecteren.

Korting voor Flying Blue Explorer leden

Met de Ivory Now campagne zijn er extra voordelen voor Flying Blue Explorer leden (basisniveau, gratis voor aan te melden) bijgekomen. Daaronder valt een korting van 10% op alle betaalde stoeltypen. Je kunt dus makkelijk besparen op een Economy Comfort stoel, stoel met extra beenruimte of preferred stoel door je simpelweg aan te melden voor Flying Blue. Als Elite lid van een ander Skyteam programma dan Flying Blue of Skymiles loont het om eerst je Flying Blue Explorer nummer in de boeking te hebben als je een betaalde stoel wil reserveren. Zo kan je goedkoper een comfortabeler stoel boeken.

De Flying Blue korting geldt echter niet voor het reserveren van een standaardstoel.

Flying Blue Ivory
Het loont je gratis aan te melden voor Flying Blue om korting te krijgen

Stoeloptie boeken

Een van deze stoelen met extra comfort, beenruimte, voorin of een rij van twee kan je gelijk bij de vlucht boeken. Als je later besluit om een ander stoeltype te nemen kan dat via Manage My Booking, via het KLM reserveringscentrum, je reisbureau of via de KLM social media of app. Natuurlijk kan dit, indien beschikbaar, ook nog tijdens inchecken of op het vliegveld. Wellicht zijn de prijzen dan gezakt. Houd er rekening mee dat er voor Economy Comfort geldt dat hoe vroeger je boekt, hoe lager de prijs ligt. Je kan soms ook met miles betalen maar dit geeft geen goede waarde. Helaas worden er tegenwoordig geen prijzen meer gepubliceerd voor de verschillende type stoelen en routes (behalve voor standaard stoelselectie met vast prijzen). In plaats daarvan zal je moeten inloggen om de tarieven voor jouw vlucht te zien. Verder geldt dat er bij vrijwillige wijzigingen geen teruggave is voor een betaalde stoeloptie.

Het is mogelijk aan boord nog te ‘upgraden’ naar een andere stoelcategorie maar dan zijn de prijzen hoger. Ook geldt de korting voor statusniveaus niet.

Reacties

  1. cornelia hut zegt

    wij hebben een vlucht geboekt amsterdam naar miami 3 oktober maar de vlucht is geannuleerd ,we hebben het geld terug betaald gekregen,maar niet van de stoel reservering. via optie stoel reservering is niet mogelijk omdat de boekings nummer is vervallen .gisteren een uur aan de telefoon geprobeerd een medewerkster van de klm aan de lijn te krijgen,maar niet gelukt. geef alstublieft een andere mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *