KLM start proef met gratis WiFi2 min leestijd

Neus van de Boeing 777-300 van KLM (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Nederlandse nationale carrier KLM testte voor het eerst in 2013 met WiFi aan boord. Inmiddels is het grootste deel van de intercontinentale vloot voorzien van draadloos internet aan boord. Ook op short haul hebben de meeste toestellen WiFi. Het ontvangen en versturen van berichten is gratis, maar surfen en streamen kost geld. Dit is natuurlijk een doorn in het oog van vooral premium passagiers en frequent flyers. KLM wil daarom dit jaar met een proef starten waarbij bepaalde reizigers korting krijgen of zelf gratis WiFi mogen gebruiken.

WiFi aan boord

Tegenwoordig bieden alle grote maatschappijen WiFi aan tijdens de vlucht. Alhoewel de VS koploper is wat WiFi aan boord betreft, is bij de meeste Europese airlines ten minste de long haul vloot met draadloos internet uitgerust. Zo bieden bijvoorbeeld British Airways, Lufthansa en Iberia allemaal WiFi. De beschikbaarheid van de service is echter afhankelijk van het type toestel. In de VS is men al een stuk verder. Sommige Amerikaanse airlines bieden een gratis draadloze internetverbinding aan boord, en vele airlines hebben plannen om dat in de toekomst te doen. Delta en Qatar Airways zijn voorbeeld van maatschappijen die juist inzetten op stabielere en snellere WiFiTransavia biedt overigens helemaal geen internet aan boord aan.

Proef met gratis WiFi bij KLM

Voor niets gaat de zon op, zeggen we in Nederland. Zo moeten KLM en Air France ook gedacht hebben bij de introductie van WiFi aan boord. De ‘Message Pass’ is gratis, maar kent een geldigheid van 60 minuten, op vluchten binnen Europa is dat 30 minuten. Voor een ‘Surf’ of ‘Stream’ pakket betaal je enkele tientallen euro’s, afhankelijk van de duur van de vlucht. In tegenstelling tot andere airlines, krijg je bij KLM geen gratis WiFi of korting als frequent flyer. Ook reizigers in World Business Class (of Premium Comfort) krijgen geen gratis WiFi, er is ook geen sprake van korting. Maar daar gaat dus verandering in komen.

KLM start namelijk nog voor het einde van het jaar met een proef waarbij WiFi met korting of gratis wordt aangeboden aan ‘high value customers’. Dit kan ofwel afhangen van de Flying Blue status van de reiziger of de boekingsklasse van het ticket. Voor die tijd moet de Nederlandse nationale maatschappij nog wel bekijken welke technologie hiervoor ingezet zal worden. Dit laat Boet Kreiken, EVP Customer Experience, tegenover InsideFlyer weten tijdens het KLM Premium Comfort persevent. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld Flying Blue Platinum en/of Ultimate deelnemers WiFi met korting of gratis mogen gebruiken. Maar het zou ook alleen voor World Business Class passagiers kunnen gelden.

Meer details wil KLM helaas nog niet prijsgeven. Er is bijvoorbeeld nog niks bekend over welke routes of om toestellen het gaat. Maar de proef moet dus wel nog voor het einde van dit jaar plaats gaan vinden.

Foto’s: KLM

Reacties

  1. JdV zegt

    Recent nog 2 x 18 euro afgetikt voor wifi bij vlucht naar westkust USA voor mijzelf en vrouw. Waardeloos. Wifi werkte niet. Vlieg BC en ben FB Plat. Hopeloos product.

    • Christian zegt

      Helaas heb ik zelf ook een vergelijkbare ervaring. Vaak werkt het erg traag en is de verbinding verre van stabiel. De crew is zelf ook niet op de hoogte van hoe de verbinding überhaupt werkt. Ben benieuwd wat KLM hiermee gaat doen voor de proef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *