KLM & Flying Blue Upgrade Gids4 min leestijd

KLM Flying Blue Upgrade

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In dit artikel kun je alle informatie vinden over de KLM en Flying Blue Upgrade mogelijkheden naar een hogere klasse als Premium Economy en Business Class. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een Flying Blue upgrade, Day of Departure upgrades of een upgrade bij check-in middels betaling met geld.

Flying Blue Upgrade – Miles

De eerste mogelijkheid om te upgraden is met Flying Blue miles. Je per 1 juli 2016 upgraden vanuit alle tariefklasse op Air France en KLM vluchten. Zo kun je upgraden vanuit Economy naar Business in de tariefklassen Y, B, M, U, K, H, L, Q, T, E, N, R, V, G en X. Je kunt het precieze aantal miles dat je nodig hebt hier berekenen middels de award calculator. Je kiest de route, de maatschappij waar je mee vliegt en of het een upgrade naar Premium Economy, Business of First Class betreft.

KLM Upgrade Award Chart
KLM Upgrade Award Chart

Day Of Departure Upgrade

Het is mogelijk om een upgrade aan te vragen op de dag van vertrek. Dit tarief ligt tussen de €450 en €0,-, waarbij je afhankelijk van je tariefklasse een bepaald bedrag betaald. Voor de klasse Y,B, M en U betaal je €0,- als buy up fee. Het aantal Flying Blue miles dat je hierbij nodig hebt is afhankelijk van de bestemming en kan variëren van 25.000 tot 40.000. Deze optie is alleen geldig voor KLM en Delta Air Lines vluchten.

Voor de overige klasse kun je in dit overzicht van Travelzork zien wat je precies moet betalen. Let er op dat dit een afbeelding is uit 2014, dus inmiddels kan dit veranderd zijn.

KLM Flying Blue Upgrade

KLM Bieden Voor Upgrade

Je kunt bij KLM soms ook bieden voor een upgrade in je omgeving. The Flying Dutchboy heeft daar in het verleden al een artikel over geschreven die je hier kunt vinden.  Deze optie is niet altijd beschikbaar en is beschikbaar tot 30 uur voor vertrek. Vanaf 2 weken voordat de in aanmerkende vlucht vertekt, kan de optie zichtbaar zijn. Je kunt vervolgens aangeven welk bedrag je wilt bieden (KLM stelt altijd een minimum en maximum bedrag in) en laat je vervolgens bieden tegenover andere passagiers. Zodra een andere passagier hoger heeft geboden dan jij, kun je weer beslissen om hoger te bieden. KLM stelt je voordat je vlucht vertrekt op de hoogte of je bod is geaccepteerd.

Deze optie kun je vinden als je vlucht in aanmerking komt in mijn reis -> Vluchten -> Details bekijken -> Win een upgrade.

Online Check-In / Kiosk

Tijdens het online inchecken kan het voorkomen dat er een upgrade wordt aangeboden naar de volgende cabine. Het is vooraf niet te bepalen of je een aanbod krijgt en wat de prijs is, maar uit ervaring blijkt dat het alleen voor intercontinentale vluchten vaak loont om te upgraden. Binnen Europa is Business Class namelijk niet zo heel bijzonder, zeker niet als je dit vergelijkt met de intercontinentale Business Class.

Op het Insideflyer forum is een topic over de aangeboden upgrades tijdens het online inchecken of bij de kiosk.  Een aantal Insideflyer forumleden hebben in het verleden de volgende upgrade aanbiedingen gehad:

 • Van Bangkok naar Amsterdam voor €264,- (oude WBC – KLM)
 • Van Dubai naar Amsterdam voor €200,- (WBC – KLM)
 • Van Parijs naar Kuala Lumpur €180,- (Premium Economy – AF) of €479,- (Business Class – AF)
 • Van Brussel naar Amsterdam €119,- (KLM)

Zoals je kunt zien lopen de tarieven zeer uiteen. Het is aan jezelf te bepalen of je een upgrade neemt of niet. Voor €200,- is de keus snel gemaakt, maar voor €479,- moet ik er persoonlijk wat langer over nadenken.

Operational Upgrade

Het kan voorkomen dat een cabine oversold is waarna er passagiers gratis een upgrade krijgen naar de volgende cabine. Vaak kijken ze hier naar je status binnen Flying Blue of SkyTeam, het ticket dat je hebt gekocht en in welke tariefklasse dat valt, of je alleen reist en of je een eventuele speciale maaltijd hebt aangevraagd. Je hebt de meeste kans bij een duur ticket met Flying Blue status, maar het kan je ook overkomen als je helemaal geen status hebt. Een operational upgrade is van te voren ook niet te voorspellen.

Een Flying Blue Upgrade Aanvragen

Er zijn twee manieren om een upgrade aan te vragen. De eerste manier is om telefonisch contact op te nemen met Flying Blue. Voor KLM, Air France, Aircalin, Kenya Airways en Delta Air Lines kun je tot 24 uur van te voren een upgrade aanvragen. Voor alle andere deelnemende SkyTeam maatschappijen kan dit tot 72 uur van te voren. Een andere manier om een upgrade aan te vragen is door middel van manage my booking. Indien er een business class stoel beschikbaar is voor een Flying Blue award ticket, kun je deze boeken als upgrade.

Heb jij wel eens een upgrade aangevraagd? Laat het hieronder of op ons forum weten!

Reacties

 1. Jeff zegt

  Als je van economy naar business met je Flying Blue miles wil upgraden, en je doet het heel vroeg (een half jaar van tevoren) is het gegarandeerd dat op elke vlucht zo’n upgrade mogelijk? Ik wil namelijk een economy ticket kopen en dan upgraden met mijn miles. Maar tegelijkertijd ben ik bang dat na het kopen van economy ticket, zal klm zeggen dat op die vlucht geen upgrade mogelijk

  • The Flying Dutchboy zegt

   Een award upgrade is mogelijk als er ook een business class award ticket beschikbaar is. Hiervoor heb je klasse O nodig. Je kan dus online kijken of dit het geval is. Ik weet niet hoe het een half jaar voor vertrek is, dat verschilt erg per vlucht. Maar meestal komt beschikbaarheid pas dicht bij de dag van vertrek vrij. Een kwestie van dagen. Je kan altijd met FB bellen of er beschikbaarheid is voordat je je Economy ticket boekt.

 2. DS zegt

  KLM adverteert doet hier aan misleidende reclame. Mijn man en ik hebben laatst een vlucht naar Hong Kong geboekt om hem vervolgens te upgraden naar business class met onze miles. Dit na een KLM Highlights waarin dit geadverteerd werd. Leek ons leuk voor onze verjaardagen. De upgrade was niet mogelijk, ondanks het feit dat er voldoende stoelen waren en we ruim voldoende miles hadden. Veel telefoontjes aan gepleegd, geen resultaat. Geloof dit dus niet zo maar, het is een marketing truc.

 3. Ralph zegt

  Afgelopen zaterdag 7 januari vloog ik AMS – JFK 17.10 uur met een collega. Hij had WBC geboekt en ik een dag van te voren economy in verband met de absurde prijzen. Uiteindelijk had ik mijn stoel aan het gangpad gevonden en werd ik al redelijk snel aangesproken door de stewardess dat ik was uitgenodigd om boven te komen zitten (747-400) door meneer X op kosten van zijn Air Miles. Hier heb ik uiteraard niet lang over na hoeven denken.

  Om het verhaal compleet te maken, hij zat dus boven en de stoel naast hem was vrij en heeft vervolgens gevraagd of het mogelijk was mij te upgraden voor die stoel. Dit kon voor 40.000 Flying Blue miles. Ik weet niet of het nog uitmaakt dat hij zelf Platinum status heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *