Heineken en KLM werken aan tapbier op vluchten2 min leestijd

KLM Heineken biertap

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM en Heineken zijn de afgelopen tijd bezig geweest om te werken aan een oplossing om tapbier aan te kunnen bieden op vluchten van KLM. Het merk Heineken is wereldwijd het meest bekende Nederlandse merk en KLM doet graag wat aan Holland-promotie op haar vluchten.
De biertap zou daar een mooie aanvulling op zijn. En de meeste bierdrinkers vinden een biertje uit de tap lekkerder dan uit een blikje of flesje.

Puzzelen…

Maar zo simpel als het klinkt, is het helemaal niet. Bij Heineken is veel gepuzzeld om alle benodigde onderdelen in een kleine trolley te krijgen. Uiteraard moet er een fust bier in, een tap, een koeling en een compressor. Omdat de CO2-patronen, zoals wordt gebruik bij thuistap-installaties, verboden zijn in een vliegtuig, is een oplossing bedacht met luchtdruk in de vorm van een compressor. Daarbij moest rekening gehouden worden dat de luchtdruk aan boord van een vliegtuig veel lager dan op de grond.

Er is uiteindelijk voor gekozen om de koeling achterwege te laten en de trolley dusdanig te ontwerpen dat het als het ware als een thermoskan fungeert die het bier koel moet houden. Voor vertrek gaan vier gekoelde plastic biervaten van 20 liter het vliegtuig in en tests hebben uitgewezen dat de temperatuur na een uur of zeven nog steeds onder de 5 graden Celsius is. Volgens Heineken komt op elf kilometer hoogte het bier uit de tap precies goed in het glas, met de juiste schuimlaag. En aan de smaak van het bier zelf is niets veranderd.

Heineken tap bier

Wanneer kan ik een Heineken tapbiertje bestellen bij KLM?

Dat is niet bekend. Het was de bedoeling dat vandaag (2 juli) de eerste vlucht met tapbier zou vertrekken, maar op het laatste moment is de certificering niet rond gekomen. De biertap zal daarom later geïntroduceerd worden en zal voorlopig alleen op proef worden ingezet op enkele intercontinentale vluchten. Het is wel de bedoeling dat de biertap-trolley wordt ingezet op vluchten tussen Amsterdam en Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen.

De KLM Boeing 777 in 'orange livery'
De KLM Boeing 777 in ‘orange livery’ die o.a. ingezet wordt om Olympische sporters te vervoeren

Over een half jaar zal de proef worden geëvalueerd en beslist KLM of er standaard tapbier aangeboden zal worden. Voor Heineken is het ook een interessant concept dat door ontwikkeld zal worden. Wie weet is het over een x aantal jaren normaal dat er tapbier aan boord van vliegtuigen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *