Must do Keulen: Free Walking Tours4 min leestijd

Free Walking Tour Keulen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ook al reizen we voor ons plezier en ontspanning, een reis plannen kan doorgaans best wel wat stress opleveren. Je wilt zoveel mogelijk zin in zo min mogelijk tijd. Je kunt georganiseerde tours boeken via touroperators, maar deze zijn vaak duur en misschien nog wel meer erg ongezellig. De oplossing? Free Walking Tours. Vandaag: Keulen.

 

Wat zijn free walking tours?

Deze tours worden meestal aangeboden door locals uit de omgeving. Het leuke hieraan is dat ze de stad kennen als geen ander en ook alle hotspots kennen die minder toeristisch zijn. Deze tours zijn dus gratis, maar vaak wordt er aan het einde van zo’n tour de mogelijkheid geboden om een vrijwillige bijdrage te leveren. Doordat het in principe gratis is, wordt het karakter van dit soort tours ook een stuk vrijblijvender. Vind je het halverwege niks of heb je na een paar uur iets anders op de agenda staan? Dan kun je de groep gewoon verlaten.

Ook trekken deze tours net even een ander soort mensen dan bij betaalde tours. Excursies die zijn opgezet vanuit professionele organisaties zijn niet goedkoop en mensen verwachten dan ook meteen iets voor hun geld. Wanneer hier niet aan voldaan wordt, raken mensen gefrustreerd. En terecht. Je wil ook iets voor je geld. En daarom zijn de gratis tours juist zo leuk. Je ontmoet mensen uit de lokale omgeving en eindigt nadien met elkaar in een verborgen kroegje voor een laatste borrel.

 

Freewalk Cologne (Keulen)

Deze tour staat op nummer 1 van tours in Keulen op Tripadvisor. Freewalk Cologne is opgericht door Matthias. Hij begon vanuit de Couchsurfing community met het organiseren van wandeltours en merkte al gauw dat dit concept goed aansloeg. Er valt absoluut niet veel geld mee te verdienen en doet dit dan ook vanuit zijn passie en plezier. Hij doet dit onder andere samen met Pia: een geschiedenisstudente die alles weet te vertellen over de Romeins-Germaanse geschiedenis van de stad.

Lees ook: Reisverslag Keulen deel 1

 

Free Walking Tours Cologne
Goedlachse Matthias en Pia tijdens een van de tours in Keulen.

 

De tour begint bij de poort van Eigelstein om 12:11. Waarom niet om 12:00? Daar willen we nog niet teveel over verklappen, maar het getal 11 is op verschillende manieren terug te vinden in Keulen en tijdens deze 2 1/2 uur durende tour zullen ze daar ook alles over vertellen. Pia heeft er echt haar studie van gemaakt om alles over de stad Keulen te leren en het is mooi op te zien hoe het is om een local te zijn. Vooral de leuke anekdotes maken dat je geen seconde met je aandacht ergens anders bent. Ook Matthias lijkt erg veel lol te hebben met de grappen die hij maakt en niemand begrijpt. Erg vermakelijk.

 

Free Walking Tour Cologne
Baumgärtels bananen straatkunst.

 

Bananen in Keulen

Wie door Keulen loopt, zal al gauw opmerken dat er op heel veel plekken bananen zijn geverfd op muren. Tijdens de tour wordt hier alles over verteld. Het was Thomas Baumgärtel die hier ooit mee begonnen is in 1986. In den beginne werd dit nog gezien als vervuiling van de openbare ruimte, maar tegenwoordig is dit hét wereldwijde symbool van de kunstscene. Een kleine banaan op een deur is bijvoorbeeld een indicatie dat daar een kunstgalerie zit van uitzonderlijke kwaliteit.

 

In for a drink?

Zoals eerder beschreven in een van de reisverslagen van Keulen… Ze kennen daar geen openbaar alcoholverbod. Tijdens deze tour stop je dan ook enkele keren voor het nuttigen van een frisse Kölsch. Hartstikke gezellig. Dit doe je bij kleine kioskjes die je overal in de stad vindt. Als toerist maakt het in principe niet zoveel uit naar welke kiosk je gaat, maar als local is het gebruikelijk dat je een vaste kiosk uitkiest waar je heen gaat en een soort band met de mensen daar opbouwt. Op die manier heeft elke kiosk een vaste groep klanten en weet iedereen wat ze aan elkaar hebben. Het is dan ook niet ongewoon dat mensen soms pas na enkele dagen betalen omdat de eigenaar er op kan vertrouwen dat deze mensen toch wel weer terugkomen.

De tour eindigt bij de Rheingarten waar je – als je nog zin hebt – nog een hapje en een drankje kunt doen met Matthias of Pia. Meestal zoekt Pia nog uit wat voor evenementen er die dag te doen zijn wat echt een aanrader is om deze op te volgen! Wie weet sta je ineens op een super vet stadsfeest met foodtrucks en fantastische muziek. Je leert zo een hele andere kant van Keulen kennen waar menig toerist nooit terecht zou zijn gekomen.

Binnenkort een overzicht van verschillende tours voor je volgende stedentrip of een lange layover!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *