Kans op een “gratis” Premium Economy stoel bij American

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

American Airlines heeft vorig jaar Premium Economy aangekondigd. Een “tussenklasse” tussen Economy en Business Class. In mijn optiek heeft het veel weg van het binnenlandse First Class product, wat een comfortabele manier van reizen is. Inmiddels is Premium Economy bij American al aanwezig op de Boeing 787-9, waarover Lionell een review schreef. De verbouwing van de overige toestellen is inmiddels in gang gezet, waar je (vooral als Oneworld Elite lid) van kunt profiteren.

American Premium Economy: de planning

De planning voor het ombouwen van de overige toestellen is inmiddels gepubliceerd. De Boeing 777-200 wordt als eerste aangepakt. Later volgt de A330-200 en de Boeing 777-300. De eerste 777-200 ombouw is inmiddels gerealiseerd, maar tickets worden nog niet verkocht. Uiteraard gaan de stoelen -bij voorkeur- niet leeg de lucht in. Passagiers die een Main Cabin Extra stoel kunnen selecteren of daar voor willen bijbetalen, kunnen gratis een Premium Economy stoel selecteren. De service is hetzelfde als Economy, maar qua comfort ga je er behoorlijk op vooruit.

premium economy stoel
American premium economy ombouw planning

Boeing 777-200: verkoop vanaf 15 december 2017

Vanaf 15 december 2017 is het op de volgende routes mogelijk om een Premium Economy ticket te kopen bij American Airlines:

 • Madrid – Miami
 • Frankfurt – Dallas
 • Barcelona – Miami
 • Parijs – Miami
 • Dallas– Tokyo Narita
 • Los Angeles  – Tokyo Haneda
 • Miami  – Buenos Aires
 • Dallas – Buenos Aires
 • Miami  – Rio de Janeiro
 • Los Angeles – Tokyo Narita
 • Miami  – Santiago de Chile
 • Miami  – Sao Paulo

Al deze vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 777-200. Ik ga er vanuit dat de toestellen op deze routes als eerste klaargemaakt worden voor vluchten met Premium Economy. Hoe verder je tegen 15 december aan zit, hoe groter de kans is dat je een gratis Premium Economy stoel kunt selecteren. Er is absoluut geen garantie natuurlijk, maar het kan geen kwaad hierop te anticiperen tijdens het boeken.

American Airlines Premium Economy

Airbus A330: verkoop vanaf 15 januari 2018

Iets later start American met de verkoop van premium economy op haar A330-200 toestellen. Het gaat om de volgende routes:

 • Frankfurt – Charlotte
 • Parijs – Philadelphia
 • Rome – Philadelphia
 • Madrid – Philadelphia
 • Manchester – Philadelphia
 • Munchen – Philadelphia

Het voordeel van de A330-200 is dat American slechts 15 van deze toestellen in haar vloot heeft. De ombouw zou in theorie dus eerder klaar moeten zijn dan de 777-200.

Gratis Premium Economy Stoel?

Hoe maximaliseer je nu de kans op een Premium Economy stoel? Zoals eerder gezegd, hoe dichter bij 15 december (777) of 15 januari (A330), hoe beter. Daarnaast kun je het beste een route kiezen uit één van bovenstaande lijst. Als voorbeeld neem ik hier een vlucht van Düsseldorf naar Miami (via Madrid) voor € 549,00. Vertrek op 7 december en retour op 13 december. Op dit moment ziet de seat map op Expertflyer er als volgt uit voor de retourvlucht naar Madrid:

premium economy stoel
De huidige Economy Seat Map in Expertflyer

Dit is de gewone Economy configuratie. Hoogstwaarschijnlijk – als de planning gehaald wordt – zal vlak voor vertrek de aangepaste configuratie ingeladen worden. Dit is nu al het geval bij routes waar de N781AN ingezet wordt. In onderstaand plaatje kun je zien hoe dit op het laatste moment gewijzigd wordt.

premium economy stoel
De gewijzigde seat map vlak voor vertrek

Als OneWorld Elite lid kun je vervolgens gratis de Premium Economy stoel selecteren, als dit niet automatisch wordt omgezet bij de gewijzigde configuratie. Je doet er verstandig aan om een Expertflyer alert in te stellen.

Na verkoop Premium Economy: gratis upgrades voor Executive Platinum leden

Als Executive Platinum lid kun je daarnaast nog kans maken op gratis upgrades naar Premium Economy. Op dit moment kun je een “Systemwide Upgrade” nog steeds gebruiken om van Economy naar Business Class te upgraden. Als er lege stoelen aan boord zijn, krijg je als Executive Platinum een gratis upgrade van Economy naar Premium Economy. In mijn ogen is dit een prima voordeel van American’s top tier programma.

Conclusie

Het blijft natuurlijk een gok of je uiteindelijk in een omgebouwd toestel terecht komt of niet. Persoonlijk vind ik het wel leuk om zo’n gokje te wagen, zeker als je toch al die kant op zou vliegen.  In Main Cabin Extra vlieg je toch al relatief comfortabel, dus veel heb je niet te verliezen. Zelf zou ik er niet speciaal een ticket voor boeken, gegeven het feit dat er ook regelmatig aanbiedingen in premium economy zijn. Je route enigszins aanpassen naar een route met de hoogste kans kan geen kwaad, als de prijs gelijk blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *