Je reis goed voorbereid met deze vijf tips5 min leestijd

Je reis goed voorbereid met deze vijf tips

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een paar weken geleden gaven we al enkele tips voor een goede voorbereiding van je reis. Wat dacht je van het checken van een visum? Of juist even goed inlezen in je bestemming? Dan is er natuurlijk nog het luxeprobleem genaamd ‘data-roaming’. Hoe vervelend is het dat je thuis komt en een enorme telefoonrekening op de deurmat hebt liggen? Met deze tips ga je een stuk voorbereider op weg.

Opslag, batterij en apps

Van belang is natuurlijk dat je ten alle tijden voldoende opslag ruimte op je mobiele apparaten hebt. Vervelend is het natuurlijk als je geen foto’s kunt maken met je telefoon of camera. Denk er bijvoorbeeld aan om extra opslag aan te schaffen, of te werken in de Cloud.

Ook belangrijk is de batterij van je apparaat. Houd er rekening mee dat je niet in alle vliegtuigen je mobiele apparaten kunt opladen. Vooral op binnenlandse vluchten zul je hier tegen aanlopen. Echter is ook bij verouderde cabines, zoals momenteel de A330 van KLM, het niet mogelijk om in Economy je devices op te laden. Zorg vooraf dus voor een volle accu, een extra batterij of een externe batterij om je device(s) alsnog mee op te laden. 

Ook zijn er tal van apps die je reis net wat aangenamer kunnen maken onderweg. Denk aan apps van bijvoorbeeld de vliegtuigmaatschappij. Deze kan je helpen met inchecken, maar bij sommige maatschappijen ook de weg vinden op het vliegveld. Ook zijn er verschillende maatschappijen die een speciale app hebben voor de entertainment aan boord. Joon, maar bijvoorbeeld ook Westjet hebben dit. Tevens zijn er tal van andere apps die je wellicht kunt gebruiken; wat dacht je van:

 • Polarsteps; leg je reis vast met verhalen en foto’s,
 • Schiphol; check je vluchttijden en gates,
 • Rentalcars; voor je gehuurde auto,
 • Google Maps, Waze of Here Maps, voor je navigatie op locatie,
 • Currency; voor de wisselkoers op dat moment,
 • Uber; toch graag met de taxi van a naar b.

Je reis goed voorbereid met deze vijf tips

Wat is er te doen op het vliegveld?

Voor sommigen is het wachten op het vliegveld doodsaai, anderen maken er juist een uitje van. Hoe dan ook, niet elk vliegveld heeft evenveel te bieden. De gemiddelde Nederlander zal al gauw vliegen vanaf Schiphol of Eindhoven Airport. Schiphol heeft een breed aanbod aan mogelijkheden om je tijd door te komen. Bij Eindhoven Airport is dat beduidend minder. Hier zou ik persoonlijk ook veel minder lang van tevoren aanwezig zijn. Check vooraf aan je reis de websites van de luchthavens. Kijk wat er te doen is en hoe laat je ongeveer van te voren aanwezig moet zijn. Voor menig frequent flyer wellicht niet de meest bruikbare tip, maar op de websites kun je vaak best wat informatie vinden. Check hier voor Schiphol, Eindhoven, Paris Charles de Gaulle, Düsseldorf, Brussel en Rotterdam-The Hague.

Je reis goed voorbereid met deze vijf tips

Verzekeringen

In Nederland zijn we over het algemeen goed verzekerd. Maar ook als je naar het buitenland gaat moet je denken aan voldoende verzekeringen. Als je een (doorlopende) reisverzekering hebt, maakt dan niet de fout door te denken dat deze wereldwijd geldig is. Vaak is deze beperkt tot Europa. Check dit voor vertrek bij je verzekeringsmaatschappij. Dit is vooral belangrijk als je met zorg in het buitenland te maken krijgt. Een reisverzekering met werelddekking is vaak niet veel duurder. Reis je voor het werk? Dan kan het zijn dat je werkgever een dergelijke verzekering voor je heeft afgesloten.

Om problemen met je vlucht-, hotel en huurautoverzekering gemakkelijker op te lossen is het raadzaam om deze altijd met creditcard te betalen. Nagenoeg alle creditcards bieden een uitgebreide reis- en aankoopverzekering en soms ook een annuleringsverzekering en huurautoverzekering. Als je een auto huurt dan is vooral die laatste geen overbodige luxe. Een aparte huurautoverzekering kan namelijk aardig in de papieren lopen. De Flying Blue American Express Platinum kaart biedt deze verzekeringen. Lees altijd vooraf de polis/voorwaarden.

Geldzaken

Een geoefende reiziger weet dat pinnen van een buitenlandse valuta op de luchthaven altijd een slecht idee is. Je krijgt een slechtere wisselskoers en moet vaak een paar euro betalen voor het opnemen van contant geld. Ook de wisselkantoren op het vliegveld kun je beter links laten liggen. Ondanks de mooie woorden krijg je echt geen waar voor je geld. Voor reguliere valuta kun je op internet gemakkelijk uitzoeken waar in Nederland de beste wisselkoers beschikbaar is. Vaak zijn dat wisselkantoren in Amsterdam. Zelf ga ik wel eens naar Pott Exchange op het Amsterdamse Damrak. Hier heb ik euro’s omgewisseld naar dollars voor onder andere Australië, Canada en de VS. 

Je reis goed voorbereid met deze vijf tips

Een andere optie is om in het land van aankomst bij de nationale bank euro- of dollarbiljetten te wisselen. Let op de beperkte openingstijden van banken en de wachttijden. Hier krijg je vaak wel de beste wisselkoers en hoef je meestal geen commissie te betalen. In veel landen is het verplicht om je te legitimeren bij de bank, neem dus je paspoort mee. Een andere optie is om aankopen gewoon te doen met je creditcard of betaalkaart. Denk hierbij aan de reguliere kaarten die je vanuit je bank aangeboden krijgt, maar ook aan kaarten als MasterCard, American Express en Visa. Deze laatste kun je bijvoorbeeld ook koppelen aan een Curve kaart, meer daarover lees je hier.

Een laatste optie is nog de informele markt. In Argentinië is het bijvoorbeeld heel normaal om op straat je wisselkoers te onderhandelen en gelijk om te wisselen. Lees je altijd goed in om te voorkomen dat je opgelicht wordt!

Medicijnpaspoort

Voor velen niet nodig, maar een enkeling heeft tijdens zijn of haar reis de nodige medicatie nodig. In Nederland vaak de normaalste zaak van de wereld, maar in sommige landen kan het nogal tot wat gedoe leiden. Op de doosjes van je medicatie is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk welke werkzame stoffen er in zitten. Soms zijn het stoffen die misschien niet eens zijn toegestaan in een bepaald land. Om vervelende situaties te voorkomen kun je bij je huisarts een Medicijnpaspoort aanvragen. Dit is vaak niets meer dan een vel papier waarop staat welke medicatie je bij je hebt op je reis en welke stoffen er in zitten. Natuurlijk in het Engels. 

Ben je gevaccineerd? Vraag dan ook om een vaccinatiepaspoort bij je huisarts, de GGD of Thuisvaccinatie-arts. Ga je bijvoorbeeld naar een land waar men checkt op het hebben van een gele koortsprik, dan is het belangrijk dat je dit kunt laten zien. 

Je reis goed voorbereid met deze vijf tips

Foto’s: M. den Turck

Reacties

 1. Ameling zegt

  Terecht dat erop wordt gewezen niet in Nederland al buitenlandse valuta te kopen.
  In het buitenland geldt: i.h.a. is betaling per credit card voordeliger dan contant met omwisselverlies. Maar omdat je toch wat lokaal geld wilt hebben: niet naar de bank daar, maar pinnen. Wel even de koers in je hoofd hebben want voor je het weet pin je een factor tien teveel (of te weinig) in landen als Japan.
  Een losse powerbank voor je tablet, muziekspeler etc is natuurlijk handig maar let op: vanaf sommige Chinese vliegvelden (waaronder Beijing) worden ze absoluut niet toegelaten. Niet in de ingecheckte bagage (maar dat geldt internationaal voor lithiumbatterijen), maar ook niet in de handbagage. Gelukkig laten ze mijn reserve-accu voor de camcorder nog wel door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *