Iets minder krimp voor luchthaven Schiphol dan verwacht2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het kabinet heeft een minder grote krimp voor luchthaven Schiphol aangekondigd en gaat hiermee het aantal vluchten op de luchthaven minder ver terugbrengen dan eerder gedacht. Het maximum aantal vliegbewegingen gaat naar 452.500. Vorig jaar werd bekend dat de luchthaven flink moest inkrimpen.

Minder krimp voor Schiphol

Eerier waren de plannen om het aantal vliegbewegingen terug te brengen van 500.000 tot 440.000 per jaar. Het kabinet heeft nu besloten om dit te wijzigen van 440.000 naar 452.500. Dit is dus een mindere grote krimp dan oorspronkelijk gedacht. De krimp heeft als doel om het geluidsoverlast van de luchthaven terug te dringen. Gisteren maakten we nog bekend dat Schiphol zich in de eerste helft van dit jaar prima heeft gehouden aan deze regels. Het kabinet kreeg tot vandaag de tijd om de krimpplannen in te dienen bij de Europese Commissie. Daar wordt dan een advies gegeven waarna het kabinet een definitief besluit zal nemen.

Toestel landt op Schiphol
De krimp op luchthaven Schiphol is minder groot dan gedacht. (Foto: Schiphol)

Daarnaast komt er voorlopig geen verbod op privéjets. Ook zal er voorlopig ’s nachts nog worden doorgevlogen. Het aantal nachtvluchten moet wel dalen van 32.000 naar 28.700 per jaar. Ook moeten dit stillere vluchten zijn. Echter zal het kabinet een eventuele nachtsluiting en de gevolgen hiervan wel gaan onderzoeken. Het kabinet heeft als doelstelling om het geluidsoverlast terug te brengen met 20%. Met bovengenoemde maatregel is dit beperkt tot slechts 15%. De overige 5% moet later behaald worden maar hoe precies is nog niet duidelijk. Maatregelen zoals stillere vliegtuigen is een optie voor de lange termijn. Schiphol steunt het plan en geeft aan meer zekerheid en duidelijkheid voor omwonenden te willen. “Wij staan volledig achter het uitgangspunt om de hinder voor omwonenden te verminderen. Daar hebben we ook fundamentele voorstellen voor gedaan”, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *