Schiphol voldoet nog steeds aan normen geluidsoverlast1 min leestijd

Toestel landt op Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Schiphol is de eerste zes maanden van dit jaar binnen de normen gebleven voor geluidsoverlast, uitstoot van vervuilende stoffen en nachtvluchten. Eerder dit jaar maakten we al bekend dat KLM tegen 2026 de geluidshinder rondom Schiphol met 20% terug wil dringen.

Schiphol voldoet aan normen geluidsoverlast

Luchthaven Schiphol mag binnen een jaar een bepaalde hoeveelheid geluid gebruiken. In de eerste zes maanden van dit jaar heeft Schiphol 54% van het geluid gebruikt. Dit staat in een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Schiphol heeft hierover een brief gekregen met de waarschuwing. Op zijn beurt heeft de luchthaven ook weer de desbetreffende luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd. Deze zouden een andere route hebben genomen waardoor er meer geluidsoverlast ontstond. Als dit niet verandert loopt de luchthaven het risico dat de geluidsnorm in de tweede helft van dit jaar wel wordt overschreden. Dit hangt natuurlijk af van het aantal vliegtuigbewegingen. Op alle andere punten zijn er verder geen verwachte problemen.

Flying Blue Promo Rewards Augustus 2023
Schiphol heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar voldaan aan de normen van geluidsoverlast. (Foto: InsideFlyer – Marco)

Het aantal nachtvluchten op Schiphol is het afgelopen jaar trouwens toegenomen. Dit aantal steeg met 5% tot in totaal 9.037 vluchten. Aangezien het maximale aantal toegestane nachtvluchten op 32.000 ligt lijkt het er niet op dat dit aantal dit jaar nog wordt overschreden. Het jaar waarin ILT de geluidsoverlast meet loopt trouwens van 1 november 2022 tot 31 oktober 2023. Het rapport over de geluidsoverlast is afgelopen dinsdag trouwens door Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *