Einde goedkope vliegtickets als het aan de Franse Minister ligt2 min leestijd

Airbus A320 van Air France nabij Mérignac in Frankrijk (Bron: Unsplash / Vincent Genevay)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Spotgoedkoop vliegen zoals een paar jaar geleden nog kon, zit er al tijden niet meer in. Inflatie, dure brandstof en milieubelastingen maken vliegtickets duurder en duurder. Met het oog op het milieu zijn milieubelastingen natuurlijk heel goed als deze ook ten goede komen aan het milieu. De Franse verkeersminister wil dat er een definitief einde komt aan de goedkope vliegtickets. De minister zou dit in de gehele Europese Unie willen invoeren.

Minimumprijs voor vliegen

Eerder kondigde de Franse overheid aan dat het niet meer is toegestaan om korte vluchten in Frankrijk uit te voeren. Het betreft hier trajecten die ook per trein kunnen worden afgelegd. Frankrijk kent een goed spoornetwerk en blijft hier ook in investeren. De Franse verkeersminister Clément Beaune wil in Frankrijk ook een einde aan goedkope vliegtickets. Een minimumprijs voor vliegtickets moet hiervoor zorgen. Ook het verhogen van de belasting op vliegtickets moet omhoog. De opbrengst uit deze belasting moet geïnvesteerd worden in de verbetering van de spoorverbinding, maar ook moet het bijdragen aan de ecologische transitie binnen onder andere de luchtvaart.

Einde goedkope vliegtickets als het aan de Franse Minister ligt
Foto: Sawadee

Voor heel Europa

Tickets van €10 te midden van een ecologische transitie, zijn niet meer van deze tijd aldus de Franse verkeersminister Beaune. De verhoging van de tickets en belasting moeten dus bijdragen aan een verbetering van de energietransitie en het milieu. Ook zou het moeten zorgen voor een gedragsverandering bij reizigers. Ze zouden eerder moeten kiezen voor schonere alternatieven.

Het kan de Franse minister niet ver genoeg gaan. Hij wil het Franse voorstel ook bespreken met zijn Europese collega’s. Dit moet ervoor zorgen dat in de Europese Unie nergens meer zulke voordelige tickets te koop zijn. Het is natuurlijk de vraag hoe hierop gereageerd zal worden. Nu al lukt het de Europese Unie niet om een gezamenlijk belasting te heffen op vliegtickets, laat staan een minimumprijs van vliegtickets. Het streven naar een andere prijs die bijdraagt aan een beter milieu is natuurlijk positief. De tijd zal het uitwijzen of het de Franse minister lukt om het binnen Frankrijk, dan wel de Europese Unie in te voeren.

Bron: Weekblad L’Obs | Uitgelichte afbeelding: Bron: Unsplash / Vincent Genevay

Reacties

  1. Dan zegt

    Waar vind ik die tickets voor €10? Dat is mij tot op heden nog nooit gelukt….

    En de TGV is prima als je alleen met een handtas reist en geen haast hebt, Met koffers en of kinderen simpelweg niet te doen en stressvol. Om over de erbarmelijke staat van de hoofdstations in Parijs nog maar niet te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *