Iberia wil gaan codesharen met Alaska Airlines2 min leestijd

Airbus A350 van Iberia (Bron: Iberia)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Iberia wil nauwer gaan samenwerken met Alaska Airlines. Volgens routesonline willen beide maatschappijen codeshare vluchten gaan uitvoeren naar 78 bestemmingen.

Codeshare Iberia en Alaska

Eerder dit jaar tradt Alaska al toe tot de Oneworld alliantie. Ook ontstond er al een nauwere samenwerking tussen Alaska en Qatar Airways. Nu wil ook Iberia nauwer gaan samenwerken met Alaska Airlines. Als de US Transportation Department (DOT) de plannen goedkeurt wordt Alaska de 15de maatschappij waarmee de Spaanse maatschappij een codeshare overeenkomst heeft. Zo zul je dan een vlucht met Iberia kunnen boeken terwijl deze deels wordt uitgevoerd door Alaska. Dit zullen vooral vluchten zijn vanuit Los Angeles en San Francisco naar andere bestemmingen binnen de Verenigde Staten, maar ook naar Mexico en Costa Rica. In totaal zijn dit bijna 80 bestemmingen. De maatschappijen kunnen dit aanbod in de toekomst nog uitbreiden.

Alaska Airlines gratis inflight messaging
Het ziet er naar uit dat Iberia nauwer gaat samenwerken met Alaska (bron: Alaska)

Deze nauwere samenwerking is natuurlijk goed voor het aantal reismogelijkheden tussen de Europa en de Verenigde Staten. Ook verstevigt Oneworld hiermee de concurrentiepositie tegenover de andere allianties. Iberia vliegt op dit moment vanuit Madrid (MAD) drie keer per week naar Los Angeles (LOS). Daarnaast vliegt de maatschappij ook twee keer per week vanuit Barcelona (BCN) naar San Francisco (SFO).

Frequent Flyer programma’s

Doordat Alaska nu lid is van Oneworld is het al mogelijk om Iberia avios te sparen op vluchten van Alaska. Andersom is dit ook mogelijk. Op de laagste tariefklassen van Iberia verdien je bij Alaska MileagePlan op dit moment helaas maar 25-50% avios.

Alaska, Iberia
De verdientabel van MileagePlan op vluchten van Iberia. (bron: Alaska)

Hoogstwaarschijnlijk blijft dit na de codeshare overeenkomst ook zo. Al is het natuurlijk niet uit te sluiten dat dit kan veranderen. Een codeshare overeenkomst kan vaak alleen maar iets positiefs betekenen tussen beide maatschappijen en dit geldt ook voor het besteden van miles. Sinds kort is het al wel mogelijk om MileagePlan miles te besten op vluchten met Qatar Airways. Al is dit niet een bijzonder goede deal.

Airbus A380 van Qatar Airways (Bron: Qatar Airways)
Sinds kort is het al mogelijk om MileagePlan miles te besteden op vluchten met Qatar Airways. (Bron: Qatar Airways)

En doordat Alaska al een aantal jaren samenwerkt met een aantal Oneworld maatschappijen kun je ook al miles besteden op de volgende maatschappijen: American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Japan Airlines en Qantas. Later dit jaar maakt Alaska meer details bekend over het besteden van miles op de overige maatschappijen binnen Oneworld waar dus ook Iberia bijzit.

Uitgelichte afbeelding: Iberia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *