IAG neemt 20% belang in Air Europa2 min leestijd

Air Europa

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

International Airlines Group (IAG) heeft een belang van 20% genomen in de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa. Vorig jaar werd al bekend dat Air Europa definitief in handen komt van IAG.

IAG koopt 20% aandeel in Air Europa

De International Airlines Group, waartoe o.a. British Airways en Iberia behoren, heeft in het verleden een lening van 100 miljoen euro aan Air Europa verstrekt. Uit een verklaring die dinsdag is afgegeven aan de Spaanse effecten- en beurscommissie blijkt nu dat deze lening is omgezet in een belang van 20% in Air Europa. Het doel van IAG is om Air Europa uiteindelijk volledig in te lijven waardoor alle grote Spaanse luchtvaartmaatschappijen in één groep terecht komen. Zo wil de groep op de luchthaven van Madrid samen een grote en sterke maatschappij worden om de concurrentie wereldwijd nog beter aan te kunnen. Op dit moment staat Air Europa vooral bekend als een vakantiemaatschappij. Of dit in de toekomst ook zo blijft is vooralsnog onbekend. Tot nu toe behoren Iberia en Vueling al tot IAG. Alleen Iberia behoort ook tot de Oneworld alliantie terwijl Air Europa op dit moment, net als Air France en KLM, nog lid is van SkyTeam.

madrid, air europa, terminal 2
IAG koopt 20% aandeel in Air Europa (bron: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Als er vanuit Brussel en Madrid goedkeuring wordt gegeven om Air Europa volledig in te laten lijven door IAG zal de Spaanse maatschappij SkyTeam uiteindelijk verlaten. Of Air Europa dan ook zal toetreden tot de Oneworld alliantie is vooralsnog niet bekend. Al zal dit best mogelijk zijn aangezien de alliantie de laatste jaren behoorlijk groeit. Zo zal Oman Air in 2024 ook toetreden tot Oneworld. Bovendien gaf de CEO van Qatar Airways vorig jaar aan meer groei in de alliantie te willen.

Verdere krimp van SkyTeam?

Mocht Air Europa uiteindelijk SkyTeam verlaten betekent dat wederom een krimp in deze alliantie. Een aantal jaar geleden besloot China Southern namelijk ook al uit SkyTeam te stappen. SkyTeam zal dan flink aan de bak moeten om zijn concurrentiepositie te kunnen behouden.

Uitgelichte afbeelding: Air Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *