Hoe ik 90.000 avios heb verdiend en besteed6 min leestijd

avios, iberia plus, iberia

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zoals veel van jullie weten had Iberia eind juni een ongelofelijke gekke maar interessante promo. Als je een vlucht boekte kreeg je maar liefst 9.000 avios bijgeschreven, met een maximum van in totaal 90.000 avios. In de voorwaarden stond te lezen dat deze avios na ongeveer 10 dagen zouden worden bijgeschreven op je Iberia Plus account. Je hoeft de vluchten dus niet eens te maken! Ik zat op dat moment in Azië en na op Instagram gezien te hebben dat veel mensen 10 Iberia vluchten hadden geboekt besloot ik dan ook maar te boeken. 90.000 avios heb je niet in een paar dagen bij elkaar gespaard en al helemaal niet voor minder dan € 300!

iberia, Iberia plus, avios
Snel 9.000 avios verdienen werd opeens wel heel gemakkelijk door gewoon een vlucht te boeken.

Goedkope vluchten vinden

Ik zag veel verschillende vluchten voorbijkomen. Madrid-Palma de Mallorca, Madrid-Santander en een aantal mensen was er zelfs in geslaagd om voor slechts € 150,- in totaal 10 vluchten te boeken! Ik ging dan ook maar eens op zoek naar vluchten, aangezien de eerdergenoemde vluchten ondertussen alweer duurder waren geworden. Na wat gespeeld te hebben met wat Spaanse steden kwam ik uit op 5 retourtjes Madrid-Santiago de Compostela voor ongeveer € 29,- per vlucht. Een totaal van € 297,- voor 90.000 is zeker geen slechte deal!

iberia, iberia plus, avios
5 retourtjes Madrid-Santiago de Compostella

Ik boekte deze vluchten en daarna was het dus wachten op de 90.000 avios. En ja hoor, in nog geen twee weken na het maken van deze boekingen stonden de 90.000 avios keurig in mijn account.

avios, iberia plus, iberia
De 90.000 avios waren keurig bijgeschreven!

Award vluchten boeken

Met 90.000 avios zijn de mogelijkheden om ze te besteden legio. Lees ook dit artikel waarin wordt uitgelegd wat je o.a. kunt doen met deze punten. Ik zou ze kunnen laten overzetten naar British Airways Executive Club, maar dan zou ik een negatief saldo krijgen bij Iberia en daar had ik geen zin in. Later werd het overboeken van avios zelfs geblokkeerd. Ik kan je trouwens vertellen dat dit nu wel weer mogelijk is.

Ik besloot ze echter gewoon bij Iberia te besteden. Iberia Plus rekent gelukkig niet echt hoge brandstofbelasting als je avios besteed aan vluchten met Iberia zelf. Als je dan ook nog eens in het laagseizoen reist, kun je voor weinig avios een lange vlucht maken in business class. Bij Iberia Plus wordt het aantal benodigde avios berekend aan de hand van de afstand die je vliegt. In onderstaande tabel kun je lezen hoeveel avios je nodig hebt voor een bepaalde afstand.

iberia plus, avios, award chart
De Iberia Plus award tabel.

Ik keek weer eens naar de wereldkaart en met behulp van Great Circle Mapper zag ik dat de afstand tussen Madrid en Bogota, Colombia 4.991 mijl is. Daar ben ik nog nooit geweest, dacht ik bij mezelf! Deze afstand ligt onder de 5.500 mijl en valt dus in band 6 van bovenstaande tabel. Voor een enkele reis in business class heb je voor deze vlucht 42.500 avios nodig als je in het laagseizoen reist. Een retourtje kost dus 85.000 avios.

iberia plus, avios
De afstand tussen Madrid en Bogota is 4.991 mijl en valt daarmee in band 6 van de Iberia Plus award tabel.

In die regio liggen meer plekken waar ik altijd al eens naartoe wilde, dus ik ging wat puzzelen met Great Cirlce Mapper. Eigenlijk moest ik een open-jaw (terugvliegen vanaf een andere bestemming) vinden voor een trip in januari, dacht ik bij mezelf. Ik ging kijken wat de afstand is van Quito naar Madrid.

iberia, avios
Terugvliegen vanaf Quito naar Madrid voor 42.500 avios is mogelijk, omdat deze afstand onder de 5.500 miles ligt.

Award beschikbaarheid vinden

5.429 miles, mooi onder de 5.500! Ik had dus nu al een mooi beeld hoe ik mijn 85.000 avios het beste kon besteden. Nu is het tijd om award beschikbaarheid te vinden. Dit doen we met de Iberia award booking tool. Toen ik zocht naar een vlucht van Madrid naar Medellin op 16 januari, kreeg ik het volgende te zien.

iberia, award chart, avios
Geen gekke prijs voor een vlucht in business class van Madrid naar Medellin.

Een vlucht van Madrid naar Medellin in business class kost 42.500 avios en € 98,39 in toeslagen. Ik was tevreden met deze datum, dus nu was het tijd om de terugvlucht te zoeken. Ik wou graag zowel Colombia als Ecuador bezoeken, dus terugvliegen vanaf Quito was de enige mogelijkheid, aangezien dit de enige luchthaven is in Ecuador waar Iberia op vliegt.

avios, iberia plus
Award beschikbaarheid vanaf Quito.

Voor 13 februari vond ik beschikbaarheid om vanaf Quito terug te vliegen. De toeslagen liggen hier helaas wat hoger, maar in totaal ben ik aardig tevreden met wat ik ervoor terugkrijg. Ik ben blij met deze vluchten en bestemmingen, dus ik besluit deze vluchten te boeken. Uiteindelijk ziet mijn route er als volgt uit.

avios, iberia
Mijn open-jaw vluchten in business class voor mijn trip naar Zuid-Amerika komende winter.

Kostenberekening

Mijn avios heb ik op een mooie manier besteed, maar wat zouden deze vluchten nu kosten als je een gewoon betaald ticket neemt? Laten we eerst eens kijken hoeveel ik in totaal kwijt ben aan deze vluchten, inclusief de toeslagen. De 5 retourtjes van Madrid naar Santiago de Compostela kostten me in totaal € 297,10. Voor dit bedrag ben ik dus aan mijn 90.000 avios gekomen. Als we daar de toeslagen van beide vluchten bij optellen komen we op een totaalbedrag uit van € 559,98. Als ik vervolgens op Skyscanner zoek naar deze vluchten kom ik op het volgende bedrag uit.

iberia, vluchten
Een betaald business class ticket voor dezelfde vluchten.

Op het moment van boeken kost een betaald business class ticket € 2.822,-! Dat is meer dan 5 keer zoveel als ik heb betaald. Een mooie besteding van mijn avios dus. En ik hou er ook nog 5.000 miles van over, die ga ik denk ik overzetten naar mijn British Airways account om zo weer verder te sparen voor andere award tickets.

Echter vertrekt deze vlucht vanaf Madrid, dus daar moet ik eerst zien te komen. Gelukkig zijn daar veel goedkope en ook meer aantrekkelijke mogelijkheden voor. Vanaf dit najaar vliegt Air Europa namelijk met een Dreamliner tussen Amsterdam en Madrid met ‘echte’ business class stoelen.

Iberia Business Class

Ga jij je avios ook inzetten om met Iberia in business class te vliegen? Benieuwd wat je kan verwachten? Twee jaar geleden vloog ik met een A340 tussen Madrid en Mexico-Stad, lees daarvan hier de review. De stoelen in deze business class bieden veel ruimte en privacy.

iberia, business class, a340
Iberia business class op de A340.

Conclusie

Zelf vind ik dat ik mijn avios op een goede manier heb besteed en ik kijk uit naar deze reis met weer nieuwe bestemmingen. Iberia avios kun je het beste inzetten op vluchten met Iberia zelf, omdat je hier minder belasting betaalt dan bij airline partners. Wil je met een Oneworld partner vliegen? Dan is het beter om je avios over te zetten naar British Airways, omdat je daar bij veel partners geen hoge toeslagen betaalt.

Heb jij ook deelgenomen aan deze promotie? Wat ga je met je 90.000 Avios doen? Ga je ze ook inzetten op business class vluchten met Iberia? Laat het hieronder weten in de comments of breng een bezoekje aan ons forum!

Beeldmateriaal: Iberia, Great Circle Mapper, Skyscanner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *