Goedkope American Airlines Premium Economy5 min leestijd

Upgrade American Airlines Premium Economy

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een tijdje geleden schreef Sander voor het eerst over het feit dat American Airlines gaat beginnen met een premium economy class. De routes waar dit produkt voor het eerst ingezet zal worden zijn tussen Madrid en Dallas. En ook tussen Dallas en Sao Paolo. Er was toen nog niks geweten over de prijzen, maar die lijken héél goed mee te vallen. In dit artikel laat ik jullie zien hoe je goedkoop in American Airlines premium economy kan vliegen. De enigste voorwaarde is dat je elite status hebt bij AA.

De reden achter het feit dat je elite member moet zijn is, is dat je als elite member recht hebt op gratis keuze van stoelen. Op die manier kan je een trip boeken en gratis de stoelen in premium economy kiezen. Het zal jullie duidelijker worden aan de hand van een voorbeeld.

Komend najaar zijn er nog een aantal vluchten waarop de goedkope American Airlines Premium Economy stoelen beschikbaar zijn. Het mooie van deze vluchten is dat je maar liefst 4 keer op 1 trip in deze stoelen kan vertoeven. Een bijkomend voordeel is dat je deze trip als een status run kan gebruiken. Een zogenaamde status run is een trip die je puur boekt voor het behalen van elite qualifying miles. Op die manier kan je jezelf herkwalificeren voor elite status binnen het loyaltyprogramma van American Airlines.

Een status run is dus niet hetzelfde als een mileage run. Een mileage run is bedoeld om een flink aantal award miles bij elkaar te vliegen voor een zo’n laag mogelijke prijs. Dit is helaas niet meer mogelijk sinds de veranderingen in het AA programma. De award miles worden nu berekend aan de hand van de prijs die je betaalde voor jouw ticket. Deze wordt vermenigvuldigd met een factor die afhankelijk is van de elite status die je wel of niet hebt.

Goedkope Tickets

Op naar de praktijk nu. De tool bij uitstek voor mij om naar goedkope tickets te zoeken is ITA Matrix. Na lang zoeken vond ik een aantal interessante deals. Mijn zoektocht startte ik met de volgende parameters:

goedkope American Airlines Premium Economy
Met deze parameters begon ik mijn zoektocht op ITA Matrix

Ik zocht een retourvlucht van Madrid naar Sao Paolo. Als “advanced” parameter gaf ik “c:aa dfw” in. Dit houdt in dat ik alle vluchten wil zien van carrier AA (American Airlines) met een stop in DFW (Dallas Fort Worth). Voor de terugweg stelde ik hetzelfde in. Op die manier kon ik twee vliegen in één klap slaan. Namelijk 2 vluchten heen op de Dreamliner 787-9. Voor de terugweg precies dezelfde toestellen die de premium economy stoelen hebben.

Als data selecteerde ik “See calendar of lowest fares” vanaf 1 november 2016. Zo kon ik zien wanneer de goedkoopste vluchten waren in de maand november. De “Length of stay” zette ik op nul, maar dit kan je evengoed op meerdere nachten zetten. Ik wilde gewoon zo snel mogelijk weer terug.

De cabin werd op “cheapest available” gezet, de stop en extra stops op “No limit”. Op die manier kon ik checken of er eventuele omwegen beschikbaar waren. Ik zet “Allow airport changes” altijd uit. Als je dan op “Search” klikt, dan krijg je het volgende resultaat:

goedkope american airlines premium economy
Op de kalender kan je de goedkoopste tarieven zien

De goedkope tickets zijn niet enkel in november te vinden, ook in oktober en december zijn er nog tickets beschikbaar. Je kan dus zelf met de data spelen. Zo kan je een periode uitzoeken die voor jou het beste past. In dit voorbeeld klik ik door op 13 november.

goedkope american airlines premium economy
2 mogelijke tickets op 13 november

In beide scenario’s dien je wel rekening te houden met het feit dat je op de terugweg een stopover hebt in Dallas. Hou hier dus rekening mee! Als je enkele overnachtingen wilt hebben in Sao Paolo, maakt dit de trip een stuk langer.

Vervolgens klik ik door op “View Details” voor de eerste vlucht en dan krijg ik de details voor deze vlucht te zien. Daarin wordt bevestigd dat het om vluchten gaat op de Boeing 787 in economy class.

goedkope american airlines premium economy
585 euro voor een retourtje Sao Paolo vanuit Madrid

Vervolgens klik ik door op de prijs en dan krijg je een gedetailleerd overzicht van de vluchtinformatie.

goedkope american airlines premium economy
Nogmaals de ticketprijs
goedkope american airlines premium economy
De volledige breakdown van de ticketprijs

Deze tickets zijn te boeken via de website van American Airlines. De laagste prijs die ik tot nu toe heb gevonden is 550 euro! De route van deze trip ziet er als volgt uit:

goedkope american airlines premium economy
Heen en weer naar Sao Paolo

Premium Economy Stoelen

Wanneer je de tickets eenmaal hebt geboekt, dan kan je de stoelen gaan kiezen. Dit doe je door in te loggen op jouw account van American Airlines. Nadien ga je naar de trip en klik je op de verschillende vluchten.

goedkope american airlines premium economy
De eerste 3 rijen zijn premium economy!

In de legende kan je zien dat de stoelen nul Dollar kosten. Dit is het geval als je elite member bent bij American Airlines. Indien je dit niet bent, zal je voor de stoelen moeten bijbetalen.

Totale Kostprijs

De retourvluchten zijn dus te boeken voor een prijs die schommelt tussen de 550 en 600 euro. De prijzen zijn afhankelijk van de data waarop je reist. Maar de trip begint dus in Madrid. Dit betekent dat je nog een zogenaamde positioning vlucht moet boeken. Nu kan je bij Iberia redelijk goedkope retourvluchten boeken vanuit Amsterdam of Brussel. Voor minder dan 100 euro kan je heen en weer naar Madrid vliegen.

Indien je van plan bent om een aantal dagen in Sao Paolo te verblijven, zal je een hotel moeten boeken. Bovendien zal je ook naar een slaapplaats moeten zoeken in Dallas. Dit kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Voor een weekendretour ben je dan in totaal zo’n 800 euro kwijt. Ja dat is een hoop geld voor een weekendje vliegen, maar het is ZO leuk!

Hebben jullie wel eens een status run geboekt? Of heeft één van jullie soms ook deze trip geboekt? Laat het ons zeker weten en deel je reiservaringen na jouw trip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *