FNV Cabine gaat actievoeren2 min leestijd

Actie FNV tegen KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vorige week schreven we al dat de belangenorganisaties voor het cabinepersoneel van KLM acties overwogen. Reden hiervoor is de zogenaamde ‘-1 ca maatregel’, waarbij KLM vanaf de winterdienstregeling één cabin attendant minder inzet op sommige intercontinentale vluchten. Eerdere onderhandelingen over productiviteitsverhogingen liepen stuk, waardoor KLM dit éénzijdige besluit nam dat wel volgens de cao kan. Zowel VNC als FNV Cabine riepen de maatschappij op deze maatregel alsnog in te trekken. FNV stelde een ultimatum dat vanavond af is gelopen. KLM is niet ingegaan op de eisen maar nodigt de vakbond uit om alternatieve productiviteitsmaatregelen te bespreken. FNV verkondigt echter uit-onderhandeld te zijn. “Door middel van acties zullen we nu moeten afdwingen dat KLM alsnog haar besluit intrekt en zonder voorwaarden vooraf met ons in overleg treedt,” aldus FNV Cabine.

Vanaf volgende week zullen er acties gaan plaatsvinden, die in het begin publieksvriendelijk zullen zijn. Morgen begint de vakbond op Schiphol met flyeren om personeel en passagiers in te lichten over het doel van de acties. Acties worden indien nodig geleidelijk opgevoerd.

KLM Cabin crew

VNC

Ook de Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel gaat actie ondernemen als KLM de bezuiniging op personeel niet intrekt voor aanstaande maandag 10 oktober 09:00. De VNC zal de cao dan stringenter toepassen als de luchtvaartmaatschappij in de vluchtuitvoering daar van af wil wijken. VNC: “Wij zullen het motiveren duurder maken voor KLM.”

Reactie KLM

KLM stelt in een reactie dat het niet in kan gaan op de eisen van FNV en VNC omdat ‘dit onverantwoord zou zijn gezien de situatie van het bedrijf’. Daarna wijst zij erop dat de -1 ca maatregel is genomen “omdat het niet lukt om met de cabinebonden in overleg te komen over de toekomstvisie van KLM en de benodigde productiviteitsmaatregelen.” KLM staat open voor onderhandelingen en roept op tot overleg, meldt de rest van de respons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *