Flying Blue versoepelt kwalificatievereisten ook in 20224 min leestijd

Flying Blue kent diverse deelnemersniveau (Bron: Flying Blue)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De reissector heeft weer groei laten zien de afgelopen periode. Reizigers hebben weer wat meer vertrouwen om op reis te gaan. Mede doordat de reisrestricties hier en daar zijn versoepeld. Ondanks alles lijkt dat herstel met de komst van een nieuwe coronavariant weer onzeker. Om loyale klanten tegemoet te komen komt Flying Blue, evenals vele andere loyalty programma’s, met nieuwe versoepelde kwalificatievereisten voor 2022.

Verlenging van status

De afgelopen twee jaar is Flying Blue op verschillende manieren haar loyale leden tegemoetgekomen. Allereerst door in april 2020 de status van alle leden met 12 maanden te verlengen, ongeacht de behaalde XP-balans op dat moment. Leden met onvoldoende XP voor herkwalificatie kregen de ontbrekende XP van Flying Blue bijgeschreven.

Bijvoorbeeld: je bent Gold met 120 XP, maar je hebt er 180 nodig. Aan het einde van je kwalificatieperiode worden eerst 60 XP bijschreven, en vervolgens 180 XP afgeschreven om je balans te resetten en tegelijkertijd je status te behouden. Ben je al wel gekwalificeerd, dan behoud je de rollover XP voor het volgende jaar. Dus met 220 XP worden ook 180 XP afgetrokken, en start je de volgende kwalificatieperiode met 40 XP en Gold status.

In 2021 werd nogmaals gekozen om de status met 12 maanden te verlengen voor alle statussen die geldig zijn tot en met 31 december 2021. Dit was dus wederom een aanpassing van de Flying Blue kwalificatievereisten.

Review: KLM Business Class Athene - Amsterdam | Nieuw Cabine Boeing 737

Dubbele punten

Naast de verlenging van de statussen kwam Flying Blue met nog een andere manier om loyale klanten bij te staan. Ondanks dat het dus niet nodig is voor herkwalificatie van je status, kun je dubbele XP sparen op KLM of Air France vluchten. Dit is nog mogelijk op vluchten tot en met 31 december 2021. Zeker voor Explorer, Silver of Gold leden is het zo eenvoudiger een hogere status te behalen. Zeker het afgelopen jaar was het makkelijker om weer meer vluchten te maken en daardoor voldoende XP te behalen om voor een hogere status te kwalificeren.

Wat kun je verwachten in 2022?

Helaas heeft de reissector zich nog niet goed kunnen herstellen. Voor veel deelnemers aan het Flying Blue programma is het dan ook lastig om de status te behouden op de manier zoals dat voor de coronapademie ging. Daarom presenteert Flying Blue aangepaste kwalificatievereisten voor 2022. Deze komen grotendeels neer op dezelfde tegemoetkomingen zoals eerder in 2020 en 2021.

Heb je een kwalificatiedatum tussen 1 januari en 30 juni 2022? Dan zal deze wederom worden verlengd met 12 maanden. Dit is dus de derde verlenging van statussen bij Flying Blue. Ook nu zullen de missende XP worden bijgeschreven om aan de juiste hoeveelheid te komen voor herkwalificatie. Hoe dit exact werkt lees je terug in dit artikel.

Ontzettend jammer dat het nodig is, maar wederom goed nieuws voor de loyale klanten van KLM en Air France!

Flying Blue Explorer

Het blijft echter niet bij de verlenging van de status met 12 maanden. Flying Blue biedt nog een voordeel voor Explorer leden binnen het spaarprogramma. Alle Miles met vervaldatum eind november 2021 zullen behouden blijven tot en met december 2022.

Flying Blue Explorer card new design

50% extra XP

Aan de dubbele XP promotie komt een einde. Daarvoor in de plaats introduceert Flying Blue een 50% bonus XP promotie. Dit houdt in dat je voor elke door KLM of Air France aangeboden vlucht 50% bonus XP spaart.

Bijvoorbeeld: Je reist van Amsterdam via Parijs naar Istanbul op een Economy ticket. Normaal spaar je voor deze vlucht 5XP tussen Amsterdam en Parijs en 5XP tussen Parijs en Istanbul. Nu spaar je 50% meer, dus 2,5 XP extra op beide segmenten. 2,5 XP wordt naar boven afgerond, dus worden er 3. Een totaal van 16XP dus. In Premium Economy of Business Class spaar je zelfs nog meer XP. Hiermee is een hogere status dus wederom gemakkelijker om te behalen. Deze bonus XP zijn voorlopig alleen te verdienen op vluchten gemaakt tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2022. Tot 31 december 2021 kun je nog dubbele XP sparen op aangeboden vluchten van Air France of KLM.

Conclusie

Ook in 2022 komt Flying Blue haar loyale leden weer tegemoet. Dit is gunstig voor alle Flying Blue leden. Dit doet het loyalty programma op de volgende manieren:

 • Moet je herkwalificeren tussen 1 januari en 30 juni 2022, dan wordt je status met 12 maanden verlengd.
 • Resterende XP blijven behouden.
 • Miles van Explorer leden die zouden verlopen in november 2021, worden verlengd tot december 2022.
 • Er komt een nieuwe bonus regeling voor de periode 1 januari t/m 30 juni 2022. Je spaart 50% bonus XP op aangeboden Air France of KLM vluchten.

Wederom positief voor de Flying Blue leden. Zeker nu er mogelijk weer meer restricties komen om te reizen door stijgende coronacijfers.

Bron & Beeldmateriaal: Flying Blue

Reacties

 1. Fripsmaster zegt

  Je voorbeeld klopt niet. Het wordt naar boven afgerond. Dus AMS-CDG-IST is dus 16XP (AMS-CDG 5 + 2,5 = 7,5, dus 8XP; CDG-IST idem dito).

 2. Pieter Balkenende zegt

  Mijn kwalificatieperiode eindigt op 31 oktober 2022. Ik vind het flauw dat ik dus buiten de regeling val. Als KLM blijkbaar voorziet dat er barre tijden aankomen, dan is het flauw als ze de regeling cappen op een half jaar (voor nu).

  • Dennis zegt

   De regeling loopt van 1 Juli 2020 tot 1 Juli 2022. Precies 2 jaar dus. Zo heeft iedereen evenveel voordeel. Had je een kwalificatieperiode die in Mei of Juni 2020 eindigde dan viel je er in 2020 buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *