Flying Blue legt meenemen resterende XP Platinum deelnemers aan banden3 min leestijd

Flying Blue legt meenemen resterende XP Platinum deelnemers aan bande

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Flying Blue maakt vandaag bekend dat Platinum leden nog maar 300 XP mee kunnen nemen naar een volgend jaar. Eerder was dit nog onbeperkt. Vanaf november 2024 zal deze wijziging doorgevoerd worden. Helaas betekent dit een flinke devaluatie voor Flying Blue leden die jaarlijks veel XP vergaren. Alles wat Platinum leden boven de 300 XP hebben verzameld komt namelijk te vervallen.

Flying Blue Platinum leden

Flying Blue is het welbekende loyaliteitsprogramma van Air France, KLM en Transavia. Bij dit programma verdien je zowel Miles als XP. Afhankelijk van het aantal verdiende XP krijg je een status. De hoogste status die je met XP kunt behalen is Flying Blue Platinum. Met deze status kun je naast o.a. loungetoegang ook een gratis Economy Comfort stoel selecteren na het boeken.

De Platinum status is in principe de hoogste status die je kunt behalen binnen het programma van Flying Blue. Al kun je bij KLM en Air France ook UXP sparen die ervoor kunnen zorgen dat je als Platinum deelnemer een Platinum Ultimate status krijgt. Hieraan zitten weer andere voordelen bovenop de Platinum voordelen.

Resterende XP vervallen

Er bestaat een kans dat je aan het eind van je jaarlijkse kwalificatieperiode meer XP op je teller hebt staan dan nodig om je status te behouden. Bij Flying Blue kun je deze meenemen naar het volgende jaar. De zogenoemde resterende XP kun je op dit moment zelfs onbeperkt meenemen als Platinum deelnemer. Zo zijn er deelnemers die op deze manier elk jaar bijvoorbeeld 600 XP meenemen naar het jaar erop. Dit onbeperkt meenemen van resterende XP gaat Flying Blue echter aan banden leggen. De wijzigingen zullen gaan gelden vanaf 1 november 2024.

Per 1 november 2024 zal de regel omtrent het meenemen van resterende XP voor Flying Blue Platinum deelnemers dus veranderen. Vanaf dat moment kunnen deelnemers nog maximaal 300 XP meenemen naar de volgende kwalificatieperiode. Alle resterende XP komen dan te vervallen. Een flinke achteruitgang dus voor frequente reizigers die lid zijn van Flying Blue.

Review KLM Economy Comfort | Retourtje Amsterdam Schiphol - Hong Kong | Boeing 777-200

Overgangsperiode

Echt een verbetering van het programma kunnen we dit niet noemen in onze ogen. Sterker nog, het is ronduit een verslechtering. De echte loyale klanten bij onder andere KLM zullen dit met lede ogen aanzien. Het kiezen om met KLM of Air France te vliegen levert uiteindelijk nog maar een beperkt voordeel op als je veel vliegt.

Hoe dan ook, er is een overgangsperiode ingesteld. Deze overgangsperiode moet ervoor zorgen dat het teveel aan resterende XP niet ineens nutteloos is. Elke 300 XP die je meer hebt dan de 300 XP die je mee mag nemen, zal in de overgangsfase worden omgezet in één extra jaar op de Platinum for Life-teller. We leggen dit uit met een voorbeeld:

Op 31 januari 2025 heb je als Platinum-deelnemer 1.200 XP op de teller staan. De nieuwe kwalificatieperiode begint op 1 februari 2025. Vanaf 1 februari 2025 worden 300 XP gebruikt om de Platinum-status te behouden (1.200 XP – 300 XP). Je kunt maximaal 300 resterende XP meenemen naar volgende kwalificatieperiode (900 XP – 300 XP). De 600 resterende XP worden omgezet in twee extra jaren op de Platinum for Life-teller van de deelnemer.

Na deze overgangsperiode, die dus één jaar duurt, kun je maximaal 300 resterende XP meenemen en vervallen de overige XP.

Platinum For Life

Platinum deelnemers van Flying Blue ontvangen na 10 opeenvolgende Platinum-jaren de Platinum For Life-status. Je hoeft dan niet meer elk jaar 300 XP bij elkaar te sparen om wel van de voordelen te kunnen genieten.

In de overgangsperiode die start vanaf 1 november 2024, worden elke 300 XP die je te veel hebt om mee te nemen naar het volgende jaar, omgezet in extra Platinum For Life-jaren op je teller. Dit is een eenmalige omzetting. Stel je hebt dus op 1 november 2024 600 XP meer dan je mee mag nemen, dan levert dit twee extra jaren op je Platinum for Life-teller op. Het kan er dus ook voor zorgen dat je versnelt de Platinum For Life-status behaald. Wat dan op zich weer als iets positiefs gezien kan worden, al is het maar eenmalig. En nieuwe leden hebben hier dus niets aan.

Bron foto’s: InsideFlyer

Reacties

 1. Rick zegt

  Als je dus 890 XP over hebt, dan gaan er 300 af voor het nieuwe jaar, 300 door naar de volgende periode en 290 in de prullenbak. Echt zuiver zou zijn als eerst x maal de 300 XP worden omgezet in extra jaren en wat overblijft door gaat naar het volgende jaar.

 2. michaelnight zegt

  Verbloemed verhaal om te melden dat je de vaste klanten bij het oud vuil zet…ik ben nu nog Platinum maar vanaf volgend jaar vertrek ik voor mijn route definitief naar Austrian/Lufthansa…

 3. P de Jong zegt

  Weer een forse devaluatie van het Flying Blue programma. Eerst forse verhoging van aantal punten om rewards ritten te boeken, toen 40% minder rewards vluchten en nu dit. Daar ben je dan decennia lang loyaal KLM vliegen voor geweest. Ronduit schandalig dit. Platinum leden zijn dus blijkbaar niets waar voor KLM. Ik heb nog 2500 XP punten dus die 1900 gaan zo de prullenbak in? Ik ben nu echt voor om aantal vluchten op schiphol van KLM FORS te verminderen. GEEN KLM/AF meer voor mij vanaf nu

  • lloydje33 zegt

   Nee dit klopt niet, afhankelijk wanneer je kwalificatie afloopt wordt er 300 afgehaald voor herkwalificatie en 300 mogen er meegenomen worden. Het overschot is in jou geval 1900 hiervan worden per 300 xp een jaar toegevoegd aan je PFL jaren. In jouw geval is dat dus een toevoeging van 6 jaren (1800XP) toegevoegd aan je PFL jaren. De overgebleven 100 gaan de prullenbak in.

   • Rik Dubbink zegt

    Denk dat het goed is als iedereen goed leest wat er gebeurt… De huidige klanten met veel XP zijn zelfs beter af dan voorheen, want alles wat extra is gaat naar extra jaren (behalve een klein rest stukje. Ik heb zelf nu 1552 XP en 7 jaar op de teller. Volgend jaar als het programma ingaat dus 1200 en 8 jaar. Dat gaat er voor jaar 9 300 af en daarna nog een keer 300 voor een extra jaar en ben ik dus een jaar eerder Platinum for life… Wat men hier wil voorkomen is dat toekomstige klanten 3 of 4 jaar heel veel vliegen en dan niets meer doen. Huidige klanten worden nauwelijks getroffen, dus niet overdrijven.

 4. Frank zegt

  “Zo staan 350 resterende XP bijvoorbeeld voor één jaar, plus 50 resterende XP die op uw XP-teller blijven staan.”

  Als je na bijvoorbeeld tien maanden 590XP op de teller hebt, en nog wat jaren te gaan richting PfL kun je dus beter met andere allianties gaan vliegen zodat je tenminste 290XP meeneemt.

  Het laatste wat je wil is een jaar extra richting PfL en het volgende jaar net tekort komen omdat je op 0 moest beginnen.

  Elk “extra PfL jaar” betekent feitelijk dat je een jaar minder hebt om 3000XP te verzamelen.

  De motivatie om loyaal te blijven aan AF/KL neemt snel af op deze manier

   • Frank zegt

    @Mark, wat klopt er precies niet? Het enige dat ik zeg is dat zo’n extra jaar (want 600+ XP) betekent dat je een jaar minder hebt om het totaal van 3000XP te behalen. Als je het opvolgende jaar vanaf met een paar XP begint en 290XP haalt heb je niets meer aan dat extra jaar en moet je helemaal opnieuw beginnen (of zelfs een andere alliantie kiezen).

    Dus ik ga proberen te voorkomen dat ik net boven de 600 (of 900) uitkom, in 2025.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *