Flying Blue gaat fysieke kaart voorgoed afschaffen2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Flying Blue gaat per 1 januari 2022 de fysieke kaart afschaffen. Vanaf dan wordt de plastic kaart vervangen door een digitale kaart in de app. De bekende bagagelabels van het loyalty programma komen vanaf volgend jaar ook niet meer terug.

Geen fysieke kaart meer bij Flying Blue

Op dit moment heb je soms nog je lidmaatschapskaart nodig om je Flying Blue status aan te tonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betreden van lounges of tijdens het inchecken. Echter zijn er al veel plekken waarop de Flying Blue kaart al in digitale systemen is verwerkt. Boek je bijvoorbeeld een ticket bij KLM, Transavia of Air France en ben je ingelogd met je account? Dan wordt je status automatisch op je ticket gezet.

Er zijn verschillende redenen waarom Flying Blue de plastic kaart en bagagelabels vervangt door een digitale kaart. Naast dat dit de maatschappij geld bespaart is het ook veel beter voor het milieu. Volgens Flying Blue scheelt dat 5 ton papier en 15 ton plastic per jaar. Ook heeft de pandemie er natuurlijk voor gezorgd dat veel dingen tegenwoordig steeds meer digitaal gaan. Bovendien hoef je met een digitale kaart niet te wachten eenmaal je een hogere status hebt bereikt. Deze wordt namelijk automatisch geüpgraded in de app.

Overigens is het afschaffen van de lidmaatschapskaart nog niet zo’n groot ding. Het feit dat de bagagelabels ook niet meer terugkregen is dan wel weer erg jammer. Bagage van Flying Blue elite deelnemers is zo niet meer gemakkelijk herkenbaar. En vaak wordt deze bagage minder ‘streng’ beoordeling bij check-in en boarding.

Flying Blue gaat 100% digitaal met loyalty kaart in de app (Bron: Flying Blue)
Flying Blue gaat 100% digitaal met loyalty kaart in de app (Bron: Flying Blue)

Niet de enige

Flying Blue is echter niet het enige loyaliteitsprogramma dat de fysieke kaart voorgoed afschaft. Delta Skymiles geeft ook al een aantal jaren geen lidmaatschapskaarten meer uit. Wellicht gaan meerdere loyaliteitsprogramma’s deze trend volgen. De digitale kaart is trouwens nu al verkrijgbaar in de KLM app en deze is ook al geldig om de lounges te betreden. De fysieke kaarten zijn uiteraard nog geldig t/m de vervaldatum. Vanaf dan geldt alleen nog de digitale kaart.

Vind je het ook jammer dat de fysieke Flying Blue kaart en bagagelabels worden afgeschaft? Praat erover mee op het InsideFlyer forum.

Uitgelichte afbeelding: Air France

Reacties

 1. Mattijs zegt

  Snap de keuze van KLM voor digitalisering maar ik heb wel twee vragen die me niet helder zijn. Geldt dit alleen voor de pas en krijg je dus nog wel de koffer label? En 2e vraag: het gaat in per 1 januari. Hoe zit het dan met mensen die in december een nieuwe level halen? Krijgen die dan nog wel een pas en labels?

  Alvast dank!

  • Rogier zegt

   Uit de mail van Flying Blue:

   “That’s why, from January 2022, we will no longer send you a physical membership card and luggage tags”

   Dus ik vrees dat die voortaan ook verleden tijd zijn. Wel jammer, die zijn toch erg handig/nuttig.

  • Christian zegt

   Hoi Mattijs,

   Hieronder de tekst van de mail die ik erover heb gehad. De bagagelabels gaat er helaas ook uit.

   “Wij doen ons best om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en sturen u daarom vanaf januari 2022 geen fysieke Flying Blue-kaart en bagagelabels meer toe. Dat scheelt 5 ton papier en 15 ton plastic per jaar!”

   Zelf heb ik mijn status vorige maand weer verlengd. Kreeg deze week de nieuwe kaart en bagagelabels binnen. Voor de laatste keer dus. Ik denk dat als je het dit jaar haalt/verlengt dat je het nog wel krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *