Flink minder vrachtverkeer voor Schiphol2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen lijkt het aantal passagiers toe te nemen. Eerder schreven we al over groei bij KLM, Transavia, Brussels Airlines en prijsvechter Norwegian. Ook diverse internationale luchthavens breken records met drukke dagen. Voor Schiphol is de groei in het aantal passagiers deze maand zeer klein. Het aantal vrachtvluchten nam zelfs af met 13,6%. Is de groei op Schiphol ten einde?

Passagiersgroei

Afgelopen maand reisden er 6,8 miljoen passagiers van, naar en via onze nationale luchthaven. Dit is een kleine groei van slechts 0,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De gemiddelde grootte van het vliegtuig nam met 3 stoelen toe. De gemiddelde bezettingsgraad nam licht toe naar 88,7%. Het aantal passagiers dat overstapt op Schiphol daalde licht met 0,4%. Het aantal passagiers met een bestemming binnen Europa is afgelopen maand ook afgenomen naar 4,9 miljoen. Dit is een afname van 1,4%. Er waren vooral minder reizigers naar Spanje en Turkije. Ierland was juist veel populairder dan vorig jaar. Het intercontinentale passagiersverkeer groeide met 5,5%. Vooral naar bestemmingen in Noord-Amerika.

Vrachtverkeer

Het vrachtverkeer kende een flinke daling met 13,6% minder vrachtvluchten. Wel nam het aantal ton vervoerde vracht in reguliere passagierstoestellen (of de zogenaamde combi-toestellen) toe met 5.7%. In de maand juli werd in totaal 144.359 ton vracht vervoerd. Dat is 3% minder dan dezelfde maand vorig jaar. Vrachtverkeer speciaal voor post nam zelf af met 25,2% naar 1.642 ton. Het meeste vrachtverkeer komt uit of gaat naar het Midden-Oosten en Azië. De grootste groei zat in vrachtvluchten van en naar het Afrikaanse continent.

Verkeer- en vervoerscijfers Schiphol juli 2018 (Bron: Schiphol)
Verkeer- en vervoerscijfers Schiphol juli 2018 (Bron: Schiphol)

500.000

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol is door de overheid begrenst op 500.000 per jaar. Die limiet mag niet overschreden worden. Deze afspraak is onder andere gemaakt met de bewoners van de plaatsen rondom Schiphol. In eerste instantie was de verwachting dat deze limiet pas in 2020 bereikt zou worden. Echter lijkt die limiet nu veel dichter bij. En verdere groei van het aantal vrachtvluchten is voor Schiphol op korte termijn dan ook niet mogelijk omdat de passagiersvluchten dan in het gedrang komen. De verwachting is dat maatschappijen die veel vracht vervoeren zullen uitwijken naar bijvoorbeeld Maastricht Aachen Airport of Brussels Airport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *