Eurostar binnenkort naar Londen zonder tussenstop2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

April vorig jaar startte Eurostar met de treinverbinding Amsterdam – Londen. Momenteel rijdt de trein drie keer per dag tussen beide steden. Eerst was dat twee keer per dag. Vanuit Londen rijd de trein non-stop naar Amsterdam. Van Amsterdam naar Londen maak je nog een overstap in Brussel voor onder meer douaneformaliteiten. Dat zou vanaf januari 2020 niet meer het geval zijn. Zo blijkt uit een recent kamerdebat.

Amsterdam – Londen

De verbinding Amsterdam – Londen werd groots aangekondigd als ideale reisalternatief voor onder ander het vliegtuig. Voor een lage prijs zou je snel van Amsterdam in Londen en v.v. zijn. In de praktijk betekent het momenteel nog dat je vanuit Amsterdam over moet stappen in Brussel. Ook kunnen de prijzen regelmatig flink oplopen. Een enkele reis is boekbaar vanaf € 59, maar kan oplopen tot € 265. Maar vooral de overstap in Brussel maakt het nog niet aantrekkelijk genoeg de Eurostar te gebruiken. Door de overstap is de reistijd naar Londen via Brussel vier uur en drie kwartier, terwijl de terugreis naar Amsterdam ‘maar’ drie uur een 55 minuten is.

InsideFlyer
Eurostar trein in Londen (Bron: Eurostar / NS International)

Als de overstap in Brussel daadwerkelijke niet meer nodig is dan zal dit zeker schelen in reistijd. Naar verwachting kan deze reis dan ook onder de vier uur gemaakt worden. De reden voor de overstap in Brussel is de paspoort- en bagagecontrole. Die kon door het ontbreken van afspraken met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet in Amsterdam plaatsvinden. Terwijl dat andersom al wel kon. Indien er een akkoord is kan de controle nu in Amsterdam gebeuren en is een overstap dus niet meer nodig. Mogelijk is het wel noodzakelijk om eerder aanwezig te zijn in Amsterdam. De controle zal namelijk ook tijd in beslag nemen.

Frequent travellers

Voor frequente reizigers is heeft Eurostar het eigen loyaliteitsprogramma Club Eurostar. Met dit programma spaar je punten die je weer in kunt zetten voor bijvoorbeeld korting op de volgende reis of een gratis upgrade. De punten zijn sinds vorig jaar ook om te wisselen naar Le Club AccorHotels. 500 Eurostar punten kun je omzetten in 1.500 Rewards punten bij Le Club AccorHotels. 2.000 punten nabij AccorHotels vertegenwoordigen een waarde van € 40.

Een snellere verbinding met Londen kan ook wat betekenen voor de luchtvaart. De ambitie om korte vluchten volledig te vervangen met treinreizen komt zo wel dichterbij. Alsnog zullen het tijdsaspect en de kosten ook een rol spelen. Daarnaast moet er voldoende capaciteit zijn op het spoor. Reizen per trein is duurzamer omdat het minder uitstoot van schadelijke gassen oplevert. De toekomst zal leren of diensten als de Eurostar een reëel alternatief zijn voor het vliegtuig. KLM ziet er in ieder geval wel heil in voor de toekomst. Zo werkt de airline intensief samen met NMBS, SNCF en Thalys voor de verbinding met Schiphol.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *