Etihad Guest en Philippine Airlines

EY en PR samenwerking

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een paar weken geleden ontving ik een email van Etihad Guest, het frequent flyer programma van de maatschappij Etihad uit Abu Dhabi, dat Etihad en Philippine Airlines een verregaande samenwerking waren aangegaan. Diverse vluchten worden voorzien van dubbele vluchtnummers zodat beide maatschappijen hun routenetwerk kunnen uitbreiden.
Maar interessanter vond ik dat ook de frequent flyer programma’s van beide maatschappijen nu gelden voor elkaars vluchten. Toevallig had ik een goedkope vlucht geboekt met Philippine Airlines en ik ben in het bezit van een Etihad Guest Gold kaart. Een test!

Philippine Airlines zal voor velen geen bekende luchtvaartmaatschappij zijn. De nationale maatschappij van de Filipijnen vliegt met name veel binnenlandse vluchten en internationale vluchten binnen Azië en van/naar het Midden-Oosten. Sinds kort vliegt de maatschappij naar Londen, maar dat is dan ook de enige Europese bestemming op dit moment.

Ik had een retourvlucht geboekt met Philippine Airlines van Bangkok naar Manilla voor ongeveer €160. Ook in Azië zijn veel prijsvechters actief, zoals Air Asia. Maar het is zeker interessant om ook de prijzen te checken van de reguliere maatschappijen. Philippine Airlines had in dit geval het laagste tarief dat ik kon vinden en heeft als voordeel dat er niet extra betaald hoeft te worden voor ingecheckte bagage. Ook de maaltijd en drankjes aan boord horen er gewoon bij. Zou ik met mijn Etihad Guest Gold pasje nu ook nog lounge toegang krijgen? Het zou bijna te mooi zijn om waar te zijn!

Vooraf kon er voor de vlucht online ingecheckt worden. Bij de optie om het frequent flyernummer in te vullen, kwam weliswaar een drop-down-menuutje, maar de enige optie was het Mabuhay-programma van Philippine Airlines zelf.

Philippine Airlines online check-in
Philippine Airlines online check-in: alleen het eigen Mabuhay programma is te selecteren

Vlucht PR731 BKK-MNL
Bij de incheckbalie gaf ik mijn paspoort en het Etihad pasje aan de medewerkster. “Sir, this is an Etihad card, this is the wrong card!”, in de veronderstelling dat ik per ongeluk een verkeerd pasje had gegeven.
Nadat ik had duidelijk gemaakt dat het klopte, omdat Etihad en Philippine Airlines nu partners zijn, kon ze het niet geloven en belde een collega. Ook de collega had hier nog nooit van gehoord, dus dit kon niet waar zijn. In de tussentijd had ik op mijn telefoon de bewuste email opgezocht waarin het partnerschap beschreven stond. De baliemedewerkster las het en vroeg vervolgens of ze dit aan haar collega kon laten zien. En weg was ze met mijn telefoon!

Het was duidelijk compleet nieuw voor hen en ze konden er weinig mee. Ik bedacht me om een laatste troef uit te proberen door te zeggen dat ik juist een test aan het doen ben op basis van dat bericht om een verslag te schrijven voor een travel website. Daarop belde ze met haar baas om te vragen wat ze hier nu mee aan moest. Ook de baas was niet op de hoogte en uiteindelijk heeft ze mijn EY nummer geregistreerd als frequent flyernummer, met de mededeling dat ze niet kon garanderen dat het wat ging opleveren. Nou ja, het was toch al laat, dus ik liet het maar zo. Als deze samenwerking werkelijk actief was, dan zou men dit in Manilla zeker moeten weten! Ik vestigde mijn hoop dan maar op de terugweg.

Vlucht PR730 MNL-BKK
Ik bedacht me dat het handig zou zijn als ik iets zwart op wit zou hebben over deze samenwerking van Philippine Airlines voordat ik zou vertrekken. De maatschappij is op de sociale media actief en ik wilde het mediateam op Facebook dan maar eens uitproberen. Tot mijn verbazing werkte dit geweldig, ik had binnen vijf minuten reactie op mijn vraag, waarbij om het boekingsnummer van mijn vlucht werd gevraagd. Ze zouden het uitzoeken. Daarna duurde het een klein uurtje en ik kreeg van het sociale media team te horen dat mijn Etihad kaart geldig zou zijn en dat ik gebruik zou kunnen maken van de lounge. “See you on board tomorrow!”

Philippine Airlines chat
Philippine Airlines chat op Facebook

Toen ik voor deze vlucht online incheckte, stond mijn Etihad frequent flyernummer al ingevuld doordat de baliemedewerkster in Bangkok dit in het systeem had gezet. Bij aankomst op MNL airport naar de check-in balie. De medewerker achter de balie wist ook van niets, maar vroeg het aan een collega en die bevestigde direct dat de kaart geaccepteerd werd. En zo zat ik even later in de Philippine Airlines Muhabai lounge, dat overigens een prima lounge is: netjes, ruim en een uitgebreide selectie aan hapjes en drankjes.

Miles
Op de website van Etihad Guest is te vinden hoeveel miles er verdiend kunnen worden bij partner airline Philippine Airlines. De boekingsklasse van mijn vlucht was E, de goedkoopste klasse die er was, en precies deze klasse viel buiten de tabel om miles te verdienen.

Etihad guest miles met Philippine Airlines
Etihad Guest miles verdienen met Philippine Airlines

Voor €30 meer had ik in boekingsklasse K kunnen vliegen en dan zouden de miles voor 100% van de afgelegde afstand bijgeschreven moeten zijn bij Etihad Guest. Ik heb bij deze test dus niet kunnen nagaan of de miles ook automatisch bijgeschreven worden op het Etihad Guest account.

Tip: Van 1 september t/m 31 oktober verdien je dubbele Etihad Guest miles op alle vluchten van Philippine Airlines! Meer info op: http://www.etihadguest.com/en/earn-miles/airline/phillippine-airlines/

Conclusie
Het is dus mogelijk om vanaf heden miles te sparen en van de elite-voordelen gebruik te maken op Philippine Airlines vluchten als je in het bezit bent van een Etihad Guest pas. Vooral in de beginperiode zal dit  niet vanzelfsprekend gaan, maar met wat vasthoudendheid komt het helemaal goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *