Einde voor Airbus A380 bij Qatar Airways2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De CEO van Qatar Airways heeft vandaag tijdens de Paris Air Show bevestigd dat de Airbus A380 binnen enkele jaren uitgefaseerd zal worden. De nieuwe Airbus A350 vliegentuigen gaan de jumbojets volledig vervangen. De twee A380s die nu in opslag staan gaat ook niet meer de lucht in.

Airbus A380 bij Qatar Airways met pensioen

Op dit moment beschikt Qatar Airways nog over tien Airbus A380-800 toestellen. De maatschappij uit Doha zet er daarvan op dit moment maar acht daadwerkelijk in. Die toestellen gaan de komende jaren dus ook met pensioen. De CEO van de airline heeft dit bekend gemaakt tijdens de Paris Air Show die deze week gehouden wordt op de luchthaven Le Bourget ten noordoosten van Parijs. Met het verdwijnen van de Airbus A380 zal overigens ook de onboard bar verleden tijd zijn.

Als reden voor de uitfasering van de Airbus A380 geeft Qatar Airways aan dat het toestel niet voldoende brandstofefficientië biedt. Bovendien is de uitstoot van de jumbojet behoorlijk groot in vergelijking met nieuwe vliegtuigen als de Airbus A350 en de Boeing 777X. Wat ook mee zal spelen is dat de vertraagde levering van de nieuwe Airbus A350 toestellen ook weer op gang komt.

Zand erover: Conflict A350 bij Qatar & Airbus bijgelegd

De Airbus A380 van Qatar Airways biedt drie reisklassen. Aan boord zijn er 8 First Class suites, 48 Business Class plaatsen en 461 Economy Class plekken. Er is geen Premium Economy. In totaal kan de A380 dus 517 passagiers vervoeren. Meer over de verschillende reisklassen bij QR lees je hier.

Ook geen First Class

Dat de nationale maatschappij van Qatar geen fan is van First Class is ook al langer bekend. Zo schreven we eerder al dat de nieuwe Boeing 777X van de airline geen First Class aan boord krijgt. De maatschappij is van mening dat haar Qsuite Business Class van dermate kwaliteit is dat een additionele First Class cabine niet nodig is. De Airbus A350, een ander belangrijk onderdeel van de vloot, biedt ook geen First Class plaatsen.

Bron foto’s: Qatar Airways

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *