EasyJet compenseert CO2-uitstoot op alle vluchten2 min leestijd

Airbus toestel van EasyJet (Bron: EasyJet)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het Britse EasyJet maakte deze week bekend per direct de CO2-uitstoot van alle vluchten te zullen gaan compenseren. Met het voornemen is jaarlijks bijna € 30 miljoen gemoeid. Het bedrijf neemt naast de compensatie voor het milieu allerlei maatregelen om de uitstoot van schadelijke gassen in de toekomst verder te beperken, bijvoorbeeld in samenwerking met Airbus. De low cost carrier is de eerste grote airline die alle vluchten compenseert.

Binnenlandse vluchten

Het uitvoeren van binnenlandse vluchten staat al langer ter discussie. Vervoer per trein zou bijvoorbeeld nagenoeg even snel en comfortabel zijn, maar dan wel met een stuk minder overlast voor de omgeving. Zowel Air France als British Airways maakten recentelijk nog bekend de CO2-uitstoot van alle binnenlandse vluchten te gaan compenseren. Ook KLM probeert hier meer aandacht aan te besteden door bijvoorbeeld tijdelijk de CO2-compensatie betaald door passagiers te verdubbelen. Ook is het vliegen met biodiesel in opkomst. Geen van deze airlines biedt echter CO2-compensatie voor alle vluchten.

Op sommige vluchten tankt KLM deels met biodiesel (Bron: KLM)

Je zal je wellicht afvragen waar het geld van de compensatie naartoe gaat? Over het algemeen wordt het geld dat voor de CO2-compensatie is betaald geïnvesteerd in het aanplanten van bomen. Deze bomen nemen namelijk CO2 op uit te lucht en zetten dit om in zuurstof. Alternatieve investeringen zijn bijvoorbeeld andere duurzame projecten als geven van onderwijs over duurzaamheid in ontwikkelingslanden.

EasyJet

EasyJet begint per direct met de compensatie van de CO2-uitstoot van alle vluchten. Het geld wordt geïnvesteerd in het aanplanten van bomen, nieuwe hernieuwbare energiebronnen en gemeenschapsprojecten, aldus de Britse maatschappij.

Volgens de airline is dit echter een tijdelijke oplossing. De prijsvechter heeft namelijk ook een overeenkomst gesloten met Airbus om de ontwikkeling van hybride / elektrische vliegtuigen te versnellen. De Franse vliegtuigbouwer werkt met meerdere airlines samen voor deze ontwikkeling. Ook Rolls Royce, bouwer van onder andere vliegtuigmotoren, is betrokken. Het nieuwe toestel moet op grote schaal in de commerciële luchtvaart ingezet kunnen worden. Wanneer we het toestel precies kunnen verwachten is niet bekend gemaakt.

De samenwerking met Airbus is overigens een logische keuze, aangezien EasyJet enkel met Airbus toestellen vliegt. De belangrijkste toestellen zijn bijvoorbeeld de Airbus A319, A320 en A321.

Airbus A320 van EasyJet (Bron: EasyJet)
Airbus A320 van EasyJet (Bron: EasyJet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *