Dit zijn de populairste Europese routes vanuit Schiphol5 min leestijd

Departures 2 hal op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Ben Koorengevel / Unsplash)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Bijna alle seinen staan gelukkig weer op ‘groen’ als het om reizen gaat. Zelfs de mondkapjes lijken te verdwijnen. We kunnen dus weer uitkijken naar zowel succesvolle zakelijke reizen als onvergetelijke privé trips. Nu het vliegverkeer weer wat toeneemt is het hoog tijd om eens te kijken welke Europese routes het populairste zijn vanuit onze nationale luchthaven Amsterdam Airport Schiphol.

Miljoenen reizigers

Normaliter verwelkomt Schiphol elke maand miljoenen reizigers. Nu ligt dat aantal nog wel wat lager, maar het herstel is duidelijk zichtbaar. Dit jaar is dat 2,5 tot 2,7 miljoen passagiers in de eerste maanden van het jaar. Terwijl dat er normaal in deze periode gemiddeld zo’n 4,7 miljoen zijn. Maar de stijgende trend is in ieder geval zichtbaar. Zeker in vergelijking met vorig jaar.

Tijd dus om eens te kijken welke Europese routes het populairste zijn vanuit Schiphol. De Nederlandse nationale luchthaven zette de top 10 Europese routes naar aantal passagiers op een rijtje in haar jaarverslag.

Ingang van P1 Schiphol Parking (Bron: Schiphol Parking)
Ingang van P1 Schiphol Parking (Bron: Schiphol Parking)

Vertrek je vanuit Schiphol en reis je per auto naar de luchthaven? Bekijk dan eens onze uitgebreide handleiding over parkeren op Schiphol, hier leggen we alles opties uit.

Top 10 populairste Europese routes Schiphol

In dit artikel zetten we de tien populairste Europese routes vanuit Schiphol op een rijtje. Overigens, van alle populaire bestemmingen in de top 10 liggen de meeste in Europa. Niet heel gek natuurlijk, aangezien de frequentie op Europese bestemmingen vaak hoger ligt dan intercontinentaal. Zeker als het om de hoofdsteden gaat die voor zowel zakelijke als privé reizigers populair zijn.

Op de laatste plek in deze top 10 staat de luchthaven Istanbul Sabiha (SAW), een nieuwkomer in de top 10. Het ging in 2021 om 376.352 reizigers en dat is flink meer dan het jaar ervoor. Op deze route vliegt op het moment alleen Turkish Airlines (vaak uitgevoerd door Anadolujet) en Pegasus. Eerstgenoemde lijkt hiervoor enkel de Boeing 737 in te zetten. Terwijl Pegasus vliegt met een mix van Airbus A320 en A321 toestellen.

Op de negende plek komt de luchthaven van Italiaanse hoofdstad Rome (FCO). Met 388.728 passagiers op deze route is Rome flink opgeklommen in de lijst. In 2020 stond de stad nog op de dertiende plaats. FCO is niet alleen de hub van ITA Airways, maar ook van het Spaanse Vueling. Tussen Schiphol en Rome vliegen op het moment naast KLM en ITA ook easyJet en Vueling op deze route.

Eerste Airbus A320 van ITA Airways in nieuwe livery
Eerste Airbus A320-200 (EI-DTE) van ITA Airways in nieuwe livery (Bron:

Na Rome komt de luchthaven van Dublin (DUB) die juist flink gedaald is in de ranking. Dublin komt namelijk van de vierde plek. Met 396.492 passagiers natuurlijk nog steeds een noemenswaardige prestatie. Vanuit Schiphol vliegt je met KLM (CityHopper), Aer Lingus of Ryanair naar Dublin. Aer Lingus vliegt doorgaans met de Airbus A320 tussen Amsterdam en Ierland.

Kopenhagen (CPH) staat op de zevende plaats met 398.972 passagiers, maar iets meer dan Rome. Op de route vliegen naast KLM en SAS ook Vueling en Norwegian. Laatstgenoemde vliegt hier regelmatig met de nieuwe Boeing 737 MAX8.

Ook flink gestegen is Malaga (AGP), nu op de zesde plaats terwijl de route qua aantal passagiers van plaats 22 komt in 2020. Het gaat om een stijging van het aantal passagiers van bijna 90%. Vorig jaar vlogen 430.675 passagiers op deze verbinding. Naast KLM en Transavia vliegen ook Vueling en Ryanair tussen Schiphol en AGP. Op sommige dagen duikt ook easyJet op in de dienstregeling.

Top 5

Op de vijfde plaats komt de populaire bestemming Lissabon (LIS). Met 442.503 passagiers vliegen op deze route een derde meer reizigers dan het jaar ervoor. Natuurlijk is TAP actief op deze route naast Vueling, Transavia, KLM en easyJet. TAP vliegt meestal met de Airbus A319, A321 of A321neo. Sommige TAP vluchten worden door Portugalia Airlines uitgevoerd met een Embraer E190 of E195.

Op plek vier komt de verbinding met de stad Madrid (MAD) met 458.560 passagiers een plaatsje hoger dan vorig jaar. Voor een reis naar Madrid heb je dan ook veel keuze als je vanuit Amsterdam vertrekt. Naast KLM en vliegen ook Iberia, Iberia Express en Air Europa op deze route. Air Europa vliegt zet hiervoor zelfs een Boeing 787 Dreamliner in.

We zagen Istanbul Sabiha al op de tiende plek, maar Istanbul Airport (IST) komt ook terug op de derde plek. Het gaat voor deze luchthaven om 474.387 passagiers. In totaal meer dan 850.000 passagiers op routes tussen Amsterdam en Istanbul dus. Tussen Schiphol en IST vlieg je alleen met KLM of Turkish Airlines. TK zet regelmatig een Airbus A330 in op deze verbinding. Dit toestel biedt flink meer beenruimte dan bijvoorbeeld de Boeing 737 van KLM.

De tweede plek gaat in 2021, net als in 2020, naast Parijs-Charles de Gaulle (CDG). Niet heel verrassend dat er 574.320 passagiers naar (of via) Parijs vliegen aangezien KLM veel doorverbindingen met Air France biedt vanuit CDG. Air France vliegt tussen Amsterdam en Parijs doorgaans met een mix van Airbus A319, A320 en A321 vliegtuigen. De nieuwe A220 van Air France wordt (nog) niet ingezet op deze route.

Airbus A321 van Air France op de luchthaven (Bron: Air France)
Airbus A321 van Air France op de luchthaven (Bron: Air France)

Op de eerste plaats komt Barcelona (BCN) met 608.458 passagiers in 2021. De verbinding Amsterdam – Barcelona is dus het populairste in deze lijst als we kijken naar passagiersaantallen. Deze route wordt vanuit Schiphol door diverse airlines uitgevoerd. Naast KLM vliegen ook Transavia en Vueling en meerdere keren per dag naar Barcelona. Vueling zet hier doorgaans een Airbus A320 of A321 in.

Londen Heathrow

Met 350.153 miljoen passagiers komt Londen Heathrow (LHR) op een elfde plek. Daarmee valt Heathrow dus buiten de top 10. Opvallend, want in 2020 stond LHR nog op de eerste plaats. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de strenge coronaregels voor in en uitreizen. Die hebben een duidelijk effect gehad op de passagiersaantallen.

KLM en KLM Cityhopper vliegen meerdere keren per dag naar Heathrow met respectievelijk de Boeing 737 en Embraer E190. Naast KLM is British Airways uiteraard ook actief op deze route. De Britse nationale carrier zet hier de Airbus A319 en A320neo in. Dat dit nog steeds een populaire route is blijkt wel uit de tientallen vluchten die nu weer dagelijks worden uitgevoerd door KLM en BA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *