Aantal reizigers Schiphol neemt iets toe2 min leestijd

Departures 2 hal op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Ben Koorengevel / Unsplash)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nu de reisrestricties steeds verder versoepeld worden neemt het aantal reizigers op Schiphol ook weer wat toe. Ten opzichte van vorig jaar is het natuurlijk flink meer. Maar er is ook groei ten opzichte van begin dit jaar. Vorige maand ging het namelijk om 2,7 miljoen reizigers, terwijl dat in januari nog 2,5 miljoen waren. Schiphol ziet de toekomst zelf overigens ook positief tegemoet met diverse investeringen om de luchthaven aantrekkelijker te maken.

Groei op Schiphol

Vorige maand schreven we nog dat de nationale luchthaven Schiphol op ongeveer 50% van het niveau van voor de pandemie opereert. Het ging in januari om zo’n 2,5 miljoen passagiers. Iets lager dan in december toen er nog 2,8 miljoen passagiers vanuit, naar of via Amsterdam vlogen. De 2,7 miljoen passagiers in februari dit jaar zijn een groot contrast met dezelfde maand vorig jaar. Toen ging het namelijk om slechts 500.000 passagiers. Normaal verwerkt Schiphol 4,7 (2020) tot 4,8 (2019) miljoen passagiers in de maand februari. Het aantal vluchten was iets meer dan 24.000, dat is wel iets minder dan in januari, wat kan duiden op een hogere gemiddeld bezettingsgraad.

Van alle passagiers in februari had 41% een overstap op Schiphol. Zo’n 73% van alle reizigers had een bestemming in Europa. De rest reisde vanuit of naar een intercontinentale bestemming.

Vrachtvluchten

Schiphol behoort tot de top 5 van freight hubs in Europa. Het aantal vrachtvluchten was afgelopen maand 1.731. In januari waren dat er nog zo’n 100 meer. Toch is het aantal vrachtvluchten nog altijd ruim 60% meer dan voor de pandemie. Het tonnage vracht was iets lager dan vorig jaar februari, maar ongeveer op hetzelfde niveau als voor de pandemie. Vorig jaar ging zo’n tweederde van het tonnage vracht mee aan boord van zogenaamde full freighters. Denk bijvoorbeeld aan DHL, maar ook de Boeing 747s van KLM Cargo.

Air France KLM Martinair Cargo staat klaar om COVID-19 vaccin te vervoeren
Air France KLM Martinair Cargo vervoert ook het COVID-19 (Bron: KLM)

Schiphol

Ondanks het feit dat het aantal reizigers nog lang niet op het niveau is van voor de pandemie zit Amsterdam Airport Schiphol niet stil. De nationale luchthaven werkt bijvoorbeeld aan de nieuwe A Pier. Maar ook het station gaat de komende periode op de schop met als doel een verbeterde bereikbaarheid en meer comfort voor reizigers in het openbaar vervoer. Ook duurzaamheid is een belangrijk thema voor Schiphol.

En alhoewel het RTP-NL nog niet gestart is moet dat volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid nog deze maand daadwerkelijk van start gaan. Het Registered Travel Programme biedt Nederlandse reizigers de mogelijkheid om te registeren voor snellere grenspassage in de Verenigde Staten. Andersom krijgen reizigers uit een selecte groep landen de mogelijkheid om na registratie op Schiphol gebruik te maken de automatische paspoortcontrole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *