Schiphol ziet herstel en investeert in duurzaamheid2 min leestijd

goeuro

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Luchthaven Schiphol zag in 2021 een geleidelijk herstel in het aantal passagiers en vluchtbewegingen. Vooral in de zomer waren de passagiersaantallen flink hoger dan een jaar geleden. In december liep dit echter weer terug door de opkomst van de omikronvariant.

Schiphol ziet herstel

2021 was voor Schiphol in vergelijking met een jaar eerder een goed jaar. De luchthaven vervoerde in 2021 namelijk 22% meer passagiers dan een jaar eerder. Het totaal aantal passagiers van vorig jaar bedroeg 25,5 miljoen, waarvan 19,9 miljoen in de tweede helft van 2021. Dat is weliswaar een flinke stijging maar nog steeds 64% lager dan in 2019. Het verlies bedroeg in 2021 dan ook nog steeds € 287 miljoen. In 2020 was dit echter nog 521 miljoen. Schiphol bleef in 2021 de nummer 1 in Europa op het gebied van directe connectiviteit. De luchthaven bleef in dat jaar verbonden met 296 bestemmingen, waarvan 118 intercontinentaal.

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)
Schiphol verwerkte in 2021 in totaal 25,5 miljoen passagiers. (Bron: KLM)

CEO Dick Benschop van Royal Schiphol Group laat weten koploper te willen zijn op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit. “Digitalisering en duurzaamheid zijn twee trends die bepalend zullen zijn voor de manier van reizen”, laat hij weten. “Ondanks dat de organisatie van Schiphol vorig jaar met 20% is gekrompen is deze wel een stuk fitter geworden. De luchthaven wil sterker uit de coronacrisis komen en houdt de uitgaven sterk in de gaten. Tegelijkertijd blijft de luchtven investeren in veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en innovatie.” In 2022 verwacht Schiphol een verder herstel. Dit hangt echter wel af van hoe de situatie rondom vaccineren en opkomende varianten zich ontwikkelt.

Financiën en investeringen

In het kader van werkgelegenheid heeft Schiphol een beroep gedaan op overheidssteun ter waarde van 84 miljoen euro. Daarnaast zijn er twee bonussen uitgekeerd aan de Raad van Bestuur. Door diversifiëring van activiteiten biedt Schiphol de komende jaren voldoende ruimte om van de coronacrisis te herstellen. Schiphol investeerde vorig jaar in totaal 451 miljoen euro in o.a. duurzaamheid, veiligheid en innovatie. De voornaamste investeringen betroffen de verdubbeling van de taxibaan Quebec, de bouw van de nieuwe A-pier en de herinrichting van vertrekhal 1 met nieuwe securitylanes.

Vernieuwde Vertrekhal 1 te Schiphol (Bron: Schiphol)

Ook is de samenwerking met o.a. de TU Delft voortgezet. Daarnaast is er vorig jaar ook een proef begonnen voor een autonome bagagetrekker, duurzaam taxiën. Ook is er een onderzoek gestart naar nieuwe technologie om de concentraties ultrafijnstof te verminderen en participatie in de duurzame brandstoffabriek Synkero.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *