Dit betekent de Brexit voor reizigers3 min leestijd

British Airways’ eerste A350 geland op Londen Heathrow

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Brexit is sinds afgelopen week een feit: het Verenigd Koninkrijk gaat definitief uit de Europese Unie. Al langer wordt er gespeculeerd over de exacte gevolgen hiervan. Daarover wordt de komende tijd onderhandeld. Dit jaar geldt nog een overgangsperiode zonder grote veranderingen. De Britse scheiding met de EU heeft op termijn hoogstwaarschijnlijk ook gevolgen voor reizigers. InsideFlyer zet de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Schiphol

Jaarlijks reizen meer dan 10 miljoen mensen van Schiphol naar bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk. Bijna drie miljoen daarvan stappen over. Veel gevolgen van de Brexit zijn op bijvoorbeeld Schiphol nog niet direct te merken. Dat geldt natuurlijk ook voor andere Nederlandse luchthavens die verbindingen hebben met Britse vliegvelden.  Er geldt namelijk een overgangsperiode als het gaat om reizen van, naar en via het Verenigd Koninkrijk. Toen nog niet duidelijk was onder welke voorwaarden het VK uit de EU zou stappen had onze nationale luchthaven echter al wel nagedacht over eventuele extra maatregelen.

Schiphol klaar voor de zomer?
Amsterdam Airport Schiphol (AMS) (Bron: Schiphol)

Reizen van, naar en via het VK

Veel verandering is er op dit moment dus nog niet als het gaat om reizen van, naar en via Groot-Brittannië. De overgangsperiode die is afgesproken eindigt namelijk op 1 januari 2021. Het gehele jaar 2020 kun je dus als EU-burger gewoon via de ‘normale’ gang van zaken reizen. Dat betekent reizen met een geldige ID-kaart of paspoort. Op dit moment is ook niet de verwachting dat op de Nederlandse luchthavens sprake zal zijn van langere wachttijden indien je naar bestemmingen in het VK vliegt.

Vanaf 2021 gaat er dus wel een en ander veranderen. Je kunt dan bijvoorbeeld waarschijnlijk niet meer met je ID-kaart reizen naar Engeland, Schotland en Noord-Ierland. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden welke reisdocumenten benodigd zullen zijn. Dit zal ten minste een geldig paspoort zijn. Of er ook een visum benodigd is zal nog moeten blijken. Heel waarschijnlijk is dat niet. Alle regels rondom het reizen van, naar en via Groot-Brittannië moeten nog definitief gemaakt worden.

British Airways’ eerste A350 geland op Londen Heathrow
Airbus A350 van British Airways (Bron: British Airways)

Reistijd

Zoals gezegd verandert er nu niets voor reizigers van, naar en via Engeland, Schotland en Noord-Ierland. De reistijd zal dus als gevolg van de Brexit in ieder geval in 2020 niet veranderen, met de kennis van nu. Vanaf 2021 is er een kans dat de douane procedures gaan veranderen. De reistijd kan dan wel langer worden door extra controles, zowel aan de EU als de VK kant. Het is dan aan te raden om eerder op de luchthaven aanwezig te zijn.

Geen akkoord

In het geval dat de EU er niet in slaagt om goede afspraken te maken met Groot-Brittannië dan zal er wel veel veranderen voor reizigers. Het VK zal dan worden gezien als een ‘derde land’. Er zullen dan uitgebreidere grenscontroles plaatsvinden op identiteitsbewijzen en bagage.

Reizigers vanuit het VK

Voor reizigers met de Britse nationaliteit gaat er afhankelijk van de afspraken die gemaakt worden ook een en ander veranderen. Zo wordt er nog onderhandeld over bijvoorbeeld visa, zorgverzekering tijdens de reis en de voorwaarden voor het meenemen van je auto naar de EU. Ook zullen telefoonproviders kosten gaan rekenen voor het gebruik van het mobiele netwerk in de EU (en v.v.).

Voor de laatste actuele informatie met betrekking tot de Brexit raden we aan om de websites van respectievelijk de Nederlandse, Belgische en Britse overheid te raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *