De Europese Unie opent de grenzen voor deze niet-EU-landen3 min leestijd

De Europese Unie opent de grenzen voor deze niet-EU-landen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Enige tijd geleden kondigde de Europese Unie in samenwerking met de lidstaten aan welke landen de grenzen weer openen voor elkaar. Sommige landen zijn vanuit Nederland nog niet te bereizen, andere weer wel. De EU lanceerde zelfs een app waarin je de belangrijkste informatie terug kunt vinden. De afgelopen weken werden er ook flinke discussies gehouden wie er van buiten de Europese Unie weer mag komen. Daar is op dinsdag 30 juni eindelijk de knoop over doorgehakt. Hierdoor opent de Europese Unie de grenzen voor een aantal niet-EU-landen vanaf 1 juli 2020.

Covid-19

Eind februari brak in onder andere Nederland het Covid-19 virus uit. Vele mensen werden ziek en overleden aan de gevolgen ervan. Verschillende landen hadden op dat moment al de landsgrenzen gesloten voor inwoners uit andere landen. Later volgden anderen en uiteindelijk sloot de Europese Unie zelfs zo goed als helemaal. Hierdoor werd het lastig om hier nog heen te reizen. Enige tijd maakte de Europese Unie al bekend dat er binnen de EU weer gereisd kan worden. Daarover lees je hier meer. Op de website van de Nederlandse overheid kun je ook zien waar je weer ‘veilig’ naar toe kunt reizen.De Europese Unie opent de grenzen voor deze niet-EU-landen

Reizen

Vanaf woensdag 1 juli is het voor reizigers uit een aantal landen ook weer mogelijk om naar de Europese Unie te reizen. De lidstaten hebben hier lang over gesproken. Uiteindelijk is besloten dat er op dit moment inwoners van 15 landen naar de EU mogen reizen. Voor hen zullen de grenzen weer worden geopend. Duidelijk is dat op dat lijstje in ieder geval de inwoners van de Verenigde Staten en Brazilië niet staan. Op dit moment is de uitbraak van het virus in die beide landen nog niet (voldoende) onder controle.

Voor inwoners uit de landen hieronder opent de Europese Unie de grenzen vanaf 1 juli:

 • Algerije,
 • Australië,
 • Canada
 • Georgië,
 • Japan,
 • Montenegro,
 • Marokko,
 • Nieuw Zeeland,
 • Rwanda,
 • Servië,
 • Zuid-Korea,
 • Thailand,
 • Tunesië,
 • Uruguay,
 • China (zodra inwoners van de EU ook weer naar China mogen).

Reizigers vanuit de EU zouden in principe ook weer naar de andere landen mogen reizen. Echter zijn er voor verschillende landen uit het lijstje hierboven nog inreisbeperkingen, waaronder China.

Evalueren

Elke twee weken wordt er naar de eerdergenoemde landen gekeken. Er wordt opnieuw overwogen of de versoepelingen blijven bestaan of niet. In het geval dat er weer meer besmettingen per 100.000 inwoners zijn, dan zal een land van het lijstje verdwijnen. Voor landen die nu nog niet op de lijst staan waarvan inwoners uit niet-EU-landen naar de Europese Unie kunnen reizen, kan er een versoepeling komen. Het kan namelijk na twee weken blijken dat ze aan de juiste richtlijnen voldoen. Inwoners van deze landen zijn dan wel welkom.

Afzonderlijke EU-landen

Een discussie was het zeker, wie wel en niet de EU in mag. Sommige zuidelijke landen, zoals Spanje en Italië, zitten te springen om toeristen. Zij willen graag dat de lijst uitgebreider zou zijn. Andere landen willen liever nog afwachten met een te grote groep aan reizigers. Niemand zit natuurlijk te wachten op nieuwe grote uitbraken. Maar de economie is ook deels afhankelijk van toerisme. In het zomerseizoen wordt het grootste gedeelte verdient, en dat is nu.

Kan ik weer veilig reizen in Europa?
Bron: European Union

Elk afzonderlijk EU-land mag uiteindelijk zelf bepalen of ze de inwoners van bovenstaande lijst toestaan. Ze kunnen voor deze inwoners ook de grens sluiten. Uiteindelijk is het de vraag of dat zal gebeuren. Het kost landen namelijk ook veel om weer grenscontroles in te stellen.

Reacties

 1. Max zegt

  ligt het aan mij of kunnen eu burgers nog niet naar Thailand, ik zie nergens Stan dat eu burgers namelijk Thailand weer in mogen reizen

  • Marco zegt

   Hallo Max,

   Zoals je ziet staat Thailand er niet tussen.
   De EU heeft de grenzen dus nog niet geopend voor Thaise burgers, en andersom waarschijnlijk ook niet.
   Check bijvoorbeeld nederlandwereldwijd.nl. Of informatie van de Thaise overheid.

   Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *