Maleisië komt met snelle grenspassage voor Europese paspoorten3 min leestijd

Maleisië komt met snelle grenspassage voor Europese paspoorten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Er is goed nieuws te melden voor Europese paspoorthouders die naar Maleisië reizen. Vanaf volgende maand kun je met een Europees paspoort namelijk gebruikmaken van het zogenaamde e-channel. Hierdoor hoef je minder lang in de rij te staan bij voor de grenspassage in Maleisië. Maar is dit goed nieuws voor iedereen?

Automatische paspoortcontrole

Steeds meer landen in Europa introduceren automatische paspoortcontrole met de zogenaamde e-gates. Door het paspoort automatisch uit te lezen en te controleren is er minder handmatig werk. Daardoor zijn er ook minder ambtenaren nodig. Tegelijkertijd gaat de wachttijd voor de reiziger omlaag. 

Buiten Europa zijn er natuurlijk ook veel landen die hiermee bezig zijn. Zo experimenteert de Nederlandse overheid samen met de VS al enige tijd met automatische paspoortcontrole voor reizigers uit beide landen. Met het oog op de lange doorgaans wachtrijen bij de grenspassage in de VS is dit zeker een welkome vernieuwing. 

Maleisië komt met snelle grenspassage voor Europese paspoorten
Zo moet je je registreren | Bron: Jabatan Imigresen Malaysia

Snelle grenspassage met e-gates in Maleisië

Maleisië werkt al geruime tijd met de e-gates. Reizigers uit onder meer Australië, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kunnen hier al gebruik van maken. Volgens de Maleisische website The Star komen hier op 1 juni 2024 heel wat landen bij. Denk bijvoorbeeld aan China. Canada, Hong Kong, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten. Maleisië heeft echter ook afspraken gemaakt met de Europese Unie. Alle EU-lidstaten die nog niet werden toegelaten tot de e-gates zijn vanaf 1 juni ook welkom om deze service te gebruiken. Dat scheelt dus heel wat tijd bij de grens!

Review: Malaysia Airlines Economy Boeing 737 Phnom Penh - Kuala Lumpur

Om de e-gates te gebruiken moeten reizigers hun paspoort via deze website van de Maleisische immigratiedienst registeren. De nieuwe landen staan er nog niet tussen, dat zal waarschijnlijk vanaf 1 juni het geval zijn. De ‘pre-enrollment’ is vanaf 3 dagen voor aankomst mogelijk. Let op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij aankomst in Maleisië laat je eenmalig je paspoort controleren, waarna je de e-gates kunt gebruiken. Bij een volgende reis naar het Aziatische land kun je direct naar de e-gates.

Met de snelle grenspassage krijg je geen stempel meer in je paspoorten. En dat is voor sommige reisfanaten wellicht juist een nadeel van deze nieuwe service. Uiteraard is het altijd nog mogelijk om gewoon in de rij van de ouderwetse paspoortcontrole aan te schuiven.

Reisinspiratie Maleisië

Wil je wat inspiratie voor je volgende reis naar het prachtige Maleisië? Dan ben je bij InsideFlyer natuurlijk aan het goede adres. Check bijvoorbeeld onze Bestemmingstips voor het avontuurlijke Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad is een prima startpunt voor je reis. Zoek je het avontuur op? Check dan onze tips voor een bezoek aan het eiland Sabah. 

In Azië zijn hotels vaak een stuk goedkoper dan in Europa. De luxere hotels zijn dan ook heel betaalbaar. Wat dacht je van een verblijf in één van de volgende hotels?

Foto’s: InsideFlyer

Reacties

  1. James zegt

    Ideaal! Hopelijk volgen meer landen. Wel jammer dat je dan geen stempel meer in je paspoort krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *