Commotie over nachtvluchten Eindhoven Airport2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

  • Ervaren overlast van late vluchten rondom Eindhoven Airport neemt toe
  • Airport Airport stelt zich aan de afspraken te houden
  • Alleen vertraagde vluchten mogen na 23.00 uur nog landen in Eindhoven

Veel reizigers gebruiken graag het vliegtuig als vervoersmiddel. Je reist er comfortabel en snel mee naar je bestemming. Maar als de luchthaven in je achtertuin staat ben je natuurlijk iets minder blij. Eindhoven Airport kreeg recentelijk kritiek over het aantal nachtvluchten dat tegen de afspraken in nog laat op de avond zou landen. Het vliegveld stelt zelf echter zich aan de regels te houden.

Nachtvluchten

In 2019 zijn er afspraken gemaakt over de vliegbewegingen op Eindhoven Airport. En dan met name om de timing ervan. Zo mogen er geen vluchten gepland worden na 23.00 uur. Er geldt echter een uitzondering voor vertraagde vluchten. Die mogen nog wel landen. De afspraken zijn bedoeld om de overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken.

Voorterrein van Eindhoven Airport (Bron: Eindhoven Airport)
Voorterrein van Eindhoven Airport (Bron: Eindhoven Airport)

Klachten

Toch hebben omwonenden het gevoel dat er dit jaar meer vluchten na 23.00 uur zouden landen. Als reactie daarop heeft de Eindhovense luchthaven cijfers gepubliceerd over het aantal vluchten dat daadwerkelijk na 23.00 uur geland is. Uit die cijfers blijft dat in 2019 heel wat toestellen na 23.00 uur aankwamen. Het gaat namelijk om 826 landingen. In 2020 waren er helemaal geen landingen in de late avond, natuurlijk mede door de pandemie. Het lage aantal vluchten zette zich door in de eerste helft van 2021, toen waren er slechts twee landingen na 23.00 uur.

In de periode 1 juli tot en met 11 augustus 2021 ontving Eindhoven Airport achttien vliegtuigen in de late avond. Daarvan landden er elf in het eerst half uur na 23.00 uur en zeven in het tweede halve uur na 23.00 uur. Er waren dus geen commerciële passagierstoestellen actief na middernacht.

Toename late vluchten

Eigenlijk is er dus wel sprake van een toename van het aantal late vluchten ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vluchten gaat van nul in 2020, naar twee in de eerste helft van dit jaar en vervolgens naar achttien de afgelopen weken. En dat heeft een logische reden gezien het feit dat het vliegverkeer weer toeneemt, zeker in de zomervakantie. Echter gaat het volgens Eindhoven Airport zelf alleen om vertraagde vluchten en dus niet om (extra) geplande nachtvluchten. De tweede luchthaven van Nederland stelt hierover in gesprek te blijven met omwonenden en andere belanghebbenden in het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO).

“Uiteraard blijft Eindhoven Airport over dit onderwerp in gesprek met omwonenden en andere partijen in het Luchthaven Eindhoven overleg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *