China Southern wil Airbus A380 vloot met pensioen sturen2 min leestijd

china southern status match

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Door de gevolgen van de coronacrises heeft China Southern besloten om al haar vijf Airbus A380 toestellen dit jaar met pensioen te sturen. China Southern is niet de eerste maatschappij die de A380 vloot voorgoed aan de kant zet. Twee jaar geleden besloot Air France alle grote jumbo jets met pensioen te sturen, terwijl British Airways op dit moment de enige Europese maatschappij is die nog met dit type toestel rondvliegt. Qantas zette kort geleden het toestel na een lange tijd weer in tussen Sydney en Los Angeles.

China Southern stuurt Airbus A380 met pensioen

Nu is het volgens OMAAT de beurt aan China Southern. De in 2005 bestelde Airbus A380 toestellen werden geleverd tussen 2011 en 2013 en hebben dus een leeftijd van ongeveer 10 jaar. De eerste twee toestellen zullen per direct uit dienst gaan terwijl de andere drie later dit jaar de vloot verlaten. China Southern is de enige Chinese maatschappij die Airbus A380 toestellen in de vloot heeft. Er is plaats voor in totaal 506 zitplaatsen waarvan 8 in first class, 70 in business class en 428 in economy. In het verleden heeft China Southern ook met dit type toestel naar Amsterdam gevlogen.

China Southern Business Class
China Southern stuurt alle Airbus A380 toestellen met pensioen. (bron: China Southern)

Met een toenemende vraag aan vliegtickets zou je denken dat er behoefte is aan grote toestellen. Niets is echter minder waar aangezien de A380 in tegenstelling tot de A350 en de Boeing 787 Dreamliner nu niet bepaald een zuinig toestel is. Ook het in- en uitstappen van passagiers neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Daarnaast geeft men tegenwoordig ook meer de voorkeur aan een hogere frequentie waar Airbus A350 en Boeing 787 toestellen veel geschikter voor zijn.

Conclusie

Na o.a. Air France, Lufthansa en Thai Airways heeft nu ook China Southern besloten om de Airbus A380 vloot voorgoed aan de kant te zetten. Helaas kan dit type toestel op dit moment niet voldoen aan de vraag waar de luchtvaart naar op zoek is. Zeker door de uitbraak van de pandemie zijn veel maatschappijen genoodzaakt hun Airbus A380 toestellen eerder aan de kant te zetten en dat is erg jammer. China Southern was naast Emirates de enige maatschappij die met dit type toestel naar Amsterdam vloog.

Uitgelichte afbeelding: China Southern

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *