Boeing 737 MAX toch weer in trek?

Stopt Boeing met productie 737 MAX?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Er is heel te doen geweest rondom de Boeing 737 MAX. Na een tweetal fatale ongelukken werd het toestel wereldwijd verbannen uit de lucht. Er werden diverse onderzoeken ingesteld om het toestel weer luchtwaardig te maken. Vele tests later is het vliegtuig nog steeds niet opnieuw opgestegen voor de commerciële luchtvaart. Toch lijkt de Boeing 737 MAX weer in trek op de Dubai Airshow.

Boeing 737 MAX, hoe zat het ook alweer?

De Boeing 737 MAX werd in werd 2011 aangekondigd en ging in 2017 de lucht in. Het toestel is bedoeld ter vervanging van de verouderde 737 toestellen van het type -700,-800 en -900. Configuraties van dit narrow body toestel zijn mogelijk van 138 tot 230 stoelen.

Eind 2018 kwam een Boeing 737 MAX toestel van Lion Air in de problemen en stortte neer in zee. Alle inzittenden kwam om. Binnen een paar maanden kwam eenzelfde type toestel van Ethiopian Airline om een vergelijkbare reden in de problemen. Ook toen kwamen alle inzettenden om. Niet veel later werd besloten om alle Boeing 737 MAX toestellen aan de grond te houden tot dat duidelijk was waardoor de ongelukken veroorzaakte werden.

Het probleem blijkt in de software te zitten die ervoor moet zorgen dat het toestel veilig kan vliegen. Deze zogenaamde MCAS software moest hierzien worden en daarna diverse tests succesvol doorstaan. Na diverse updates blijkt de veiligheid nog niet voldoende te zijn om het toestel weer de lucht in te sturen voor de commerciële luchtvaart.

Boeing 737 MAX 8 toestel van TUI met Belgische registratie OO-TMA (Bron: TUI)

Dubai Airshow

Alhoewel de Boeing 737 MAX nog steeds de lucht niet in mag, lijkt de interesse toch nog aanwezig. Op de Dubai Airshow lijken er namelijk weer orders binnen te komen. Zo wil Air Astana mogelijk 30 Boeing 737 MAX 8 toestellen afnemen. Daarnaast zou een anonieme klant nog eens 10 Boeing 737 MAX 8 toestellen af willen nemen. Ook het Turkse SunExpress zegt tien van deze vliegtuigen af te willen nemen.

Helemaal klaar is het dus nog niet met de Boeing 737 MAX. Bovendien zijn er nog tientallen airlines die wachten de aflevering van het MAX toestellen. Nu bij de Dubai Airshow toch nog interesse is in de MAX toestellen lijkt er nog een toekomst voor de verkoop van het vliegtuig. Naar verwachting zal het toestel in de loop van 2020 weer de lucht in mogen. Maar een exacte datum is nog giswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *