Bestemmingstips Yangon (Myanmar)

Yangon, Myanmar, bestemmingstips

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In januari was ik een week in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Yangon is zeer geschikt om in een paar dagen een goede indruk te krijgen van het land. Myanmar is het Thailand van 25 jaar terug. Het is het land van de glimlach met ontzettend lieve en gastvrije mensen. 

Myanmar is een land dat lang heeft geleden onder een militair bewind dat pas recent gedeeltelijk is hervormd. Dit maakt het een unieke bestemming, waar het toerisme nog onderontwikkeld is! Als Nederlander of Belg kun je gemakkelijk een e-visa aanvragen via een officiële website van de overheid. Deze kost 50 dollar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Yangon

Yangon is de grootste stad van het land, maar niet de hoofdstad. De hoofdstad is in 2005 verplaatst naar Naypyidaw, 300 km ten noorden van Yangon. Yangon is rijk aan Britse koloniale architectuur en soms heb je dan ook het gevoel in India te lopen. De mensen zijn echter anders. Ze zijn zeer respectvol, gastvrij en oprecht geïnteresseerd in westerlingen.

Yangon zelf heeft verschillende wijken welke zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo heb je een Chinese wijk  (Chinatown) en ook een Indiase wijk. Ten tijde van het Britse koloniale bewind zijn er veel mensen uit China en India naar Myanmar verplaatst. Hun cultuur hebben ze echter altijd behouden. Als je van de Indiase naar de Chinese wijk loopt zie, ruik en voel je meteen het verschil.

Deze diashow vereist JavaScript.

Als je in het centrum verblijft kun je de verschillende wijken makkelijk per voet bereiken. De Shwedagon Pagode en Bogyoke Park liggen echter een stuk verderop. Je kunt dan een taxi nemen voor omgerekend een euro. Het is mij opgevallen dat de taxichauffeurs erg vriendelijk zijn en bovendien ook eerlijk. Ze spreken meestal ook nog eens redelijk Engels. Vraag gewoon naar de prijs voor een bepaalde bestemming en ze noemen een prijs. Je krijgt vaak maar moeilijk iets van het bedrag af, maar de prijzen zijn dan ook erg laag. Betaal binnen het centrum nooit meer dan 2.000 KMT.

Naast een bezoek aan de verschillende wijken kun je vanuit het centrum gemakkelijk met de ferry naar Dala, een dorpje aan de overzijde van de Pun Hlaing rivier. Je moet als buitenlander een speciaal ticket kopen. Een retour kost omgerekend 4 euro. De ferry vertrekt elk kwartier en de overtocht duurt ongeveer 10 minuten.

Yangon, Myanmar, bestemmingstips
De haven van Dala tijdens zonsondergang.

Dagtrips vanuit Yangon

Vanuit de stad kun je leuke dagtrips nemen naar omliggende dorpen en Pagodes. Je kunt namelijk heel gemakkelijk een auto met privéchauffeur huren voor omgerekend nog geen 30 euro per dag. Taxichauffeurs zijn ook volop beschikbaar, maar meestal minder flexibel.

Zo kun je een dagtrip nemen naar de Kyauktan Pagode. Dit is een Pagode op een eiland, welke zeer frequent wordt bezocht door pelgrims. Onderweg naar Kyautan kun je nog stoppen in Aung Chan Thar waar je een bezoek kunt brengen aan een echte lokale markt. We hebben hier een uur rondgedwaald zonder ook maar een toerist gezien te hebben.

Daarnaast kun je een bezoek brengen aan andere bezienswaardige Pagodes in de omgeving, als de Kyaik Khauk Pagode.

Deze diashow vereist JavaScript.

Yangon Circular Train

Als je in Yangon bent moet je zeker een dag uitrekken voor de Yangon Circular Train. Dit is een trein dwars door de buitenwijken van Yangon. De trein begint en eindigt op het centrale station van Yangon. Let er wel op dat je de goede trein neemt! Je kunt ook een gids huren welke je meeneemt naar de verschillende highlights langs het spoor.

Deze diashow vereist JavaScript.

Accommodatie

Zorg er voor dat je je accommodaties ruim van te voren boekt in Myanmar. Er is namelijk sinds de openstelling van het land een drastisch tekort aan accommodaties. Ik heb zelf bij Backpacker Bed & Breakfast overnacht, een aanrader. De kamers zijn ruim en schoon. En ze hebben een terras op de hoogste verdieping waar je ’s ochtends met een heerlijk gratis ontbijt kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Ze hebben gedeelde kamers en privé kamers. Ik heb zelf in een tweepersoonskamer overnacht voor 10 dollar per nacht.

Eten en drinken

Myanmar is een land van street food. Overal waar je komt of het nu in een grote stad of een klein dorp is wordt street food verkocht. Met name loempia’s in alle soorten en maten zijn rijk vertegenwoordigd. Ze smaken heerlijk en je betaald voor 10 stuks vaak nog geen vijftig eurocent. Vrijwel al het streetfood wordt gefrituurd, waardoor je ook niet zo snel last hebt van voedselvergiftiging. Ik heb tenminste nergens last van gehad.

Yangon, Myanmar, bestemmingstips
In Yangon vind je op elke hoek van de straat lekker en zeer goedkoop street food.

Je vindt in Yangon niet veel restaurants, maar ze zijn er wel. De locaties kun je vinden op de gratis stadskaart van Yangon. Restaurants zijn meestal gericht op westerlingen en daarom redelijk duur. Voor een goede maaltijd ben je al snel 15 euro kwijt.

Tot slot

Inspiratie opgedaan? Of heb je nog vragen? Laat het ons hieronder weten!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *