Bestemmingstips – Suriname – Brownsberg & Raleighvallen

Bestemmingstip: Suriname - Brownsberg & Raleighvallen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Net als afgelopen maand is ook deze maand Paramaribo in Suriname weer in de aanbieding met de Flying Blue Promo Awards, al is het maar met 25% korting. In twee voorgaande artikelen heb ik jullie al tips gegeven voor als je in Paramaribo bent of voor in de omgeving. Voor echte avonturiers en natuurliefhebbers is het zeker ook een must om de Surinaamse jungle te bezoeken. In dit artikel ga ik dan ook in op enkele plekken die je eigenlijk bezocht moet hebben. Natuurlijk is er meer te doen, maar dat is teveel om op te noemen.

Naar Brownsberg

Er zijn meerdere mogelijkheden om bij het nabijgelegen Brownsberg Natuurpark te komen. Wij zijn destijds door een chauffeur boven op de berg afgezet. Je kunt natuurlijk ook een auto huren via bijvoorbeeld rentalcars.com. Let wel op het seizoen waarin je zit, een 4×4 kan soms erg handig zijn, omdat het laatste deel van de weg die naar boven gaat niet geasfalteerd is en in een modderbad kan veranderen bij regenval.

Je kunt ook gewoon een tour boeken, bijvoorbeeld hier of hier. Persoonlijk zou ik wel meer dan één dag naar de Brownsberg heen gaan, er is veel te doen en met één dag heb je echt niet goed de kans iets te zien en de route erheen kan al vermoeiend zijn.

Onderweg naar Brownsberg kom je langs verschillende dorpjes en transmigratiedorpjes. Een bezoek aan zo’n transmigratiedorp is bijzonder, omdat de mensen hier nog vrij ‘basic’ leven. Ook kom je hoogstwaarschijnlijk langs de inmiddels gesloten aluminiumfabriek van Alcoa.

Ex Alcoa aluminiumfabriek
Transmigratiedorp

Brownsberg overnachten

Brownsberg Natuurpark is een natuurreservaat. In Nederland kennen we Staatsbosbeheer, in Suriname hebben ze Stinasu (Stichting Natuurbeheer Suriname), die daar de natuur goed zou moeten beheren en beschermen (mijn ervaring met Stinasu destijds was helaas alleen niet zo beschermend, hopelijk nu wat beter). Goed, via Stinasu kun je een verblijf op de Brownsberg boeken, maar ook via een touroperator die dan alles voor je regelt.

Verschillende verblijven van redelijk primitief tot wat luxer zijn aanwezig op de berg. Destijds verbleef ik vrij primitief. Met een hangmat en stretcher heb ik me prima vermaakt in een houten hutje genaamd ‘Koejake’. Hier verblijf je met maximaal 6 personen. Je beschikt over een klein keukentje. Douche en toilet zijn in een apart bijgebouw. Tarieven voor overnachting of verblijf op Brownsberg vind je via de officiële pagina van Stinasu.

Hutje ‘Koejake’ op Brownsberg
Hangmatten en stretchers in de ‘Koejake’
Receptie & barretje

Op en rond het verblijf vind je ook vele dieren en planten. In de avond komen ook verschillende dieren tevoorschijn. Voor de echte natuurliefhebbers is dit echt een super plek om te verblijven.

Brownsberg verkennen

Op Brownsberg kun je verschillende routes wandelen. Dit kun je onder begeleiding van een gids doen of zelfstandig. De routes zijn over het algemeen goed aangegeven. Natuurlijk kun je ook hulp vragen bij de receptie. Je kunt de volgende routes wandelen. Vaak is het pad heen ook het pad terug:

 • Leoval

Deze wandeling neemt je mee de jungle in. Met een beetje geluk kom je verschillende dieren tegen en zeker een hoop mooie planten. Vanaf het verblijf terrein kom je na een poosje op een splitsing. Je kunt hier naar de Leoval en naar de Ireneval. De wandeling naar de Ireneval is een stuk intensiever omdat je eerst heel stijl naar beneden gaat, en uiteindelijk dus ook weer stijl omhoog moet wandelen en klimmen. De Leoval is gemakkelijker bereikbaar omdat er goede trapjes zijn aangelegd. De heenweg duurt +/- 50 minuten.

 • Ireneval

De Ireneval, op dezelfde weg vanaf het verblijf terrein als de Leoval, is dus een stuk zwaarder om te bezoeken dan de Leoval. Maar ik vond de Ireneval een stuk gaver om heen te gaan. Beneden is een prachtige waterval, de Ireneval met een klein meertje waarin je kunt badderen en afkoelen na de mooie wandeling. In de buurt van deze waterval bevindt zich ook een ingang van een oude goudmijn. Onderweg kom je verschillende vlinders en andere insecten tegen. Afhankelijk van het seizoen kun je ook verschillende vogels tegen. De heenweg duurt +/- 80 minuten.

 • Mazarunival

De wandeling naar de Mazarunival neemt zo’n 70 minuten in beslag. Het is een gemakkelijk pad dat naar een kleine waterval zal leiden.

 • Koemboe val

Trek je stevige wandelschoenen aan. Het begin is namelijk gemakkelijk te bewandelen, maar het einde is wat zwaarder. Uiteindelijk kom je uit bij de Koemboekreek. De wandeling duurt zo’n 45 minuten.

 • Mazarunitop

Deze top is vrijgemakkelijk te bereiken. Vanaf hier hem je een vanaf het plateau een prachtig uitzicht over het gebied en ook het Brokopondomeer. Hier kun je prima vogels spotten. Wil je even uitrusten na je wandeling? Dat kan er staan hier namelijk wat bankjes.

Uitzicht vanaf Mazarunitop op het Brokopondomeer
 • Witikreek

De langste wandeling misschien wel, trek ook hier goede wandelschoenen aan. Het kan soms wat glad zijn. Na een flinke storm kan het hier ook vol liggen met takken en bomen. Let dan goed op slangen e.d. zeker als je onder bomen door moet die omgevallen zijn. De slangen vallen over het algemeen echt niet op!

Wikikreek
Pas op voor deze slangen. Familie v/d ratelslang

Eenmaal aangekomen bij de Witikreek kun je hier heerlijk ontspannen bij het water. Je kunt ook nog verder wandelen. Dit is persoonlijk niet aan te raden zonder gids. Je kunt namelijk uitkomen bij een nabijgelegen goudmijn, die destijds niet per se legaal was en later ook in het nieuws is geweest. Men draagt daar ook geweren.

Onderweg naar de Witikreek kun je o.a. Slingerapen tegenkomen. Erg bijzonder als je bekogeld wordt door deze apen. Vaak omdat je in hun territorium wandelt. Het begint met takjes en uiteindelijk met halve grote takken, wandel dan goed door, maar kijk uit waar je loopt!

Naar Raleighvallen

Net als Brownsberg is ook Raleighvallen een natuurpark. Dit natuurpark is meer centraal gelegen en per auto en boot bereikbaar.

Op weg naar Witagron
Per korjaal over de Boven Coppenamerivier naar Raleighvallen

Heb je wat meer te besteden of wil je een bijzondere tocht maken? Ga dan per vliegtuig en landt op de lokale airstrip. Je kunt hier dus niet zelfstandig heenreizen. Je zult gebruik moeten maken van een tour. Trek hier zeker meerdere dagen voor uit.

Locatie Raleigvallen en Brownsberg ten opzichte van Paramaribo
©Sawadee

Raleighvallen overnachten

Op Raleighvallen zijn verschillende dingen te doen en er zijn verschillende verblijven te boeken. Ook hier is Stinasu aanwezig. Via hen kun je een verblijf boeken. Ook bij verschillende touroperators kun je verblijven in combinatie met een tour boeken.

Wat zeker gaaf is om met een hangmat in de ‘Common Pavilion’ te verblijven. In een groot houten ‘villa’ verblijf je dan. Zorg zelf voor wat kookgerei die je in Paramaribo bij verschillende instanties kunt huren of eventueel bij Stinasu. In de ochtend word je vaak gewekt door de vroege vogels of de lokale Doodshoofdaapjes die graag even nieuwsgierig komen kijken. Neem wat appelbananen mee uit Paramaribo, daar zijn ze dol op!

Common Pavilion

Doodshoofdaapje

Wil je wat minder primitief verblijven? Dan kun je ook kiezen voor het ‘Gonini’-verblijf of ‘Tamanua’-verblijf.

In en rondom de verblijven kun je al genieten van de natuur. Je bevindt je hier echt in de jungle. Het is alleen maar natuur, heerlijk! Apen, vogels, vlinders, vissen en prachtige planten. Het is te veel om op te noemen, maar dit is echt genieten!

Heb jij geluk om deze Harpij Arend te zien?

Omgeving Raleighvallen

Je kunt in de omgeving van Raleigh dus veel verschillende activiteiten ondernemen. Raleighvallen ligt op het Guyana schild en is ruim 2 miljard jaar oud. Je vindt hier veel granieten rotsen.

Hieronder zal ik benoemen en omschrijven samen met wat fotootjes wat er te doen is:

 • Voltzberg

Ga per korjaal naar de start van de looproute naar de Voltzberg. Trek hier een ruime dag voor uit. De wandeling beneden is prima te doen, maar naar boven is best zwaar. Trek ook goed schoeisel aan! De Volzberg is een granietenheuvel die erg stijl is. Wanneer het heeft geregend kun je beter een half uurtje wachten zodat de zon het water doet verdampen, anders glij je alleen maar weg en kom je ‘nooit’ boven. Bovenop de Voltzberg heb je een prachtig uitzicht over het Centraal Suriname Reservaat. Alleen maar jungle! Geniet boven op de heuvel van deze uitzichten. Neem wel wat eten en drinken mee om genoeg energie op te doen voor de tocht terug.

Voltzberg

Rotshaantje

Slingeraap
Uitzicht over het Centraal Suriname Reservaat

Nabij de Voltzberg kun je nog opzoek naar de zeldzame Rotshaan. Een oranje vogel die maar op weinig plekken te zien is. Verder kun je onderweg nog verschillende apensoorten tegenkomen zoals de Bruine Kapucijnaap en de Slingeraap. Ook aan andere flora en fauna is dit gebied rijk!

 • Moedervallen

Ook hier ga je per korjaal heen. Je bewandelt eerst een pad als je bent uitgestapt en komt uiteindelijk bij een waterval uit. Het is een vrij vlakke waterval waar je (als het niet te veel heeft geregend) over de granieten stenen kunt wandelen. Leuk is dat hier in het water veel Sidderalen zitten. Leuk om te zien, maar raak ze niet aan, ze kunnen een flinke elektrische schok geven!

Sidderalen
 • Airstrip en het eiland

De Airstrip ligt eigenlijk op hetzelfde eiland als waar je verblijft. Het is een verhoging waar vele bomen e.d. ooit verwijderd zijn om kleine vliegtuigjes te laten landen. Als je hier vroeg in de ochtend komt kun je vogels spotten. Denk hierbij aan verschillende toekans en ijsvogels.

Wandel ook eens via de vele paden op het eiland naar de verschillende uithoeken. In de avond kun je misschien een gids vragen je rond te leiden. Je komt dan wel wat ander gespuis tegen dan overdag. Zorg dat je geen spinnenvrees hebt, deze zul je voldoende zien 😉

Airstrip

Tips

Voor de reiziger naar Suriname nog enkele tips:

 • Neem voor elke tour voldoende water en zonnebrand mee!
 • Een petje of andere hoofddeksel kan erg fijn zijn.
 • Je bent hier echt in de jungle, dus wat muggen werende middelen zijn aan te raden. In Suriname komt ook Malaria voor, check van tevoren bij bijvoorbeeld thuisvaccinatie.nl welke medicatie je nodig hebt.
 • Denk aan het weer, het kan omslaan en ineens hard regenen, een regenjas kan fijn zijn, maar een lekkere ‘Surinaams’-douche is ook wel lekker hoor.

Suriname

Dit is alweer het derde en tevens laatste artikel uit de Surinamereeks, hopelijk heeft het jullie veel reisinspiratie gebracht.

Ga jij binnenkort naar Suriname, bezoek dan ook zeker een van deze plekken. Voor natuurliefhebbers is dit zeker een must. Ga je met kinderen? Dan is Brownsberg erg leuk, omdat het ook redelijk toegankelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *