Bestemmingstip: Suriname – Paramaribo6 min leestijd

Bestemmingstip Suriname Pararmaribo

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Onlangs kwamen de nieuwe Promo Awards van Flyingblue online. Hierover schreef Kilian destijds al. In de maand februari zat ook een interessante vlucht in World Businessclass (WBC) met KLM. Namelijk voor 62.500 miles heen en terug vanuit Amsterdam naar Paramaribo. Dat is toch geen ‘miles’ voor zo’n bijzondere reis! Inmiddels lijkt de vlucht voor dit tarief helaas niet meer beschikbaar. Maar bij zo’n bijzonder land, hoort ook wat inspiratie!

Studie

Zelf ben ik al een poos geleden in Suriname geweest. Destijds verbleef ik voor mijn studie ongeveer 6 weken in Suriname. Ik zal in drie artikelen enkele highlights uitlichten om de toekomstige reizigers naar Suriname wat inspiratie te geven over dit land.

 • 1e artikel – Suriname – Paramaribo (dit artikel)
 • 2e artikel – Omgeving Paramaribo
 • 3e artikel – Brownsberg & Raleighvallen

Suriname

Suriname kent ruim een half miljoen inwoners, waarvan de meeste in de hoofdstad Paramaribo wonen. Het grenst aan Guyana (westen), Frans-Guyana (oosten) en Brazilië (zuiden). Twee derde van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Het noordelijke deel is vooral bewoond. Ongeveer 6% van de bevolking woont in de hoger gelegen binnenlanden. Deze inheemse bevolking leeft soms nog op traditionele wijze.

Suriname is over het algemeen vrij gemakkelijk te bereizen. In het noorden zijn goed geasfalteerde wegen. Je kunt vanuit Paramaribo met een van de vele busjes naar verschillende plekken in het noorden van het land reizen. Ook zou je een auto kunnen huren en jezelf verplaatsen of op verschillende plekken kunnen fietsen. Mocht je richting de binnenlanden willen, of een van de natuurgebieden aan zee willen bezoeken, dan zal je algauw per boot naar die plekken gaan. Het is een bijzondere ervaring om in een korjaal te reizen over het water. Dit zijn vaak smalle bootjes met een motor achterin. Ook kun je vanaf vliegveld Zorg en Hoop (ORG) vliegen naar een van de vele airstrips in het binnenland. Ja, het zijn gewoon stukjes grasveld waar je dan op landt. Vluchten kun je boeken bij Blue Wing Airlines en Gum Air.

Bestemmingstip Suriname
Kaart Suriname
©doescadushi.org

Als je op zoek bent naar een verblijf, dan is er keuze genoeg. In Suriname zijn echter niet heel veel internationale ketens aanwezig, dus punten sparen zal hier wat minder gemakkelijk gaan. Echter is de keuze ruim, van budget tot luxe. Denk ook eens aan een verblijf bij een gezin, om de echte Surinaamse sferen te proeven. Dit kan bijvoorbeeld via Airbnb.

Vlucht

Vanaf Amsterdam kun je gemakkelijk rechtstreeks vliegen op Paramaribo. KLM vliegt 4x per week rechtstreeks op deze bestemming, namelijk op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Terugvlucht vanaf Paramaribo is op dezelfde dag. KLM voert de vlucht nu nog uit met de Boeing 747-400,

Ook Surinam Airways vliegt vier keer per week vanaf Amsterdam rechtstreeks op Luchthaven Zanderij /Johan Adolf Pengel International Airport (PBM).

Vluchttijden AMS-PBM KLM & Surinam Airways

Bij aankomst op het vliegveld van Paramaribo stap je per trap uit het vliegtuig. Hopen dus op een droge aankomst. De luchthaven is niet heel groot, bij binnenkomst sta je al gauw in de rij voor de douane, waarna je in de bagagehal aankomt.

Luchthaven Paramaribo

Paramaribo

Aangekomen in Suriname, merk je gelijk dat je ongeveer ter hoogte van de evenaar bent. Het is vochtig en het is warm. Verder is het een grote mengelmoes van culturen, en zijn veel huizen gebouwd van hout. In Paramaribo zijn enkele bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn.

Fort Zeelandia:

Van buitenaf kun je rondom het fort wandelen. Binnen is het ingericht als museum. Er wordt teruggekeken op de koloniale tijd door o.a. de Nederlanders, maar ook zijn er wisselende tentoonstellingen te zien. Rondom het fortcomplex staan nog enkele andere gebouwen, voornamelijk voormalige officierswoningen. Ook zal je op het pleintje een standbeeld van Koningin Wilhelmina terugvinden.

Fort Zeelandia

Onafhankelijkheidsplein:

Op de zondagochtend kun je hier genieten van de zangvogelwedstrijd, erg leuk om eens mee te maken als hier allemaal mensen met kooitjes en fluiters staan.  Rondom het plein staan enkele overheidsgebouwen:

 • Presidentieel Paleis: Lijkt op het Witte Huis in Washington DC, maar staat hier toch echt in Paramaribo. Het is vooral in gebruik voor formele ontvangsten. Het Paleis wordt omringd door de Palmtuinen. Deze ‘tuin’, eigenlijk gewoon een prettig parkje, is voorzien van honderden palmbomen. Hier kan je ook enkele doodshoofdaapjes tegenkomen. Loop alleen overdag door het park, in de avond staat het bekend om de vele criminelen.
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken.
 • Ministerie van Financiën.
 • Hof van Justitie.
Rondom het Onafhankelijkheidsplein

Andere bezienswaardigheden:

Dan zijn er verder over de stad ook nog enkele andere bezienswaardigheden. Het is heerlijke wandelen en kijken hoe de stad is opgebouwd. Let hier en daar op missende stoeptegels, want de infrastructuur is niet overal op en top.

Ik vond het erg bijzonder dat de stad eigenlijk is opgebouwd uit hout, geschilderd in vele kleuren. Lekker vrolijk dus! Hier en daar kun je nog dingen bekijken en bezoeken.

 • Petrus-en-Pauluskathedraal: deze prachtig houten kerk staat in de Gravenstraat. De kerk is van binnen voorzien van houtsnijwerk is in de wijde omgeving al te herkennen aan de gele en blauwe kleuren.
 • Hoogduitse synagoge & de moskee: aan de Keizerstraat staan deze twee gebedshuizen vredig langs elkaar.
 • Centrale Markt: hier kun je elke dag genieten van de handel in groente, fruit, vlees en vis uit Suriname. Let op met foto’s maken, dat vinden de verkopers niet altijd prettig. Vraag dus even of het mag.
 • Vanaf de oever van de Surinamerivier valt hij eigenlijk altijd wel op, de Jules Albert Wijdenbosch Brug, in de volksmond ‘De Brug’ genoemd. Een belangrijke brug die beide zijden van de rivier met elkaar in verbinding bracht. Voorheen moest namelijk alles per boot worden vervoerd.
 • Voor de kleintjes en dierenliefhebbers is er nog de Paramaribo Zoo. Hier vind je verschillende apensoorten, slangen en bijvoorbeeld de jaguar.
 • In de omgeving van het centrum zijn ook enkele winkelcentra waar je allerlei spullen kunt kopen. Bijvoorbeeld bij de Spanhoek Passage.

Goed, voldoende te doen dus!

Kerk, Moskee, Synagoge
Centrale Markt

Tips

Voor de reiziger naar Suriname nog enkele tips:

 • Je bent vlakbij de evenaar, neem voldoende bedekkende maar luchtige kleding, zonnebrand, hoedje en bril mee. Ik voldeed bijna elke dag aan bovenstaande, maar toch was ik nog aardig verband op sommige dagen. De zon is erg krachtig.
 • Ga zeker een keer roti eten, bijvoorbeeld met kip, rundvlees of vegetarisch, het is heerlijk!
 • Een bakje schaafijs is ook zeker de moeite. Check van tevoren wel even of je het kraampje vertrouwt. Vaak is het namelijk een kraampje gewoon op straat waar ze het ijs van een groot blok ijs af schaven.
 • De bus is een handige en leuke manier om je in en rondom de stad te verplaatsen. Er is een dienstregeling, maar zoals veel in Suriname, gaat het niet altijd op tijd. Vaak is vol=rijden. Rondom de centrale markt vind je vele bussen, ze vertrekken vaak vanaf de Waterkant / Sophie Redmonstraat / Saramaccastraat / Maagdenstraat.
 • Vergeet je visum niet aan te vragen. Je kunt ook een ‘toeristenkaart’ aanvragen. Dit kan ook op Schiphol voor vertrek, of bij aankomst op het vliegveld van Paramaribo, hier meer informatie daarover.
Busstation Paramaribo Foto: SvdElzen

 

Ik hoop dat je na dit artikel al veel zin hebt om te vertrekken naar Suriname. Het is echt een bijzonder land! Binnenkort zal nog meer over de omgeving van Paramaribo en de Brownsberg & Raleighvallen volgen. Ik hoor graag hoe jij de stad en het land hebt ervaren. 

Reacties

 1. Lars zegt

  Wow, mooie review!
  Zelf ben ik meerdere malen in Suriname geweest. Tijdens mijn loopbaan bij defensie voor jungle training. Maar ook om op te treden. Super mooi land met lieve mensen.

 2. Pjotr zegt

  Als gids kan ik je Peter uit Arnhem aanbevelen. Zowel voor een ritje van/naar het vliegveld als voor stadswandelingen en excursies. Je kunt hem bereiken via travelpointsuriname punt com. Via mij heeft hij al een AmEx FB Card, dus je hebt meteen een gespreksonderwerp…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *