Bestemmingstip: Suriname – Omgeving Paramaribo8 min leestijd

Stijging coronabesmetting zorgt voor sluiting luchtruim Suriname

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Bij de Promo Awards van februari stond een mooie deal naar Paramaribo. Helaas is de deal niet meer beschikbaar voor deze prijs, maar de bestemming blijft natuurlijk erg leuk. Vorige week schreef ik al over de bestemming Paramaribo. In dit artikel ga ik in over de omgeving van de hoofdstad.

Suriname

In drie afzonderlijke artikelen zal ik proberen een beeld te vormen van Suriname. In dit artikel ga ik in op enkele bezienswaardigheden rondom Paramaribo.

 • 1e artikel – Suriname – Paramaribo
 • 2e artikel – Omgeving Paramaribo (dit artikel)
 • 3e artikel – Brownsberg & Raleighvallen

Auto of tour

Om rondom Paramaribo te reizen kun je ervoor kiezen om een auto te huren. Zelf huur ik altijd gemakkelijk een auto via rentalcars.com, een handige website die verschillende verhuurders met elkaar vergelijkt. Tevens kun je daar vrij goedkoop een verzekering bij toevoegen. Ook kun je ervoor kiezen om met een georganiseerde tour te reizen in Suriname. Soms kun je ook niet anders, omdat je bijvoorbeeld met een boot moet. Op internet zijn verschillende aanbieders te vinden. Ikzelf had voor mijn studie de gehele periode contact met een mannetje daar, waar we ook sliepen. Ik weet niet of hij nog steeds tours regelt, maar de naam van het bedrijf was destijds: Amar’s Eco Tours, via deze pagina kom je bij nog vele andere operators en hun contactgegevens.

Fietsen huren

Suriname heeft een lange geschiedenis. Ook de Nederlanders hebben daar een groot aandeel in gehad. Een restant daarvan was onder andere Fort Zeelandia, waarover ik mijn vorige artikel al schreef. Hier kwamen destijds de slaven uit Afrika aan. De slaven werden veelal gebruikt op de plantages in de omgeving. Omdat we graag de plantages van dichtbij wilde zien kozen we ervoor om dit met de fiets te bezoeken.

Nabij Restaurant Zus&Zo in Paramaribo hebben wij fietsen gehuurd. Ga naar ‘Fietsen in Suriname’ waar je voor €10,- per dag al een eenvoudige fiets met versnelling hebt. Bij ‘Fietsen in Suriname’ kun je ook verschillende fietsreizen boeken.

Fietsen in Suriname
Foto: SvdElzen

Een rondje plantages

Vanaf ‘Fietsen in Suriname’, nabij de Palmtuinen zijn we vertrokken richting Leonsberg. Dit is ongeveer 9 kilometer fietsen en daar doe je dan bijna een uur over. Vanaf hier kun je op de boot stappen naar Nieuw Amsterdam. Hier kun je Fort Nieuw Amsterdam bekijken, destijds aangelegd omdat Fort Zeelandia niet meer voldeed als bescherming van de plantages.

Na Nieuw Amsterdam kun je gemakkelijk naar Mariënburg fietsen, je kunt kiezen om hier gelijk de boot te pakken naar Frederiksdorp, of rechtsaf te slaan bij de kruising naar het industrieel en cultureel erfgoed van deze plaats. Mariënburg was vroeger een grote plantage waar je de restanten nu nog goed van kunt zien. Wij kozen ervoor om dit over te slaan maar door te gaan naar Frederiksdorp per boot. In Frederiksdorp zijn allerlei gebouwen gerestaureerd zoals het destijds was tijdens de slavernij. Je krijgt hier een goed beeld hoe de gebouwen en plantages eruitzagen. Vanaf de Frederiksplantage loop je gemakkelijk even naar de Johan en Margaretha plantage, waar een Javaansdorp is ontstaan.

Vanaf de plantage fiets je verder via het ‘Communicatiepad naar Kroonenburg. Het is een prima zandpad waar je langs verschillende houtenhuisjes en oude plantages fietst. Ook zie je hier verschillende vogels en bloemen. Daar kun je de boot weer over de Surinamerivier pakken naar Alkmaar (check of deze vaart). Vanuit daar kun je terugfietsen naar Nieuw Amsterdam en de boot pakken naar Leonsberg. Ik zelf koos om naar Meerzorg te fietsen. Onderweg zie je bananen- en koffieplantages. Aangekomen in Meerzorg fietste ik via de Oost-West Verbinding naar de Jules Wijdenboschbrug. Je moet niet bang zijn om hier overheen te fietsen, het is een smalle weg waar auto’s, vrachtwagens en fietsen rijden, maar kijk uit! Je kunt ook de boot pakken naar Paramaribo terug.

‘Haven’ Leonsberg

Fort Nw Amsterdam

Frederiksdorp

Communicatiepad
Route Fietstocht

Matapica

Wil je schildpadden kijken? Of gewoon een mooie tocht maken en uitwaaien op het strand? Ga dan naar Matapica. In het juiste seizoen zie je hier ook zeeschildpadden die de eieren leggen of wanneer ze juist uitkomen. Zelf was ik niet in het juiste seizoen, maar de reis hierheen en hier zijn is gewoon prachtig!

Neem een tour of laat je afzetten in Mariënburg. Vanuit hier neem je de boot richting open zee. Je ziet hier duidelijk dat je in brak water vaart. Als je geluk hebt kom je hier nog de Brakwaterdolfijn tegen. Erg leuk als ze langs je boot uit het water springen. Het is heerlijk genieten deze boottocht. De boot stopt ongeveer bij Plantage Margareta. Vanaf daar ga je in een korjaal, een smalle boot door een prachtig mangrovegebied.

Na ongeveer drie kwartier varen kom je aan op Matapicastrand. Als je zelfstandig reist, spreek dan van tevoren goed af hoe laat je opgehaald wilt worden! In Paramaribo kun je op verschillende plaatsen hangmatten kopen, dit is leuk om mee te nemen naar Matapica. Deze hang je gemakkelijk tussen de bomen daar. Ook is het leuk om wat te ‘zwemmen’ aan de rand van de zee. Op het strand kun je lekker wandelen, als je geluk hebt heb je zelfs het strand voor je alleen. Blijf goed aan de waterkant, kom je achter de bomengrens, dan heb je veel last van de muggen.

Tegen het begin van de avond zijn we weer opgehaald en gingen we terug richting Plantage Margareta. Onderweg hebben we nog gezocht naar Kaaimannen, bijzonder om van die kopjes boven het water uit te zien steken. Als je geluk hebt kun je er zelfs nog eentje vasthouden. Zorg wel dat je goede kleding aan hebt, anders wordt je helemaal lek geprikt.

Naar Matapica

Matapicastrand & Kaaimannen

Bigi Pan

Vertrek vroeg richting Bigi Pan, een vogelrijke lagune. Ook zie je hier verschillende huizen op palen. Zorg dat je van tevoren iemand geregeld hebt die je per boot over de lagune kan varen.  Tijdens de tour over het water zie je veel flora en fauna. Te denken aan kaaimannen, de Grote Amerikaanse IJsvogel, grote groepen Rode Ibissen, Snip, Slakkenwouw en nog heel moois! Vaak kun je met een tour wat eten bij een van de huisjes op palen in de lagune.

Foto: SvdElzen

Rode Ibissen
Lagune in Bigi Pan

Nieuw Nickerie

Bigi Pan wordt vaak gecombineerd met Nieuw Nickerie, de tweede grote stad van Suriname. Dit zou je niet perse zeggen als je hier aankomt. Het is leuk om hier even te wandelen en wat te eten en drinken. Bekijk bijvoorbeeld het politiebureau, postkantoor en het Commissariaat (hier zit de Districtcommissaris). In de ochtend is het ook zeker de moeite waard om de Grote Markt te bezoeken, wanneer hier veel handel is en het nog rustig en niet te warm is.

In de omgeving van Nieuw Nickerie zijn veel polders met rijstvelden. Ten westen van Nieuw Nickerie is er de Corantijn rivier, die tevens de grens met Guyana vormt. Naast het grote exportproduct rijst, worden er in dit gebied ook veel bananen geproduceerd.

Het Commissariaat
Nieuw Nickerie
Grote Markt in Nieuw Nickerie

Guyana of Frans-Guyana

Helaas zelf niet per boot naar de buurlanden kunnen gaan destijds. Dit vanwege de onrustige gebieden destijds. Ik weet niet hoe het momenteel is, maar een bezoek aan Guyana (west) of Cayenne in Frans-Guyana (oost) is zeker mogelijk voor bijvoorbeeld een dagje, en natuurlijk weer een stempel in het paspoort erbij ;). Vanuit Nieuw Nickerie ga je iets naar het zuiden waar je de pont kunt nemen. Prijzen lopen nogal uiteen voor voetgangers of auto’s. Let wel op dat je de juiste papieren hebt voor de auto. Ook moet je hier waarschijnlijk een multiple entry visum voor Suriname voor hebben.

Wil je je weer even in ‘Europa’ voelen, ga dan naar Frans-Guyana. Vanuit Paramaribo rijdt je richting Albina, waar je de boot kunt nemen naar Saint-Laurent-du-Maroni.  Let ook hierbij goed op de paspoort en visumeisen, maar ook of je de auto mee mag nemen.

Guyana aan de overkant van de Corantijnrivier

Tips

Voor de reiziger naar Suriname nog enkele tips:

 • Neem voor elke tour voldoende water en zonnebrand mee!
 • Een petje of andere hoofddeksel kan erg fijn zijn.
 • Denk aan het weer, het kan omslaan en ineens hard regenen, een regenjas kan fijn zijn, maar een lekkere ‘Surinaams’-douche is ook wel lekker hoor.

In dit artikel heb ik enkele ervaringen uitgewerkt. Er zijn echter veel meer mogelijkheden voor uitstapjes in de omgeving van Paramaribo. Check bijvoorbeeld bij een van de touroperators die ik eerder heb ingevoegd in dit artikel. Sowieso veel plezier op tour! In mijn volgende artikel ga ik nog in op een uitstapje naar Brownsberg en Raleighvallen.

Reacties

 1. Michiel zegt

  Leuk hoor Marco, wij hebben 3 jaar geleden bijna exact hetzelfde rondje gemaakt op de fiets.
  Inderdaad: de terugweg langs de oost-west verbinding is wat minder geschikt voor fietsers.
  Verder erg leuk om te doen, ik kan het aanbevelen!

 2. Michiel zegt

  De foto’s bij jouw artikel zijn nagenoeg identiek aan ons vakantie album!!
  Een aanrader op de fietstocht is Hotel de Plantage, een mooie accomodatie.
  Na de fietstocht met de bus naar Atjoni, en vandaar per korjaal naar Danpati Riverlodge voor 3 nachten.
  Top jungle ervaring.
  En toen, niet heel origineel, nog een weekje strand op Curacao ( met Insel Air!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *