Bestemmingstips – Marseille, Frankrijk8 min leestijd

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In maart van dit jaar reisde ik voor een weekendje af naar het zonnige Marseille in Frankrijk. Eigenlijk zou de reis al eerder plaats gevonden hebben, maar i.v.m. gezondheid moest ik destijds annuleren. Helaas reis weg zou je denken. Heel vriendelijk mailde een medewerker van het hotel terug dat ik binnen een half jaar nog gebruik mocht komen maken van de geboekte kamer in het MGallery Grand Hotel Beauveau Marseille Vieux Port. Super fijn, dus ik kon nog een keer gaan. Ik boekte opnieuw een vliegticket bij KLM via de Air France website en in maart kon ik dus weer gaan. In dit artikel zal ik ingaan op Marseille en enkele bestemmingstips op een rijtje zetten.

Vooraf

Zoals dus al aangegeven kon ik opnieuw de reis naar Marseille boeken. Ik boekte de vliegreis bij Air France. Dit deed ik omdat het ticket sowieso al wat voordeliger was dan wanneer ik rechtstreeks bij KLM zou boeken. Ook hoefde ik geen boekingskosten te betalen. Dit scheelde me toch weer enkele euro’s. De vlucht vanuit Amsterdam naar Marseille (MRS) werd uitgevoerd door KLM. Naast de vlucht moest ik ook nog een hotel boeken nabij het vliegveld. Hiervoor koos ik omdat de avondvlucht van KLM rond 23.00u aankomt. Het is dan niet meer mogelijk om met het openbaar vervoer in de stad te komen. Een taxi was erg kostbaar en het was dus voordeliger om te overnachten nabij de luchthaven. Hier verbleef ik in het Ibis Styles Marseille Aeroport.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Ibis Styles Marseille Aeroport

Dit is een artikel uit een reeks van vier artikelen over mijn reis in Marseille. Andere artikelen uit deze reeks zijn:

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk

Marseille

De stad Marseille is de tweede stad van Frankrijk. Na Parijs de grootste stad dus. Als je er bent zou je dat wellicht in eerste opzicht niet zeggen. Althans, het gedeelte waar je als reiziger naar toe reist is minder uitgestrekt dan bijvoorbeeld in Parijs. In Marseille is veel wat je zult bezoeken rondom de oude haven gelegen. Dit wil niet zeggen dat het geen stad is die een bezoek waard is.

Ik verbleef een zaterdag en zondag in deze stad en heb aardig wat bezienswaardigheden kunnen bezoeken. Bij het verblijf dat ik boekte in het Ibis Styles Marseille Aeroport, zat in de kamerprijs ook een Marseille City Pass inbegrepen. Ideaal als je kort verblijft en graag veel bezienswaardigheden wilt bezoeken. Normaliter kost deze Marseille City Pass je voor 24 uur €26,-. Dat heb ik er nu zeker niet voor betaald, omdat het een combinatie was van kamer en City Pass, maar daar in een later artikel meer over.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Toegang tot het toeristentreintje naar de Notre-Dame in Marseille met de Marseille City Pass.

De Marseille City Pass geeft je (gratis) toegang tot verschillende musea, een bezoek aan de If-Castle of de Frioul Eilanden, gratis reizen in de stad met bus en metro. Ook kun je met de toeristentrein naar de Notre-Dame of een rit door de oude stad. Meer informatie over de Marseille City Pass kun je hier en een handige samenvatting hier lezen. Mocht je ook naar Marseille gaan, check dan even of je bij je hotel eventueel een pakket kunt boeken waar deze pass inbegrepen is. Dit kan een stuk voordeliger uitpakken!

Een eerste verkenning

Omdat ik dus gebruik kon maken van de Marseille City Pass bedacht ik eerst hoe ik zo optimaal gebruik kon maken van deze pass. Hij is 24 uur geldig voor het OV en die tijd gaat in als je hem voor het eerst bij de ov-poortjes gebruikt. Aangezien ik ook graag nog naar het station wilde reizen met mijn spullen en hier niet heen wilde lopen moest ik dit gunstig plannen voor mijn volgende dag.

Goed het was lekker weer dus ik liep eerst wat rondom de oude haven. Het hotel waarin ik verbleef, het MGallery Grand Hotel Beauveau Marseille Vieux Port, keek hierop uit.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Uitzicht vanuit de hotelkamer MGallery Vieux Port

Het toeristentreintje dat ofwel door de oude stad ofwel naar de Notre-Dame rijdt vertrekt ook bij de oude haven. Ik koos voor de rit naar de Notre-Dame. Dit ritje duurt ongeveer 20-30 minuten en gaat voor een groot deel langs de oude haven en langs de kust. Onderweg krijg je in verschillende talen uitgelegd waar je langs rijdt. Het is een leuke toch die uiteindelijk op de top van de La Grande, een kalkstenen rots, eindigt bij de ingang van de Notre-Dame.

Bestemmingstips - Marseille, FrankrijkDeze enorme basiliek kijkt uit over de stad en de zee. Bovenop de 60 meter hoge klokkentoren staat een gouden beeld van de Heilige Maria met het kindje Jezus. De basiliek is echt prachtig.

Bestemmingstips - Marseille, FrankrijkOnderin zit ook een museum waar je apart voor moet betalen, toegang hiervoor zit ook niet inbegrepen in de Marseille City Pass. Een bezoek aan de La Grande en dus ook de basiliek is zeker waard! Je kunt hier ook wandelend heen gaan, maar dat is zeker intensiever. Zelf ben ik wandelend terug naar beneden gegaan langs de typisch Franse straatjes.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Uitzicht vanaf de top La Grande

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk

Rondom Vieux Port

Na mijn bezoek aan basiliek Notre-Dame wandel ik dus op mijn gemak richting de oude haven terug. Stop onderweg zeker even bij een typisch Frans bakkertje voor een lekker Franse versnapering. Hierna kun je langs mooie oude gebouwen wandelen. Denk hierbij aan de Abdij St-Victor, Fort Sint-Nicolas en Palais du Pharo. Vanuit hier heb je prachtige uitzichten op de oude haven (Vieux Port) en op de eilanden dichtbij de stad. Even chillen aan het strand, dat kan bij Plage des Catalans.

Bestemmingstips - Marseille, FrankrijkOok in de tuinen bij Palais du Pharo is het op een mooie zonnige dag altijd wel gezellig druk met mensen die hier komen vertoeven. Een hapje en een drankje kun je prima nuttigen op het gras.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk

Wandel hierna terug langs de oude haven en pak halverwege de oude haven de ferryboot die je naar de andere kant van de haven brengt. Met de Marseille City Pass kun je hier gratis gebruik van maken. Anders kost het je een klein bedrag om gebruik van te maken. Leuk om toch even op de boot door de oude haven te varen.Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk

Je komt hierna uit bij het gemeentehuis. Een groot statig pand wat centraal gelegen in de stad is. Hierna kun je door wandelen naar MuCEM. Dit is een museum dat voornamelijk tijdelijke tentoonstellingen heeft. Deze tentoonstellingen gaan over de Europese en Mediterrane beschavingen. Persoonlijk vond ik het museum wat tegenvallen en niet overzichtelijk. Naast MuCEM is Fort Saint-Jean gelegen. Hier kun je (gratis) door heen wandelen wat zeker de moeite waard is.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
MuCEM

Op verschillende dagen in de week is er ook markt rondom de oude haven. Met verschillende marktwaren staan ze hier, wellicht kun je hier nog een leuk souvenirtje voor thuis aanschaffen.

Bezoek aan de eilanden?

Zelf wilde ik graag naar ofwel het eiland met het If-Castle of de Frioul Eilanden. Helaas is de dienstregeling niet heel gunstig als je ook weer enigszins op tijd terug wilt zijn. Bedenk dus goed van tevoren hoe lang je hier voor wilt uittrekken en wanneer de boten vertrekken. Dit kunnen ze je over het algemeen bij het hotel vertellen of hier online vinden. Uiteindelijk besloot ik dan ook niet meer naar de eilanden te gaan.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Het eiland met Chateau If en op de achtergrond de Frioul Eilanden

Ik koos ervoor om nog even de achterliggende gebieden te bezoeken. Zo ging ik terug richting MuCEM. Ik bezocht eerst Cathédrale La Major, een bijzonder grote kathedraal in een leuke wijk Le Panier.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Cathédrale La Major

Vanuit hier schiet je de smalle straatjes van Marseille in. Er zitten hier leuke winkeltjes en cafeetjes. Ook zijn hier veel muurschilderingen te vinden. Bestemmingstips - Marseille, FrankrijkOok hier merk je dat Marseille een heuvelachtige stad is. Aan de verschillende straten liggen weer trappen die je een laag hoger brengen, en soms kun je over verschillende straten uitkijken die weer lager gelegen zijn.

Bestemmingstips - Marseille, FrankrijkIn deze wijk kun je ook nog Porte d’Aix vinden, een kleine variant van Arc de Triomphe in Parijs.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Porte d’Aix

Eigenlijk ben je nog lang niet de stad uit, maar je merkt dat het hier al veel minder toeristisch is en wellicht is het ook niet aan te raden hier in de avond rond te wandelen. Vanuit Porte d’Aix kun je gemakkelijk naar het station, Gare Marseille Saint Charles, wandelen. Dit station is hoger gelegen en vanuit hier vertrekken verschillende treinen naar bestemmingen in Frankrijk en daarbuiten. Ook vertrekken hier verschillende bussen, waaronder ook de bus naar het vliegveld.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
De enorme trappen die je leiden naar Gare Marseille Saint Charles

Parc Longchamp

Rondom de oude haven en dat met name richting het station, vind je ook veel verschillende winkels. Denk hierbij ook aan het grote warenhuis Galleries Lafayette. Met de Marseille City Pass krijg je hier ook korting op verschillende producten.

Waar je met de Marseille City Pass ook nog gebruik van kunt maken is een bezoek aan de verschillende musea rondom Parc Longchamp. Hier kun je onder andere naar Museum of Fine Arts en het Natuur Historisch Museum. Beide musea zijn in prachtige statige panden van Palais Longchamp gelegen.

Bestemmingstips - Marseille, Frankrijk
Palais Longchamp

Marseille is een schitterende stad waar je een aantal dagen zeker kunt verblijven. Of je nu arriveert met het vliegtuig, trein of auto, het is hier heerlijk vertoeven. Naast de mooie architectuur en de historie van de stad, kun je ook heerlijk eten en drinken. Denk bijvoorbeeld ook aan de Bouillabaisse die hier vandaan komt. Ik ben overtuigd, Marseille ga ik zeker nog eens bezoeken!

Beeldmateriaal: M. den Turck

Reacties

  1. Mike zegt

    Dag Marco, ik ben hier ook laatst geweest, er rijdt een airport shuttle tussen de airport en het station, kost je E 14,20 voor een retour. Ook s avonds laat, wij kwamen idd met de KLM vlucht aan. Wij zaten in een Holiday Inn vlakbij het station. Een perfecte uitvalsbasis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *