Bestemmingstips: Istanbul

Istanbul, bestemmingstips, tips, attracties

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Turkish Airlines is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Als je met deze maatschappij vliegt heb je een layover in Istanbul. Voor € 25,95 kun je voor vertrek op internet een e-visum kopen en kun je tussen je vluchten door de stad verkennen. In dit artikel geef ik een aantal tips wat je allemaal kunt doen tijdens een layover in deze geweldige stad.

Dit artikel is onderdeel van een reeks met artikelen over een reis op frequent flyer miles die ik in mei 2016 heb gemaakt. De trip introductie van deze reis vind je hier.

Een stad op twee continenten

Ik zou Istanbul eigenlijk willen onderverdelen in drie gedeeltes die allemaal worden gescheiden door een rivier. Twee gedeeltes liggen op het Europese continent en een gedeelte op het Aziatische continent. De twee continenten worden gescheiden door de rivier de Bosporus. Het internationale vliegveld Istanbul Atatürk ligt in het Europese gedeelte van de stad. De meeste vluchten vanuit Amsterdam en Brussel komen aan op dit vliegveld. Met een rechtstreekse metroverbinding sta je dan ook binnen een half uur in het centrum met veel bezienswaardigheden. Het andere vliegveld Istanbul Sabiha Gökçen ligt echter op het Aziatische deel waardoor je veel langer onderweg bent naar de stad en een layover minder goed mogelijk is.

Istanbul, vliegveld, Atatürk, bezienswaardigheden
De drie gedeeltes van de stad met vliegveld Atatürk linksonder.

Bezienswaardigheden

Om vanaf het internationale vliegveld Atatürk naar de stad te komen neem je het beste metrolijn 1A. Stap vervolgens uit bij station Aksaray en je bent op een paar minuten loopafstand van veel bezienswaardigheden zoals Hagia Sophia, verreweg de bekendste attractie in Istanbul. Het is eigenlijk voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig is het een museum en een kijkje binnenin is zeker de moeite waard.

istanbul, hagia sophia, tips, bezienswaardigheden
Hagia Sophia met de fontein.

Tegenover Hagia Sophia vindt je de Blauwe Moskee, ook bekend als de Sultan Ahmetmoskee. Van buiten is de moskee echter niet blauw. Binnenin vindt je veel blauwe tegels, vandaar de naam.

blauwe moskee, Istanbul, bezienswaardigheden
De Blauwe Moskee.

Even verderop ligt de Grote Bazaar. Het is een doolhof van straatjes en het krioelt er van de mensen. Het is de ideale plek om even de Turkse sfeer op te snuiven tussen je vluchten door. Proef culinaire specialiteiten zoals Pide, een soort van Turkse pizza en koop er de leukste souvenirs.

grote bazaar, Istanbul
De drukte van de Grote Bazaar.

Taksimplein

Als je met de metro of te voet naar de andere kant van de rivier gaat, kom je uit in het gedeelte met alle winkels, cafés en restaurants. De beroemde winkelstraat Istiklal Caddesi (Turks voor Onafhankelijkheidsstraat) loopt uit op het beroemde Taksimplein. In dit gedeelte van de stad hangt een hele andere sfeer dan in de Grote Bazaar. Hier bevinden zich meer moderne winkels en uitgaansgelegenheden. Ook het DoubleTree by Hilton Istanbul Piyalepasa, waar ik eerder een review over schreef, ligt hier vlakbij.

istanbul, winkelstraat, winkelen, taksimplein
De beroemde winkelstraat Istiklal Caddesi.

Aziatische gedeelte

Verschillende bruggen verbinden het Europese continent met het Aziatische. De bekendste is de 15 juli Martelaarsbrug (voorheen  Bosporusbrug). Sinds een paar jaar kun je ook met een ondergrondse trein naar het andere gedeelte van de stad. Op het Aziatische gedeelte is minder te doen dan op het Europese gedeelte. Er zijn een aantal Moskeeën te vinden en er is een markt. Ik heb er een mooie wandeling langs de Bosporus gemaakt.

istanbul. bosporus, aziatische deel, rivier
De 15 juli Martelaarsbrug gezien vanaf het Aziatische deel van de stad.

In dit artikel wilde ik de belangrijkste plekken laten zien die je tijdens een layover kunt bezoeken. Zelf verbleef ik twee nachten in Istanbul en ik heb zeker een groot gedeelte van de stad gezien. Istanbul is trouwens ook prima toegankelijk voor een weekendtrip. Meerdere maatschappijen zoals KLM, Turkish Airlines, maar ook low-cost maatschappijen zoals AtlasGlobal en Pegasus vliegen naar deze geweldige stad.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *