Hoe haal je zoveel mogelijk uit je BA avios? Deel 3: Afrika

BA, Iberia, Qatar Airways, Oneworld, British Airways, Comair, Executive Club, Avios

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dit is deel 3 uit een reeks van 6 over hoe zoveel mogelijk uit je British Airways avios te halen. Vorige week heb ik Zuid-Amerika behandeld, deze week is Afrika aan de beurt. Op welke route krijg je het meeste waar je voor je avios? En wanneer kun je beter een ticket kopen?

In eerdere artikelen in deze reeks kwam naar voren dat zowel Zuid-Amerika als Oost-Azië goede regio’s zijn om je avios te besteden voor een award-ticket. Je krijgt hier relatief veel waar voor je avios! Meer hierover lees je in de artikelen die eerder zijn gepubliceerd:

  1. Zuid(oost)-Azië
  2. Zuid-Amerika
  3. Afrika (dit artikel)

British Airways Executive Club

Met de “award search tool” van British Airways kun je heel gemakkelijk vluchten zoeken en boeken. Dit geldt ook voor de Oneworld-partners die ik deze week behandel. Deze week gaat het naast British Airways om Comair, Iberia en Qatar Airways.

De hoeveelheid avios die je nodig hebt voor een vlucht is o.a. afhankelijk van de afstand en de klasse. Meer hierover lees je in deze uitgebreide handleiding.

Afrikaanse Oneworld-airline?

Je zou denken dat Oneworld geen Afrikaanse Airline binnen haar gelederen heeft, maar dat is wel degelijk zo!

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
“British Airways operated by Comair”

Het Zuid-Afrikaanse Comair Limited heeft namelijk een franchise-overeenkomst met British Airways. Vluchten worden uitgevoerd als British Airways operated by Comair. Als franchise van BA is Comair ook lid van Oneworld. En Comair voert niet alleen binnenlandse vluchten uit, maar heeft een uitgebreid netwerk binnen Zuidelijk Afrika! Daarnaast vliegt de maatschappij op Mauritius.

Naast Comair vliegen Oneworld-maatschappijen Qatar Airways, British Airways en Iberia naar diverse bestemmingen op het Afrikaanse continent vanuit hun thuisbasis.

Zuidelijk Afrika

De maatschappij Comair vliegt vanuit Zuid-Afrika op een aantal bestemmingen die erg duur zijn om aan te vliegen vanuit Europa. Neem bijvoorbeeld Windhoek, Livingstone, Harare en Victoria Falls. Ook vluchten vanuit Johannesburg naar deze bestemmingen zijn meestal erg duur, terwijl de vluchtduur relatief kort is.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Voor een enkele reis vanuit Zuid-Afrika naar Harare of Victoria Falls betaal je al snel 130 tot 150 euro.

Je kunt echter een Award-ticket boeken voor slechts 4.500 avios met 32 euro belasting. Je krijgt dan goed waar voor je avios. Deze award-tickets zijn volop beschikbaar.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Johannesburg – Harare is beschikbaar voor 4.500 avios met 32 euro aan belasting.

 

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Ook de route Johannesburg – Victoria Falls is beschikbaar voor 4.500 avios.

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar Botswana, Namibië, Zambia of Zimbabwe is het met de huidige lage ticketprijzen vanuit Europa naar Zuid-Afrika zelfs het overwegen waard om een goedkoop ticket naar Zuid-Afrika te combineren met een award-ticket.

Je vliegt namelijk al voor 450 euro naar Johannesburg, terwijl een vlucht naar Victoria Falls al snel 900 tot 1000 euro kost.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Voordelig naar Zuid-Afrika!

Je kunt voor 454 euro vliegen met KLM-partner Kenya Airways. De vluchten worden dan gedeeltelijk uitgevoerd door KLM. Je kunt indien gewenst ook een stopover in Nairobi toevoegen.

Binnenlandse vluchten Zuid-Afrika

Comair heeft ook een uitgebreid netwerk binnen Zuid-Afrika. Zo vliegt de maatschappij o.a. op Port Elizabeth, Kaapstad en Durban. Op de binnenlandse routes zijn echter veel prijsvechters aanwezig. Hierdoor kun je veelal al voor 35 euro vliegen, terwijl ook vluchten met Comair al beschikbaar zijn voor 50 euro (inclusief bagage).

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Een binnenlandse vlucht heb je al voor 50 euro (inclusief bagage).

Het is dan ook niet de moeite waard om je avios te besteden aan binnenlandse vluchten, aangezien je naast 4.500 avios (of zelfs 7.500 op de route Johannesburg – Kaapstad) ook 32 euro aan belasting moet bijbetalen.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Een enkele reis Johannesburg – Durban is beschikbaar voor 4.500 avios.

West-Afrika

Iberia heeft vanuit Madrid een beperkt netwerk in West-Afrika. Vluchten vanuit Europa naar West-Afrika zijn echter relatief goedkoop op het moment. Zo vlieg je al voor 310 euro retour vanuit Amsterdam naar Dakar.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Een retour Amsterdam – Dakar heb je al voor 310 euro.

Voor een award-retour Madrid – Dakar ben je 20.000 avios en 80 euro aan belastingen kwijt. Daar komt een retour Amsterdam – Madrid nog overheen. Je krijgt hier dan ook niet echt waar voor je avios.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Een enkele reis Madrid – Dakar is beschikbaar voor 10.000 avios.

Oost-Afrika

Qatar Airways heeft een uitgebreid netwerk in Oost-Afrika vanuit haar hub in Doha. Gezien de sterke concurrentie in het Midden-Oosten en de korte afstand zijn vluchten vanuit Afrika naar het Midden-Oosten of vice versa relatief goedkoop.

Zo is een enkele reis Doha – Addis Ababa met Qatar Airways al beschikbaar voor 200 euro (350 euro retour).

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Een enkele reis Doha – Addis Ababa is beschikbaar voor 200 euro.

Je kunt deze route (en vele andere in de regio) echter al boeken voor 10.000 avios met 50 euro aan belastingen. Mede doordat de bij te betalen belastingen laag zijn krijg je nog best veel waar voor je avios met Qatar Airways naar Oost-Afrika.

BA, British Airways, Comair, Executive Club, Avios
Een enkele reis Doha – Addis Ababa kost je 10.000 avios en 50 euro aan belasting.

British Airways

British Airways vliegt naar een beperkt aantal bestemmingen op het Afrikaanse continent, maar de toeslagen die gehanteerd worden op vluchten vanuit Europa zijn zo absurd hoog dat het niet de moeite waard is om je avios daar te besteden.

Zo moet je voor een enkele reis Londen – Kaapstad of Johannesburg bijna 250 euro aan belastingen bijbetalen, terwijl je voor 450 euro retour kunt vliegen.

Conclusie

Het meeste waar voor je avios binnen Afrika krijg je met British Airways franchise Comair op internationale routes binnen Zuidelijk Afrika. Echter, op binnenlandse routes met Comair krijg je vrijwel niets terug voor je avios.

Vanwege de lage ticketprijzen naar West-Afrika krijg je relatief weinig waar voor je avios met Iberia. Je kunt je avios dan beter richting Oost-Afrika besteden, waar je met Qatar Airways meer waar voor je avios krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *