airBaltic Amsterdam – Vilnius in Business2 min leestijd

Inaugregatievlucht airBaltic Amsterdam Vilnius

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De incheckbalie op Schiphol is versierd met ballonnen, in de aankomsthal van de luchthaven in Vilnius staat koffie en gebak gereed en zelfs de Nederlandse ambassadeur voor Litouwen staat gereed om passagiers te verwelkomen. Van waar al deze toeters en bellen? airBaltic had op 30 oktober jl. haar inaugural vlucht tussen onze hoofdstad en die van Litouwen.

Inaugregatievlucht airBaltic Amsterdam Vilnius

In tegenstelling tot wat eerder aangegeven was, werd de eerste vlucht naar Vilnius niet met een Boeing 737 maar met een Bombardier Q400 Next Gen gevlogen. Het toestel vertrok vanaf B2 op Schiphol, wat betekent dat er geen jetway is voor de boarding procedure, maar ‘bus boarding’: een bustransfer en dan per trap aan boord van het toestel gaan. Ik vind dat zelf altijd wel wat hebben.

Het toestel arriveert, vanuit Riga, wat te laat op Schiphol, waardoor er een onrustige sfeer was in de wachtruimte.

Inaugregatievlucht airBaltic Amsterdam Vilnius

De business class aan boord van dit toestel bestaat uit zes stoelen. Op de vlucht Amsterdam Vilnius werden deze door drie passagiers bezet gehouden. Omdat je dus per bus/trap het toestel binnen gaat, is er bij deze vlucht geen sprake van priority boarding. Eenmaal aan boord mag ik mijn trolley in een aparte bagageruimte plaatsen, zodat ik mijn andere tas het compartiment boven mijn stoel kan plaatsen. Als business class passagier mag je namelijk niet één, maar twee stuks handbagage meenemen. Terwijl de andere passagiers hun stoel op zoeken, krijg ik een pre-flight drankje aangeboden en alvast het menu aangereikt.

DSC06818 DSC06819 DSC06820 Inaugregatievlucht airBaltic Amsterdam Vilnius

Op het menu staat:

Appetizer : Cheese Talsu ritulis with Kalamata olives and fresh cucumber

Main Course : Oven baked eggs, grilled smoked turkey and vegetables

Dessert : Assorted fruits

Inaugregatievlucht airBaltic Amsterdam VilniusInaugregatievlucht airBaltic Amsterdam Vilnius

Bij het menu krijg ik een lekker, echt vers, broodje geserveerd. airBaltic besteed veel aandacht en zorg aan de bereiding van haar maatijden en dat is te proeven. Tijdens de vlucht biedt de stewardess regelmatig een drankje aan en ook de tijd waarop ik mijn maaltijd uitgeserveerd kreeg, mocht ik zelf kiezen. Top.

Bij aankomst in de Baltische hoofdstad, was er traditiegetrouw een water salute voor het toestel. Grote stralen water kletteren tegen de raampjes vanuit een grote bluswagen langs de kant van de landingsbaan.

De nieuwe rechtstreekse verbinding Amsterdam – Vilnius wordt drie maal per week uitgevoerd (dinsdag, donderdag, zaterdag). Na een fijn verblijf in Vilnius nam ik zaterdags de vlucht terug naar Amsterdam.

Inaugregatievlucht airBaltic Amsterdam VilniusInaugregatievlucht airBaltic Amsterdam Vilnius

Dit keer geen drankje voor we opstijgen, maar wel alvast weer het menu, waar het volgende op stond:

Apetizer : Marinated shrimp with grilled zucchini

Main Course : Braised veal in oyster sauce and rice noodles

Dessert : Chèvre cheese cake with caramel sauce

Het vlees vond ik persoonlijk iets te droog, het toetje daarentegen overheerlijk!

Conclusie

Aan boord heb je in de business class een stuk meer beenruimte dan op de economy stoelen. De service in de business class was perfect en de maaltijden van goede kwaliteit. Kortom: heb je een reis naar de Baltische staten op stapel staan, dan is airBaltic een goede keuze.

Overzicht

Publicatie Datum

1 November 2014

Voordelen

Vriendelijke crew, heerlijk eten

Nadelen

De vlucht stond gepland met Boeing 737 maar werd uitgevoerd met een Bombardier - niet iedereen wil met een turboprop vliegtuig vliegen, bovendien neemt hierdoor de vliegtijd toe.

Stoel

Eten

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

airBaltic is een fijne en fijngeprijsde luchtvaartmaatschappij met prima service en dito maaltijden.

2 min leestijd">
4.4

Reacties

  1. Carlos David zegt

    In september nam ik deze vlucht AMS – VNO met AirBaltic, maar wel gewoon in Economy :). Vlucht was op zich goed, maar inderdaad liever met een 737. Ik vraag me af of er plannen zijn om de toestel te veranderen, maar wellicht is er niet genoeg verkeer hiervoor.

    Leuk artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *