Adria Airways staakt voorlopig vluchten3 min leestijd

Adria Airways staakt voorlopig vluchten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen week schreven we nog over het omvallen van reisbureaus en vliegtuigmaatschappijen. Inmiddels heeft waarschijnlijk iedereen wel gehoord over het financiële debacle bij Thomas Cook. Reizigers die nog moeten vertrekken kunnen voorlopig in ieder geval niet rekenen op deze touroperator. Ook XL Airways en Aigle Azur hebben faillissement aangevraagd, maar ze zijn niet de enige waar het niet goed gaat. Het Sloveense Adria Airways staakt ook haar vluchten.

Adria Airways

De van oorsprong Sloveense maatschappij heeft haar hub in Ljubljana in Slovenië. In 1961 werd de maatschappij opgezet, toen voornamelijk als charter. Later groeide dit uit met vaste vluchten tussen verschillende grotere steden in Europa. Tot op heden is daar eigenlijk vrij weinig in veranderd, buiten het feit dat het er meer zijn dan voorheen. De maatschappij vliegt (vloog) onder andere op Amsterdam, Parijs en Brussel. In haar vloot heeft de Adria Airways onder andere de Airbus A319 en de Bombardier CRJ900. Enkele toestellen zijn ook geleased door andere maatschappijen. De maatschappij heeft verder veel codeshare overeenkomsten met Europese en niet Europese maatschappijen. Denk hierbij aan onder andere de KLM, Singapore Airlines, Aeroflot en Air Canada.

Adria Airways staakt voorlopig vluchten
Routes Adria Airways

Noodlijdend

Als er gekeken wordt naar de cijfers van de afgelopen jaren, dan zie je al snel dat het niet heel goed ging met het bedrijf. Terwijl het aantal reizigers met Adria Airways juist steeg bleven de financiële resultaten achter. Het ene jaar waren deze beter dan het andere jaar. Maar Adria Airways heeft nu echt een probleem, ze zijn namelijk dringend opzoek naar nieuw kapitaal.

De Star Alliance partner kan nu niet anders dan de vluchten van dinsdag 24 en woensdag 25 september grotendeels te annuleren. De enige vluchten die uitgevoerd zullen worden zijn die naar de belangrijkste hub Frankfurt. In de tussentijd zal de maatschappij verder zoeken naar nieuw kapitaal in de hoop dat het kan blijven vliegen.

Update: ook op donderdag 26 en vrijdag 26 september zullen de vluchten worden geannuleerd. Alleen vluchten naar Frankfurt gaan door. Check de website van Adria Airways voor meer informatie hier.

Overheid

Over de twee dagen zouden ongeveer 4.000 reizigers getroffen worden door de 158 vluchten die zouden uitvallen. De Sloveense overheid heeft eerder aangegeven dat mocht Adria Airways de vluchtuivoering staken er vast wel een andere maatschappij in zal springen op dit gat en dat de economie van het land er niet lang onder zal lijden. Verder heeft de overheid aangegeven dat de maatschappij niet hoeft te rekenen op overheidssteun, dit in verband met de regels vanuit de Europese Unie. Er moet dus echt gezocht worden naar een andere investeerder die nog toekomst ziet in de maatschappij. Lufthansa, eveneens Star Alliance lid, zou wellicht interesse kunnen hebben in de maatschappij aangezien het toch weer een aantal bestemmingen heeft die ze vanuit Ljubljana kunnen aanvliegen.

Adria Airways staakt voorlopig vluchten

Hoe dan ook, de maatschappij geeft op dit moment nog aan dat het vanaf donderdag weer gaat vliegen naar de meeste bestemmingen. Of dat ook gaat gebeuren is de vraag. Mocht je binnenkort een vlucht hebben met de maatschappij, check dan zeker deze website van de maatschappij.

Bron & beeldmateriaal: Adria Airways

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *