Aangepaste Elite Bonus bij American Airlines

Nieuws van American Airlines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Er komen aangepaste elite bonus percentages bij American Airlines. In het recente verleden is het ooit zo superieure programma van American Airlines in snel tempo gewijzigd. Voor de goede orde alle wijzigingen nog eens op een rijtje:

Het was tot nu toe niet geheel duidelijk of en in hoeverre de elite bonus blijft bestaan voor reizen na 1 augustus. Hier is inmiddels duidelijkheid over gegeven.

Hogere beloning voor Executive Platinum en Gold Elites

Er is zowaar eens goed nieuws te melden voor Executive Platinum members. Nadat het aantal Systemwide Upgrades teruggebracht is van 8 naar 4 en alle andere wijzigingen werd dit ook wel eens tijd. Per 1 augustus ontvang je 120% (was 100%) elite bonus over de gevlogen afstand. Ook Gold Elites (verder een status waar je in feite weinig aan hebt) gaan er op vooruit: de elite bonus gaat omhoog van 25% naar 40%.

De verliezer: Platinum Elites

Helaas slecht nieuws voor Platinum Elites. De Elite Bonus gaat voor deze leden terug van 100% naar 60%. Dit is een draconische daling die voor Platinum members erg zuur is. Na de recente wijzigingen is Platinum status de meest voor de hand liggende voor Europese vliegers, aangezien het niet heel aantrekkelijk meer is om te “investeren” in Executive Platinum.

Laten we kort de impact bekijken voor een vlucht van Amsterdam naar San Francisco via London in discount business class (British Airways). De gevlogen afstand is 11.196 mile. Op discount business class krijg je 25% bonus miles. Per elite status is dit de impact van de wijzigingen:

Gold: 2.799 elite bonus miles  4.478 elite bonus miles. 1.679 meer dan voor de wijziging;

Platinum: 11.196 elite bonus miles  6.717 elite bonus miles. 4.478 (!) minder dan voor de wijziging;

Executive Platinum: 11.196 elite bonus miles 13.435 elite bonus miles. 2.239 meer dan voor de wijziging.

Partners waarbij je elite bonus ontvangt

Niet bij alle maatschappijen krijg je een elite bonus. Hieronder staat het overzicht van de maatschappijen waar je in aanmerking komt voor de elitebonus.

Maatschappijen waarbij je elite bonus ontvangt
Maatschappijen waarbij je elite bonus ontvangt

Zoals je ziet ontbreekt bijvoorbeeld Air Berlin op deze lijst. Hou hier dus goed rekening mee alvorens je besluit om je miles bij American te stallen.

Conclusie

Enerzijds is deze wijziging wel logisch. De elite bonus is in feite gelijk getrokken met de onlangs geïntroduceerde verdientabel voor revenue based vluchten bij American Airlines zelf.

De tabel voor American vluchten
De tabel voor American vluchten

De wijziging mag dan begrijpelijk zijn, het is natuurlijk wel weer een verdere verslechtering voor de Platinum Elite. In mijn ogen is dit een status die nog enigszins haalbaar is met de komende Elite Qualifying Dollar drempel van $ 6.000,00, gegeven het feit dat je deze bij partner airlines over de gevlogen afstand krijgt.

Voor Executive Platinum elites kun je op deze manier nog steeds een mooi aantal miles bij elkaar vliegen. De minimum gegarandeerde miles (500) zijn helaas verdwenen (voor Elite Qualifying Miles blijft deze wel gewoon bestaan). In combinatie met een bonusactie, waarbij je recentelijk 25.000 bonus miles kreeg voor een transatlantische business class vlucht, kun je nog steeds 52.430 miles binnen halen op een retour Europa – San Francisco.

Of, als je goedkoop een stapeltje miles binnen wil harken, voor ca. € 300,00 vlieg je van Frankfurt naar Tenerife via Madrid. Als Executive Platinum levert dit na deze wijziging toch maar mooi 9721,00 miles op!

Wat denk jij van deze wijziging?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *