Airberlin introduceert business class, schrapt gratis catering

airberlin introduceert business class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het onboard product van Airberlin op binnenlandse en Europese vluchten gaat op de schop. De Duitse maatschappij introduceert een business class en schrapt gratis catering in Economy.

Business Class

De nieuwe business class op binnenlandse en Europese vluchten zal naar het schijnt alleen de eerste rij op elke vlucht omvatten. Met 32 inch aan beenruimte (81cm) ‘overtreft dit de norm in Europese Business Class’, zo stelt de airline. Daarnaast is de middenstoel gegarandeerd vrij. Het lijkt er dus op dat er per vlucht maximaal 4 business class stoelen beschikbaar zijn.

Op de grond ontvangen business class passagiers de gebruikelijke priority diensten, loungetoegang of ‘exclusieve wachtruimtes’. Aan boord is drinken inbegrepen en passagiers kunnen à la carte hun maaltijd kiezen van het onboard menu. Ook zijn er kussens beschikbaar en passagiers kunnen kostenloos een specifieke stoel selecteren.

Twee bagagestukken à 32kg zijn inbegrepen net als twee stuks handbagage van maximaal 8kg elk. Topbonus leden sparen dubbele topbonusmiles op business class tarieven.

airberlin introduceert business class
Reizend in business class zit je in de eerste rij en is de middenstoel vrij

Economy Class

In Economy Class gaat de service echter achteruit. Voorheen bood Air Berlin passagiers in Economy gratis drankjes en eten aan maar dit zal veranderen. Dit jaar zal de airline overgaan naar een buy-on-board concept onder de noemer ‘airbistro‘. Wanneer dit precies ingaat is nog niet bekend. De menukaart zal volgens Airberlin frequent veranderen en een groot aanbod kleine en grote snacks hebben. Vluchten langer dan 90 minuten bieden boven maaltijden van het Sansibar restaurant. Prijzen voor een flesje softdrink beginnen bij €3,00. Voor een sandwich ben je €5,00 kwijt. Op longhaul vluchten blijft de catering inbegrepen.

Alliantie

Naast Oneworld lid is Airberlin ook een Etihad Airways partner. De maatschappij zit in een spagaat als low cost carrier aan de ene kant, en premium carrier aan de andere kant om aan de ‘brand standard’ van Etihad te voldoen. De maatschappij uit Abu Dhabi probeert de serviceconcepten bij haar partners (o.a. Alitalia, Jet Airways en Air Serbia) zo gelijk mogelijk te trekken. Zo zijn recentelijk ‘Fare Choices‘ geïntroduceerd bij alle leden, waarbij de voorwaarden in de verschillende categorieën grotendeels hetzelfde zijn. Bij gebrek aan een aparte business class vervulde de ‘Economy Flex’ tarieven bij Airberlin die rol, met bijvoorbeeld loungetoegang, priority, extra beenruimte en flexibiliteit. Onbekend is of dit nu wijzigt. Het zou me niet verbazen als deze beperkte business class van 4 stoelen pro forma is om aansluitende business class passagiers en Etihad tevreden te stellen door een consistenter product aan te bieden.

airberlin introduceert business class
Etihad heeft een belang van 30% in Airberlin

Reacties

  1. Dutchie zegt

    Enig idee wanneer vanaf wanneer dit beschikbaar is en of dit ook op dochteronderneming Niki van toepassing is?

    • The Flying Dutchboy zegt

      Een specifieke introductiedatum is niet gegeven. In ieder geval voor het einde van het jaar. Er hoeft niet echt hard product te worden toegevoegd dus het zal zeer waarschijnlijk snel over de gehele vloot beschikbaar zijn. Over Niki is niks vermeld, maar aangezien dat een echte low cost carrier is verwacht ik niet dat zij ook Business class introduceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *