Zomertips Schiphol: vlot door de veiligheidscontrole3 min leestijd

beveiliging Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De zomervakantie is begonnen. Dat gaat flinke drukte opleveren op Schiphol, zo is de verwachting. Om je reis via de luchthaven zo soepel mogelijk te laten verlopen geven we enkele praktische tips en zaken waarop je moet letten voor een vlotte reis. Nadat eerder de paspoortcontrole en parkeren zijn behandeld wordt als laatste de veiligheidscontrole behandeld. Alle passagiers die vliegen krijgen te maken met de security check. Hier waren in de meivakantie ook de grootste rijen. Inmiddels zijn er bij de Schengen filter in Vertrek 1 extra controlepunten bijgekomen en wordt er constant met maximale capaciteit gedraaid. Naast al deze maatregelen kunnen passagiers ook zelf dingen doen om het controleproces te versnellen.

Ken de regels wat wel en niet mee mag!

Ondanks dat het verbod op vloeistoffen al meer dan 10 jaar in werking is, zijn er nog steeds passagiers die niet goed bekend zijn wat wel en niet mee mag in de bagage. In een notendop mag je geen vloeistoffen, gels en sprays meenemen in verpakkingen groter dan 100 ml, ook al is de verpakking groter en niet vol. Verder moet je deze apart aanbieden in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter. Hieronder wordt onder andere verstaan: “Water en andere dranken, soep, crème, lotion, olie, parfum, spray, gel inclusief haar-en showergel, tandpasta, deodorant, scheerschuim, mascara, pindakaas, jam, etc.”. Meer informatie staat in deze brochure (klik). De lijst van andere verboden voorwerpen vind je hier.

Vloeistoffen die na de veiligheidscontrole worden gekocht, kunnen worden verzegeld en mogen mee aan boord. Meer info is te vinden op de website van Schiphol.

nieuwe scanners op Schiphol bij security
Vloeistoffen moeten apart in de bak

Pak slim in

Om de een of andere reden heeft de bagagecontrole op Schiphol een uitzonderlijk hoog false-positive gehalte. Hoewel het meer werk is, kun je de kans dat je bagage naar de secundaire controle wordt gestuurd verminderen door slim in te pakken en meer bagage apart aan te bieden. Denk bij het laatste aan laptops en andere (grote) elektronica zoals camera’s en iPads. Plaats deze apart in een bak, ook als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Verder wil een kluwe kabels ook nog wel eens als verdacht overkomen, dus leg ook deze apart. Het is handig om dit soort dingen thuis al in een apart zakje in te pakken. Bij de controle hoef je dan geen individuele dingen uit te pakken en in de bakken te doen. Dit scheelt tijd, moeite en je loopt minder kans iets te vergeten! Denk bij het inpakken van je handbagage of (een combinatie van) items verdacht over kunnen komen. Een paar batterijen omwikkelen met je stroomsnoer is waarschijnlijk geen goed idee.

Reis je met een trolley of grote rugzak, stop dan de zaken zoals electronica, vloeistoffen en andere mogelijk opvallende zaken bovenin. Dat scheelt tijd bij een nacontrole.

Kies de juiste rij

Zo min mogelijk bagage meenemen is sowieso verstandig, want dan mag je op drukke momenten gebruik maken van een speciale rij. Verder kunnen passagiers die naar Schengen bestemmingen reizen tegenwoordig ook gebruik maken van een nieuw securityfilter bij balierij 1a. Hier is het vaak minder druk. Ook als je geen bagage incheckt in 1a kun je hier gebruik van maken. Het nadeel is de afstand naar de lounges als je hier gebruik van maakt.

Nieuwe vertrekhal 1a Schiphol
In de nieuwe vertrekhal is het vaak rustiger

Vlieg je naar een non-Schengen bestemming, dan heb je ook keuze uit verschillende checkpoints. De app en website laten tegenwoordig de actuele wachttijd zien. Vlieg je met KLM tijdens een piekmoment? Dan kan het erg druk zijn in Vertrek 2. Reis je met handbagage of wil je de omweg maken, ga dan via de securitycontrole in Vertrek 3. Afhankelijk van het tijdstip kan het hier stukken rustiger zijn.

Zakken helemaal leeg

Ook de bodyscanner op Schiphol zorgt voor een hoog aantal vals-negatieve meldingen, om welke reden dan ook. Zorg dat er bij de scan niks meer in je zakken zit. Het apparaat reageert namelijk ook op niet-metalen voorwerpen. Schiphol heeft meer uitleg over de scanner op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *