Zomertips Schiphol: vlot door de paspoortcontrole3 min leestijd

paspoortcontrole Marechaussee

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De zomervakantie is begonnen. Dat gaat flinke drukte opleveren op Schiphol, zo is de verwachting. Om je reis via de luchthaven zo soepel mogelijk te laten verlopen geven we enkele praktische tips en zaken waarop je moet letten voor een vlotte reis. Deze keer de paspoortcontrole. Zoals de afgelopen maanden al duidelijk naar voren is gekomen in de media, is de marechaussee op Schiphol onderbezet. De capaciteit die er is, gaat voornamelijk naar de vertrek en transfer controlepunten zodat die passagiers hun vlucht niet missen. Dit heeft als gevolg dat vooral bij aankomst lange rijen kunnen ontstaan. Schiphol heeft een kalender gemaakt waar de verwachte drukte wordt vermeld. Er is extra personeel toegezegd, maar het kost tijd om deze op te leiden.

Zorg voor geldige reisdocumenten

Om naar het buitenland te reizen is een geldig identiteitsbewijs nodig; een paspoort of ID-kaart. Met een rijbewijs kom je de grens niet over! Dit geldt ook voor bestemmingen binnen Europa en Turkije. Het lijkt het meest basale advies dat er is, maar toch krijgt de marechaussee dagelijks te maken met passagiers die geen geldig identiteitsbewijs hebben. In sommige gevallen kan er een nooddocument afgegeven worden, maar dit kost tijd en ook capaciteit. Afhankelijk van het land van bestemming moet je paspoort ook nog een bepaald aantal maanden geldig zijn. Controleer dit ruim van te voren! Bij de meeste gemeentes kun je eventueel ook nog met een spoedprocedure snel een nieuw document aanvragen. Verder raad te marechaussee aan openstaande boetes of andere vorderingen te voldoen voordat je op reis gaat.

rijen Schiphol KLM marechaussee
Ga goed voorbereid op reis en heb alles bij de hand. Zo zorg je voor een vlotte doorstroom!

Reizen met kinderen? Zorg voor toestemming

Tijdens de vakantieperiode is de marechaussee extra alert op alleen reizende ouders met kinderen. Om misverstanden en vertraging bij de controle te voorkomen, wordt sterk aangeraden om van te voren een toestemmingsformulier in te vullen door beide ouders. Deze is te downloaden op de website van de marechaussee.

Maak gebruik van de e-gates

Technologie speelt een steeds grotere rol op Schiphol, ook bij de paspoortcontrole. Zowel bij vertrek en aankomst zijn er e-gates beschikbaar voor houders van een Europees paspoort van 16 jaar en ouder om automatisch de paspoortcontrole te passeren. Hiermee wordt de capaciteit vergroot, want er zijn minder marechaussees nodig. Het is niet mogelijk om met een ID-kaart gebruik te maken van de self-service paspoortcontrole. Schiphol heeft een instructiefilmpje gemaakt zodat passagiers van te voren kunnen kijken hoe het werkt:

Privium

Ben je van plan deze zomer vaak via Schiphol te reizen, dan is een abonnement op Privium te overwegen. Hiermee passeer je via een speciale doorgang middels een irisscan de paspoortcontrole. Ook krijg je toegang tot de priority rij bij de veiligheidscontrole. Je mag ook de rijen passeren als die er zijn:

Zijn er door de drukte meer rijen ontstaan bij de grensbalies? Dan mag u deze passeren om de Privium irisscan te bereiken. Vraag indien nodig assistentie aan één van de ter plekke aanwezige Schiphol medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *