Zo reis je voorbereid naar Maleisië tijdens corona5 min leestijd

Maleisië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Maleisië heeft sinds 1 mei 2022 weer haar deuren geopend voor buitenlandse toeristen. Je dient hierbij wel aan een aantal eisen te voldoen. Eerder schreven we hier al over in dit artikel. Aangezien ik zelf Maleisië begin deze maand heb bezocht wil ik in dit artikel wat dieper ingaan op de gehele procedure.

Maleisië is weer open

Maleisië is dus weer open voor buitenlandse toeristen. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen PCR- of antigeentest te doen. Ook niet meer bij aankomst hoef je geen test meer te doen. Daarnaast is het ook niet meer verplicht om een verzekering af te sluiten die eventuele kosten dekt mocht je het virus oplopen tijdens je reis. Het enige wat je eigenlijk moet doen is de MySejahtera app te downloaden en de vaccins toe te voegen. Ook dien je voor vertrek het ‘Pre-departure Traveller Declaration’ in te vullen. Later in dit artikel gaan we hier dieper op in.

Maleisië
Maleisië is sinds 1 mei weer open voor buitenlandse toeristen. (Foto: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Indien je niet gevaccineerd bent dien je deze app ook te downloaden en daarnaast maximaal 48 uur vooraf aan je reis een PCR-test te doen. Ook dien je na aankomst in Maleisië binnen 24 uur een RIK-antigeentest te doen. Daarnaast ben je verplicht om vijf dagen in quarantaine te gaan. Je hebt vervolgens de keuze om op dag 4 nogmaals een PCR-test te doen of op dag 5 een RIK-antigeentest te doen. Bij een negatief resultaat mag je de quarantaine beëindigen.

MySejahtera app

Het enige wat je dus moet doen is de MySejahtera app downloaden, je vaccins toevoegen en voor vertrek ‘Pre-departure Traveller Declaration’ in te vullen. Deze app kun je downloaden in de App- of Play Store. Vervolgens dien je in de app een account aan te maken en de gevraagde gegevens in te vullen. Uiteindelijk krijg je het volgende scherm te zien.

mysejahtera app

Vaccins toevoegen

Maleisië beschouwt iemand als volledig gevaccineerd als diegene 2 vaccins heeft gekregen van Pfizer, Moderna, AstraZenica of een ander vaccin dat is goedgekeurd door EMA. Dit mag ook één vaccins van Jansen zijn. Om je vaccins toe te voegen ga je vervolgens naar ‘COVID-19 Vaccination’. Daar dien je alsnog je gegevens in te vullen waarna je kunt kiezen om een vaccin toe te voegen. Je dient elk vaccins apart in te voeren. Indien je dus drie keer bent gevaccineerd (2 vaccins en een booster) dien je ook 3 keer door het zelfde proces te gaan. Nadat je het type vaccin hebt aangegeven wordt er vervolgens ook om het ‘Serial number’ gevraagd. Deze kun je vinden op de website van het RIVM door in te loggen met je DIGID. Als je bent ingelogd krijg je al je vaccins te zien. Vervolgens klik je op ‘details’ waarna je verdere gegevens van het vaccin krijg te zien. Hier is ook het ‘uniek vaccinatienummer’ te vinden. Dit is een lang nummer en dien je dus over te nemen in de MySejahtera app als het ‘Serial Number’. Voor elk vaccin heb je een apart uniek vaccinatienummer nodig. Tenslotte dien je ook nog een foto up te loden van het vaccinatiebewijs. Ik heb toen alle vaccinatiebewijzen uitgeprint en vervolgens een foto hiervan gemaakt met mijn telefoon. Deze werd vervolgens goedgekeurd. Ik raad trouwens aan om voor de zekerheid deze papieren vaccinatiebewijzen ook mee te nemen. Als je alle gegevens hebt ingevoerd worden deze geverifieerd en dit kan tot maximaal 5 werkdagen duren. Zorg er dus voor dat je de vaccins op tijd voor je reis toevoegt. Als deze zijn goedgekeurd krijg je het volgende scherm te zien.

mysejahtera app

Pre-departure Traveller Declaration

Naast het toevoegen van de vaccins moet je ook het ‘Pre-departure Traveller Declaration’ invullen. Dit valt te vergelijken met een Passenger Locator Form (PLF). Je vult dit formulier het beste een paar dagen voor vertrek in aangezien deze ook nog moet goedgekeurd moet worden. In de meeste gevallen gebeurt dit gelukkig heel snel. Om dit formulier digitaal in te vullen ga je in de MySejahtera app naar ‘Traveller’ waarna je een aantal gegevens moet invullen. Denk hierbij aan vluchtgegevens, of je op dat moment klachten hebt en je adres in Maleisië. Bij het invullen van dit digitale formulier wordt je wel naar een andere website geleidt. Als je alle gegevens hebt ingevuld klik je op verzenden waarna je gek genoeg een wit scherm ziet. Wees dus niet ongerust dat alles weg is. Je kunt dit scherm gewoon sluiten en als het goed is wordt dit binnen een paar uur al bevestigd in de app. Je kunt deze bevestiging terugvinden door in de app naar ‘Traveller’s Card’ te gaan. Deze status dien je ook te laten zien op de luchthaven bij het inchecken als hier om wordt gevraagd. Je bent nu klaar om naar Maleisië te reizen!

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je goed voorbereid op reis gaat naar Maleisië. Gelukkig hoef je als volledig gevaccineerde reiziger sinds 1 mei geen verplicht test of quarantaine meer te doen. Als je niet volledig gevaccineerd bent kun je ook naar Maleisië reizen. In dat geval dien je voor vertrek en bij aankomst wel een test te doen. Daarnaast ga je vijf dagen in quarantaine. Je dient in beide gevallen de MySejahtera te downloaden en je vaccins of testresultaten toe te voegen. De app werkt naar mijn mening nog niet heel klantvriendelijk. Zeker omdat je nog naar een andere website wordt geleid bij het invullen van het ‘Pre-departure Traveller Declaration’. Wellicht verbetert dit nog in de nabije toekomst. Neem voor alle zekerheid ook je papieren vaccinatiebewijzen of testresultaten mee.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Goffe de Boer

Reacties

 1. Manon zegt

  Hi,

  Hoe zit het als je 1 vaccinatie (pfizer) in juli 2021 hebt gehad en daarna corona in januari 2022 zien zij dit ook als gevaccineerde of moet je echt 2 vaccinaties hebben gehad.

  • Goffe de Boer Goffe de Boer zegt

   Hallo Manon, in dit geval zul je alsnog een tweede vaccinatie moeten ondergaan en zo niet je laten testen en in quarantaine gaan bij aankomst in Maleisië. Indien je namelijk COVID hebt gehad kun je alleen Maleisië binnenreizen 6 tot 60 dagen na je besmetting. Dit staat te lezen op de website van Malaysia Airlines.

 2. Claudia zegt

  Hi,
  Ik ben de eerste twee keer gevaccineerd met Moderna, maar deze staat er niet bij bij de keuzes. Hoe moet ik dit invullen. Ik hoor het graag.

 3. Engelien zegt

  Ik heb alles ingevuld, status is ook “ volledig gevaccineerd “ maar nergens vind ik bij travellers het pre- departure formulier. Komt dat later misschien nog ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *